УДК [639.311:631.8]:[574.583]
БАКТЕРІОПЛАНКТОН РИБНИЦЬКИХ СТАВІВ ПІД ВПЛИВОМ ВІДХОДІВ ПИВОВАРНОГО ВИРОБНИЦТВА
В. І. Щербак, Інститут гідробіології НАН України, м. Київ
С. А. Кражан,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Н. М. Пономаренко, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Встановлено, що відходи пивоваріння як альтернатива органічним добривам стимулює розви- ток бактеріопланктону — важливого компонента природної кормової бази рибницьких ставів. Доведено, що використання продуктів пивоваріння, зокрема пивної дробини як удобрювача риб- ницьких ставів дає можливість інтенсифікувати розвиток бактеріопланктону, не призводить до забруднення ставів, та поряд із цим вирішувати проблему утилізації відходів пивоваріння.
ЛІТЕРАТУРА
1. Гринжевський М.В. Інтенсифікація виробництва продукції аквакультури у внутрішніх водой- мах України. — К.: Світ, 2000. — 187 с.
2. Харитонова Н.Н. Влияние удобрений на повышение рыбопродуктивности прудов // Техно- логия производства рыбы. — М.: Колос, 1974. — С. 66–73.
3. Ляхнович В.П. Последствие минеральных удобрений на продуктивность биологических со- обществ в прудах // Вопросы рыб. хоз-ва Белоруссии. — 1974. — № 10. — 98 с.
4. Кривенок М. Пивна дробина в годівлі тварин // Аграрний сектор України. — agroua.net.
5. Щербак В.І., Пономаренко Н.М. Мікробіологічна складова біологічного моніторингу рибоводних ставів за дії різних органічних добрив // Новітні досягнення біотехнології: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. / Національний авіаційний університет. — К.: Вид-во “Мегапринт”, 2010. — С. 129–130.
6. Антипчук А.Ф. Микробиология рыбоводных прудов на примере водоемов Украины. — М.: Лег. и пищ. пром-ть, 1983. — 324 с.
7. Кузнецов С. И., Дубинина Г.А. Методы изучения водных микроорганизмов. — М.: Наука, 1989. — 288 с.
8. Лакин Г.Ф. Биометрия. — М.: Высш. школа, 1980. — 293 с.