pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2025; 2(72): 154-172
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2025.02.154
UDC [639.3.003.13:597-11]:[639.3.043.13:639.371.52]

Продуктивні показники, активність травних та антиоксидантних ферментів коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) у результаті використання інуліну в складі низькопоживних кормів

О. В. Дерень, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , ORCID ID 0000-0002-8246-9456, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м.Київ
О. П. Добрянська, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , ORCID ID 0000-0001-7238-5059, Закарпатська науково-дослідна станція лососівництва та відтворення зникаючих видів риб Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Мукачево
М. З. Кориляк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , ORCID ID 0000-0001-8235-5400, Закарпатська науково-дослідна станція лососівництва та відтворення зникаючих видів риб Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Мукачево

Мета. Оцінити вплив та окреслити перспективи додавання інуліну до складу низькопоживного раціону коропа відповідно до продуктивних показників, активності ферментів травного тракту та системи антиоксидантного захисту організму.

Методика. Експериментальну годівлю коропа проводили впродовж 20 діб в умовах лабораторного комплексу рибного господарства ТзОВ «Карпатський водограй», м. Пустомити Львівської області. Сформовано контрольну та дві дослідні групи риб, яких утримували в ідентичних оптимальних умовах. Використовували басейни об’ємом 200 дм3, у кожен з яких було поміщено по 20 особин дволіток коропа середньою початковою масою 64,5 г. Коропам контрольної групи (Контроль) згодовували кормосуміш із вмістом протеїну на рівні 15%. До складу корму дослідних груп риб вводили інулін у кількості 0,2 (Дослід 1) та 0,4% (Дослід 2). Після завершення експериментальної годівлі аналізували рибогосподарські показники, активність антиоксидантних та травних ферментів, використовуючи загальноприйняті в рибництві методи.

Результати. Дослідженнями встановлено вищі значення морфометричних показників коропів у дослідних групах відносно контрольної, що узгоджується із продуктивними показниками. Середня маса риб у результаті вирощування у Досліді 1 та Досліді 2 була вищою, ніж така у Контролі на 14,44 і 3,84% відповідно. Коефіцієнт вгодованості у контрольній групі склав 2,90 од., а у дослідних — 2,92 та 2,64 од. відповідно. Відносний приріст маси риб контрольної групи склав 6,58%, у дослідних — був вищим, склавши 9,69 та 7,16%.

Встановлено тенденцію до підвищення активності ферментної ланки системи антиоксидантного захисту супероксиддисмутази на 6,06 (Дослід 1) та 7,13% (Дослід 2) у гепатопанкреасі коропів. Разом із цим, встановлено нижчі показники вмісту продуктів перекисного окиснення ліпідів: дієнових кон’югантів — на 11,46 та на 50,70%; ТБК-активних продуктів — на 3,85 та 16,55% відповідно, що може свідчити про зменшення оксидативного стресу.

Додавання до раціону дволіток коропа пребіотичної добавки не викликало патологічних процесів у функціонуванні ферментів кишкового тракту. Встановлено зростання активності лужної фосфатази на 3,03% у Досліді 1 та вдвічі (р < 0,01) — у Досліді 2 щодо Контролю, а також незначне зниження активності α-амілази, що може свідчити про адаптацію до нового раціону.

Наукова новизна. На основі комплексного аналізу продуктивних показників та функціонального стану організму коропа вперше досліджено перспективи використання пребіотика інуліну у складі низькопоживних кормів.

Практична значимість. Дослідження спрямовані на отримання результатів щодо визначення ефективності використання інуліну в годівлі коропа у складі низькопоживних кормів. Практичне використання отриманих знань окреслює можливість оптимізації виробництва рибної продукції при впровадженні ресурсоощадних технологій в аквакультурі.

Ключові слова: короп, кормові добавки, пребіотик, продуктивні показники, функціональний стан організму, ресурсоощадні технології в аквакультурі.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Tacon A. G. J. Trends in global aquaculture and aquafeed production: 2000–2017 // Rev. Fish. Sci. Aquacult. 2020. Vol. 28. Р. 43—56. https://doi.org/10.1 080/23308249.2019.1649634.
  2. Recent Trends in Aquaculture Technologies / Ruby P. et al. // Journal of Aquaculture in the Tropics. 2022. Vol. 37. № 1–4. P. 29—36. https://doi.org/10.32381/JAT.2022.37.1-4.2.
  3. The State of World Fisheries and Aquaculture – Blue Transformation in action. Rome : FAO, 2024. 264 р.  URL : https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/53a2c5a2-f531-480c-96c0-706a43480571/content (accessed : 26.04.2025).
  4. Probiotics application in aquaculture: its potential effects, current status in China and future prospects / Rahayu S. et al. // Front. Mar. Sci. 2024. Vol. 11. P. 1455905. https://doi.org/10.3389/fmars.2024.1455905.
  5. Романов Г. В., Дерень О. В. Особливості та перспективи використання рослинного білка в годівлі коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2023. Вип. 1 (63). С. 108—140. https://doi.org/10.15407/fsu2023.01.108.
  6. Дерень О. В., Федоренко М. О. Обґрунтування та перспективи використання комах як джерела білка у кормах для риб (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2023. № 4 (66). С. 114—140. https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.114.
  7. Біологічні основи годівлі риб / Тарасюк С. І. та ін. Дніпро : Адверта, 2015. 180 с.
  8. Onomu A. J., Okuthe G. E. The role of functional feed additives in enhancing aquaculture sustainability // Fishes. 2024. Vol. 9, № 5. P. 167. https://doi.org/10.3390/fishes9050167.
  9. Probiotics, prebiotics and synbiotics improved the functionality of aquafeed: Upgrading growth, reproduction, immunity and disease resistance in fish / Rohani M. F. et al. // Fish Shellfish Immunol. 2022. Vol. 120. Р. 569—589. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2021.12.037.
  10. Caipang Ch., Lazado C. Nutritional impacts on fish mucosa: immunostimulants, pre-, and probiotic // Mucosal Health in Aquaculture. [S. l.] : Academic Press, 2015. P. 212—255. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417186-2.00009-1.
  11. Dawood Mahmoud A. O., Koshio Shunsuke. Recent advances in the role of probiotics and prebiotics in carp aquaculture: A review // Aquaculture. 2016. Vol. 454. P. 243—251. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2015.12.033.
  12. Probiotics and prebiotics in aquaculture / Damodaran Arun et al. // Recent advances in aquaculture microbial technology. [S. l.] : Academic Press, 2023. P. 209—226. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90261-8.00005-5.
  13. Understanding the role of gut microbiome in response to dietary supplement of prebiotics with reference to aquaculture / Alla Devivaraprasad Reddy et al. // Applications of Metagenomics. [S. l.] : Academic Press, 2024. P. 103—127. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98394-5.00007-9.
  14. Revolutionising broiler nutrition: The role of probiotics, fermented products, and paraprobiotics in functional feeds / Harsh Kumar et al. // Journal of Agriculture and Food Research. 2025. Vol. 21. P. 101859. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2025.101859.
  15. Методи гідроекологічних досліджень поверхневих вод / ред. Романенко В. Д. Київ : ЛОГОС, 2006. 408 с.
  16. СОУ – 05.01.-37-385:2006. Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми. Київ : Міністерство аграрної політики України, 2013. 24 с. (Стандарт Мінагрополітики України).
  17. Правдин И. Ф. Руководство по изучению рыб. Ленинград, 1939. 246 с.
  18. Шерман І. М., Рилов В. Г. Технологія виробництва продукції рибництва. Київ : Вища освіта, 2005. 351 с.
  19. Дубинина Е. Е., Сальникова Л. А., Ефимова Л. Ф. Активность и изоферментный спектр супероксиддисмутазы эритроцитов и плазмы крови человека // Лабораторное дело. № 10. С. 30—33.
  20. Королюк М. А., Иванова Л. И., Майорова И. Г. Метод определения активности каталазы //Лабораторное дело. № 1. С. 16—19.
  21. Стальная И. Д. Метод определения диеновой конъюгации ненасыщенных высших жирных кислот // Современные методы в биохимии. С. 63—64.
  22. Коробейникова Е. Н. Модификация определения продуктов перекисного окисления липидов в реакции с тиобарбитуровой кислотой // Лабораторное дело. 1989. № 7. С. 8—9.
  23. Bradford M. M. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding // Anal. Biochem. 1976. Vol. 72. P. 248—254. https://doi.org/10.1006/abio.1976.9999 
  24. ТУ У 24.4-13433137-050:2006. Інструкція до набору реактивів для визначення активності α-амілази (діастази) амілокластичним методом Каравея «альфа-амілаза». ДВ050 від 31.03.2016 р.
  25. ТУ У 24.4-13433137-047-2003. Інструкція до набору реактивів для визначення активності аланінамінотрансферази методом Райтмана-Френкеля «АлАТ». ДВ047 від 30.06.2016 р
  26. ТУ У 24.4-13433137-047-2003. Інструкція до набору реактивів для визначення активності лужної фосфатази за реакцією з фенілфосфатом (по кінцевій точці) «Лужна фосфатаза». ДВ 047 від 30.06.2016 р. https://doi.org/10.1088/1475-7516/2016/06/047 
  27. ТУ У 24.4-13433137-047-2003. Інструкція до набору реактивів для визначення аткивності гамма-глутамілтранспептидази за реакцією з L-гамма-глутаміл-п-нітроаніліном (розрахунок за калібрувальним графіком, методика – кінцева точка). «ГГТП-калібровка». ДВ 047 від 30.06.2016 р.
  28. Камінський В. Ф., Буслаєва Н. Г. Основи прикладного математичного аналізу в сільськогосподарських дослідженнях : методичні рекомендації. Київ, 2011. 28 с.
  29. Water quality interactions and their synergistic effects on aquaculture performance in Bangladesh: A critical review / Abdullah Al Mamun Hridoy et al. // Results in Chemistry. 2025. Vol. 16. P. 102306. https://doi.org/10.1016/j.rechem.2025.102306.
  30. Nitrate-Polluted Waterbodies Remediation: Global Insights into Treatments for Compliance / Fernández-López J. A. et al. // Applied Sciences. 2023. Vol. 15. № 7. P. 4154. https://doi.org/10.3390/app13074154.
  31. Martinez-Alvarez R. M., Morales A. E., Sanz А. Antioxidant defenses 179 in fish: biotic and abiotic factors // Rev. Fish Biol. Fish. 2005. Vol. 15. № 1. P. 75—88. https://doi.org/10.1007/s11160- 005-7846-4.
  32. Citarasu T. Herbal biomedicines: a new opportunity for aquaculture industry // Aquacult. Inter. 2010. Vol. 18(3). P. 403—414.  https://doi.org/10.1007/ s10499-009-9253-7.
  33. Chemistry and sources of carbohydrates / Vikas Kumar et al. // Nutrition and Physiology of Fish and Shellfish. [S. l.] : Academic Press, 2025. Р. 81—121. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-90873-3.00002-6
  34. Lallès J. P. Intestinal alkaline phosphatase: novel functions and protective effects // Nutr. Rev. 2004. Vol. 72. P. 82—94. https://doi.org/10.1111/nure.12082.
  35. Peled S., Livney Y. D. The role of dietary proteins and carbohydrates in gut microbiome composition and activity: A review // Food Hydrocoll. 2021 Vol. 120. Р. 10691. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.106911.
  36. The role of probiotics, fermented products, and paraprobiotics in functional feeds / Harsh Kumar et al. // Journal of Agriculture and Food Research. 2025. Vol. 21. P. 101859. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2025.101859.