pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2020; 2(52): 53-64
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.053
УДК 639.3.043.13:636.087.74

Перспективи використання білкових компонентів нетрадиційного походження в комбікормах для аквакультури (огляд)

В. В. Бех, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
В. П. Марценюк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ
Н. Й. Тушницька, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН України, м.Київ

Мета. Проаналізувати наукові інформаційні джерела щодо досвіду та перспектив використання білкових компонентів нетрадиційного походження в комбікормах для аквакультури.

Результати. Доведено, що останніми роками налагоджене масштабне виробництво ASI (Algae, Single cell proteins/oils and Insects — далі ASI) протеїну має економічну конкурентоспроможність, а кінцевий продукт є рівноцінним до рибного борошна за профілем незамінних амінокислот та загальною поживною цінністю. Як і одноклітинні організми, комахи також є перспективним джерелом корму, оскільки вони містять не лише цінні компоненти, але й мають додаткові речовини, що несуть користь для здоров’я тварин порівняно зі звичайними кормами. Незважаючи на те, що виробництво білка з комах знаходиться в початковій стадії, пілотні дослідження показали вагомі позитивні результати.

Виробництво ASI–продуктів має значно менший негативний вплив на навколишнє природне середовище як стосовно викидів парникових газів, так і витрат води та енергії. Продукування мікробіологічного протеїну має незначне техногенне навантаження; зростають обмеження у виробництві рослинних білків, включаючи обмежену площу ріллі, постачання води та добрив, та пов’язані з цим супутні екологічні проблеми.

В Європі ідея розвитку промислового виробництва ASI–продуктів набирає обертів у значному масштабі.

Регламент ЄС (2015/2283), пов'язаний із використанням комах, а також білків одноклітинних у кормах для тварин, значно розширив перелік можливого їх використання. Таким чином, очевидно, що комахи та водорості незабаром будуть становити глобальну реалістичну потенційну альтернативу чи доповнення для кормів у аквакультурі.

Наукова новизна. Розвиток нових альтернативних сталих кормових ресурсів є одним із ключових довгострокових рішень дефіциту високопоживного корму для аквакультури. В даний час більшість доступних альтернативних кормових ресурсів, які використовуються, мають наземне походження, включаючи рослинні білки та олії — основні компоненти комбікормів. Таким чином, аквакультура зараз конкурує за використання агропродукції з тваринництвом, енергетикою та прямим споживанням людиною, що викликає певну стурбованість впливом комбікормової промисловості на глобальну продовольчу безпеку.

Практична значимість. Обмеження щодо доступності компонентів тваринного походження та їх висока собівартість призводять до широкого використання наземних рослинних продуктів як головного джерела білка та енергії, що є певною альтернативою морським інгредієнтам. В ідеалі, повинно відбутись забезпечення комбікормової промисловості кормовими ресурсами в достатній кількості та якості, за відсутності прямої харчової конкуренції з людиною. Таким чином перед виробниками комбікормів та кінцевими споживачами рибопродукції постало питання: чи дійсно побічні продукти тваринного чи рослинного походження є безпечними при використанні їх у якості комбікорму для аквакультури та чи справді вони здатні конкурувати з рибним борошном та риб’ячим жиром природного походження.

Ключові слова: компоненти комбікормів, нутрощі, пір'яне та кров'яне борошно, комахи, одноклітинні організми, білок.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Макаринська А. В., Оганесян А. А.  Переваги використання білкових рослинних концентратів при виробництві комбікормової продукції // Зернові продукти і комбікорми. 2018. Т. 18, № 3. С. 34—39.
  2. Метлицька О. І., Мельничук С. Д., Спиридонов В. Г. Комахи – джерело поживних і біологічно активних речовин // Вісник аграрної науки.  2017. № 6. С. 29—35.
  3. Симон М. Ю. Використання кормових дріжджів у годівлі осетрових (Acipenserinae) видів риб (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2015. № 4. С. 100—126. https://doi.org/10.15407/fsu2015.04.100 
  4. Титов И. Н., Усоев В. М. Вермикультура как возобновляемый источник животного белка из органических отходов // Вестник Томского государственного университета. 2012. № 2 (18). С. 74—80. (Биология).
  5. Microalgae as a potential ingredient for partial fish meal replacement in aquafeeds: nutrient stability under different storage conditions / Camacho-Rodriguez J. et al. // J. Applied Phycol. 2018. https://doi.org/10.1007/s10811-017-1281-5.
  6. Environmental benefits of novel non-human food inputs to salmon feeds / Couture J. L. et al. // Environmental Science and Technology. 2019. https://doi.org/10.1021/acs.est.8b03832. 
  7. Gamboa-Delgado J., Márquez‐Reyes J. M. Potential of microbial‐derived nutrients for aquaculture development // Reviews in Aquaculture. 2016. Vol. 10, iss. 1. P. 224—246.  https://doi.org/10.1111/raq.12157 
  8. Gorry P.-L., Sánchez L., Morales M. Microalgae Biorefineries for Energy and Coproduct Production // Energy from Microalgae. Green Energy and Technology. Cham : Springer, 2018. https://doi.org/10.1007/978-3-319-69093-3_5.
  9. Review on the use of insects in the diet of farmed fish: past and future. / Henry M. et al. // Animal Feed Science and Technology, 2015. Vol. 203. P. 1—22. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.03.001
  10. State-of-the-art on use of insects as animal feed / Makkar H. P. S. et al. // Animal Feed Science and Technology. 2014. Vol. 197. P. 1—33. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2014.07.008 
  11. Can direct conversion of used nitrogen to new feed and protein help feed the world? / Matassa S. et al. // Environ. Sci. Technol. 2015. Vol. 49, iss. 9. P. 5247—5254. https://doi.org/10.1021/es505432w 
  12. Microbial protein: future sustainable food supply route with low environmental footprint / Matassa S. et al. // Microbial biotechnology. 2016. Vol. 9(5). P. 568—575. https://doi.org/10.1111/1751-7915.12369 
  13. Milhazes-Cunha H., Otero A. Valorisation of aquaculture effluents with microalgae: The integrated multi-trophic aquaculture concept // Algal Res. 2017. Vol. 24. P. 416—424.https://doi.org/10.1016/j.algal.2016.12.011 
  14. Pathways of lipid metabolism in marine algae, co-expression network, bottlenecks and candidate genes for enhanced production of EPA and DHA in species of Chromista / Mühlroth A. et al. // Mar Drugs. 2013. Vol. 22. P. 4662—4697. https://doi.org/10.3390/md11114662 
  15. Evaluation of methane-utilising bacteria products as feed ingredients for monogastric animals / Øverland M. et al. // Archives of animal nutrition. 2010. Vol. 64(3). P. 171—189. https://doi.org/10.1080/17450391003691534 
  16. Pelczar J., Chan E. C. S. Microbiology – An Application Based Approach. New Delhi, India : Tata McGraw Hill, 2010. 919 p. 
  17. Perez-Garcia O., Bashan Y. Algal biorefineries. Vol. 2: Products and refinery design. Switzerland : Springer International Publishing, 2015. P. 61—132. https://doi.org/10.1007/978-3-319-20200-6_3 
  18. Microbial protein produced from brown seaweed and spruce wood as a feed ingredient / Sharma S. et al. // Journal of agricultural and food chemistry. 2018. Vol. 66(31). P. 8328—8335. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b01835 
  19. Does aquaculture add resilience to the global food system? / Troell M. et al. // Proc Natl Acad Sci USA. 2014. Vol.111. P. 13257—13263. https://doi.org/10.1073/pnas.1404067111 
  20. Van Huis A., Oonincx D. G. A. B. The environmental sustainability of insects as food and feed. A review  // Agronomy for Sustainable Development. 2017. Vol. 37. P. 43. https://doi.org/10.1007/s13593-017-0452-8 
  21. Edible Insects: Future Prospects for Food and Feed Security / Van Huis et al. Rome, Italy : FAO, 2013. (FAO Forestry Paper ; 171). URL : http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf (accessed : 7.10.2017). 
  22. Macroalgae as a sustainable aquafeed ingredient / Wan A. H. L. et al. // Reviews in Aquaculture. 2019. Vol. 11, iss. 3. P. 458—492. https://doi.org/10.1111/raq.12241.