УДК [639.311:631.8]:[574.583]

pdf35

BAKTERIOPLANKTON OF FISH PONDS FOR INFLUENCE OF WASTE OF BREWING INDUSTRY

V. Scherbak, Institute of hydrobiology NAS, Kyiv
S. Krazhan, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAS, Kyiv
N. Ponomarenko, Institute of Fisheries NAAS, Kyiv

Found that waste of brewing as an alternative of organic fertilizer timulates development of bakterioplankton, an important component of natural forage fish ponds. Proved that the using products of brewing, particularly beer pellet as dressing Fish ponds bakterioplankton intensifydevelopment of bakterioplankton, and resolve the problem of waste brewing.

REFERENCES
1. Гринжевський М.В. Інтенсифікація виробництва продукції аквакультури у внутрішніх водой- мах України. — К.: Світ, 2000. — 187 с.
2. Харитонова Н.Н. Влияние удобрений на повышение рыбопродуктивности прудов // Техно- логия производства рыбы. — М.: Колос, 1974. — С. 66–73.
3. Ляхнович В.П. Последствие минеральных удобрений на продуктивность биологических со- обществ в прудах // Вопросы рыб. хоз-ва Белоруссии. — 1974. — № 10. — 98 с.
4. Кривенок М. Пивна дробина в годівлі тварин // Аграрний сектор України. — agroua.net.
5. Щербак В.І., Пономаренко Н.М. Мікробіологічна складова біологічного моніторингу рибоводних ставів за дії різних органічних добрив // Новітні досягнення біотехнології: тези доп. Міжнар. наук.-практ. конф. / Національний авіаційний університет. — К.: Вид-во “Мегапринт”, 2010. — С. 129–130.
6. Антипчук А.Ф. Микробиология рыбоводных прудов на примере водоемов Украины. — М.: Лег. и пищ. пром-ть, 1983. — 324 с.
7. Кузнецов С. И., Дубинина Г.А. Методы изучения водных микроорганизмов. — М.: Наука, 1989. — 288 с.
8. Лакин Г.Ф. Биометрия. — М.: Высш. школа, 1980. — 293 с.