pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2025; 3(73): 205-235
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2025.03.205
UDC [639.3.043.13:636.087.73]:[639.371.52:639.311](477)

Перспективи використання голозерного вівса у годівлі коропа в умовах ставових господарств України (огляд)

Н. Ю. Сироватка, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , ORCID ID 0000-0003-3795-0598, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ

Мета. Визначення перспектив використання голозерного вівса як компоненту штучних кормів для коропа за вирощування в ставових господарствах сучасної України, оскільки саме цей вид риб і технологія аквакультури є найбільш традиційними та поширеними у рибному господарстві нашої країни.

Результати. Окреслено основні засади повоєнної відбудови України, що визначають головні принципи ведення вітчизняної аквакультури. З’ясовано непересічну роль культивування коропа в останній. Висвітлено багаторічний науковий доробок у галузі годівлі цього виду риб дослідниками Інституту рибного господарства НААН — провідної установи України з ведення рибництва на внутрішніх водоймах упродовж десятиліть. Обґрунтовано перспективи введення голозерного вівса до раціону коропа різних вікових груп, за умов вирощування в ставах. Порівняно голозерний овес із плівчастим, а також житом і пшеницею та іншими традиційними для України злаками. Проаналізовано біохімічний склад його зерна, насамперед — співвідношення фракцій та власне вміст протеїну, вуглеводів, жирів, а також баланс жирних кислот, наявність мікро- та макроелементів, вітамінів та інших біологічно активних речовин, характеристики амінокислотного складу. Вищезгадані показники систематизовано та проаналізовано у контексті фізіологічних потреб коропа, що культивується в ставах України. Доведено, що, завдяки фізіологічним особливостям коропа, основу його раціону в умовах вирощування у ставах становлять злаки, та саме для них може стати альтернативою голозерний овес, особливо в зонах Полісся та Лісостепу.

Практична значимість. Представлений огляд може стати у пригоді усім дотичним до системи наукового забезпечення, прийняття рішень і організації управління, а також власне виробництва у рибному господарстві, насамперед — продукції коропівництва, першочергово — саме за умов ведення ставової аквакультури в Україні. Разом з тим, наведені дані можуть бути корисними для учасників навчального процесу фахової вищої освіти та сучасних українських аграріїв і виробників кормів.

Ключові слова: аквакультура, кормовиробництво, зернові, злаки, Полісся, Лісостеп, біохімічний склад, рибне господарство.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Цілі сталого розвитку та Україна. Національна доповідь (2017 рік). URL : https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/cili-stalogo-rozvitku-ta-ukrayina (дата звернення : 12.05.2025).
  2. Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року : указ Президента України №722/2019. URL : https://www.president.gov.ua/documents /7222019-29825 (дата звернення : 16.04.2025).
  3. Sustainable Development. THE 17 GOALS. URL : https://sdgs.un.org/goals (дата звернення : 13.04.2025).
  4. Sustainable aquaculture / eds. Hai F. I., Visvanathan C., Boopathy R.. Cham, Switzerland : Springer, 2018. 332 p.
  5. Bunting S. W. Principles of Sustainable Aquaculture. Promoting Social, Economic and Environmental Resilience. Abingdon, Oxon : Routledge, 2024. 364 p.
  6. Грициняк І. І., Гурбик В. В. Історичні аспекти рибогосподарського використання галицького коропа (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2016. № 3(37). С. 76—87.  https://doi.org/10.15407/fsu2016.03.076.
  7. Грициняк І. І., Третяк О. М., Колос О. М. Історичні аспекти, стан та перспективи розвитку рибогосподарської діяльності на внутрішніх водоймах України // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2014. Вип. 2/1 (24). С. 80—109.
  8. Державне агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм. URL :  https://darg.gov.ua/ (дата звернення : 08.04.2025).
  9. Державна служба статистики України. URL : https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення : 17.05.2025).
  10. Грициняк І. І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб. Київ : Рибка моя, 2007.  306 с.
  11. Марценюк В. П. Біохімічна оцінка якості мʼяса коропів, вирощених у фермерському господарстві «Короп» Львівської області // Безпека продуктів харчування. 2011. № 8 (48). С. 1—4.
  12. Лебська Т., Голембовська Н. Харчова цінність коропа Cyprinus carpio і товстолобика Hypophtalmichthys spp. осіннього вилову // Техніка і технології АПК. 2014. № 5. С. 26—29.
  13. Грициняк І. І., Желтов Ю. О., Дерень О. В. З історії вивчення проблем годівлі риб ученими Інституту рибного господарства НААН // Рибогосподарська наука України. 2012. № 2(20). С. 123—126.
  14. Мовчан В. Основи годівлі ставових риб. Київ : Видавництво Наркомпостачання УСРР, 1934. 152 с.
  15. Желтов Ю. О., Гринжевський М. В., Демченко І. Т. Рекомендації з використання місцевих та нетрадиційних кормів для годівлі коропа у ставах. Київ : ІРГ УААН, 1999. 41 с.
  16. Грициняк І. І. Використання пророщеного зерна пшениці в годівлі дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2008. № 1(3). С. 34—41.
  17. Гарайда В. М., Пірус Р. І. Вплив Фенарону на фізіолого-біохімічні показники крові коропа // Рибогосподарська наука України. 2008. № 1(3). С. 56—59.
  18. Вплив мікродобавок з вмістом кобальту і цинку на стан системи антиоксидантного захисту та процеси перекисного окиснення ліпідів у тканинах коропів /  Крась С. І. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2009. № 1(7). С. 88—93.
  19. Шандрук О. М. Вплив співвідношення у кормах вітаміну В12, сирого протеїну та кальцію на рибопродуктивність нагульних ставів // Рибогосподарська наука України. 2009. № 2(8). С. 82—90.
  20. Храбко М. І., Рівіс Й. Ф., Грициняк І. І. Вплив згодовуваного цинку на рівень ліпідів у тканинах організму та ріст коропів // Рибогосподарська наука України. 2011. № 1(15). С. 85—88.
  21. Дерень О. В., Пірус Р. І., Качай Г. В. Вплив ехінацеї пурпурової на продуктивні характеристики, зимостійкість та якість м’яса коропа // Рибогосподарська наука України. 2012. № 3(21). С. 47—50.
  22. Тушницька Н. Й. Вплив селеніту натрію і вітаміну Е на ріст та якість м’яса коропа // Рибогосподарська наука України, 2012. № 3(21). С. 51—55.
  23. Тарасюк С. І., Круковський Ю. В., Шустерук З. С. Наукове обґрунтування застосування зерна тритикале озимого в годівлі дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2014. № 3(29). С. 74—79. https://doi.org/10.15407/fsu2014.03.074.
  24. Дерень О. В. Вплив згодовування преміксу ВМА і кормових дріжджів на продуктивні характеристики та гематохімічні показники крові дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2014. № 4(30). С. 78—85. https://doi.org/10.15407/fsu2014.04.078.
  25. Вплив ліпосомального препарату з вітамінів A, E та мікроелементів Zn, Se, I на фізіологічний стан плідників коропа (Cyprinus carpio) у переднерестовий період /  Забитівський Ю. М. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2014. № 4(30). С. 86—94. https://doi.org/10.15407/fsu2014.04.086.
  26. Грициняк І. І., Рівіс Й. Ф., Малетич М. Б. Вміст та жирнокислотний склад етерифікованого холестеролу печінки та відтворна здатність плідників коропа (Cyprinus carpio carpio) за різного рівня вітаміну А в комбікормі // Рибогосподарська наука України, 2015. № 3(33). С. 107—115. https://doi.org/10.15407/fsu2015.03.107.
  27. Желтов Ю. О., Олексієнко О. О., Грех В. І., Рекомендації із застосування вітамінних та ферментних препаратів в годівлі коропа // Рибогосподарська наука України. 2016. № 1(35). С. 82—87.
  28. Паламарчук Р. А., Дерень О. В., Качай Г. В. Вплив згодовування амаранту (Amaranthus) на рибницькі та деякі фізіолого‐біохімічні показники дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2016. № 2. С. 73—81. https://doi.org/10.15407/fsu2016.02.073
  29. Ващенко А. В., Матвієнко Н. М., Тучапський Я.  В. Гематологічні показники дволіток коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) за введення до їхнього раціону кормових добавок «БІО-МОС» та «НУПРО» // Рибогосподарська наука України. 2018. № 1(43). С. 65—75. https://doi.org/10.15407/fsu2018.01.065
  30. Добрянська О. П., Дерень О. В., Григоренко Т. В. Продуктивні показники дволіток коропа при застосуванні в годівлі пребіотика в умовах вирощувальних ставів // Рибогосподарська наука України. 2019. № 4(50). С. 95—108. https://doi.org/10.15407/fsu2019.04.095.
  31. Бех В. В., Марценюк В. П., Тушницька Н. Й. Перспективи використання білкових компонентів нетрадиційного походження в комбікормах для аквакультури (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2020. № 2(52). С. 53—64. https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.053.
  32. Батуревич О. О., Дерень О. В., Качай Г. В. Ефективність введення сапоніту та анальциму до складу раціону дволіток коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) // Рибогосподарська наука України. 2020. № 2(52). С. 57—67. https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.08.
  33. Активність системи антиоксидантного захисту в організмі молоді коропа за згодовування олії розторопші плямистої / Кориляк М. З. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2023. № 4(66). С. 100—113. https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.100.
  34. Результати заміни рибного борошна на білок комах у кормах для коропа / Дерень О. В. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2023. № 4(66). С. 145—164. https://doi.org/10.61976/fsu2024.04.145.
  35. Романов Г. В., Дерень О. В. Особливості та перспективи використання рослинного білка в годівлі коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2024. № 1(67). С. 108—140. https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.108.
  36. Дерень О. В.,  Добрянська О. П., Кориляк М. З.  Продуктивні показники, активність травних та антиоксидантних ферментів коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) у результаті використання інуліну в складі низькопоживних кормів // Рибогосподарська наука України, 2025. № 2(72). С. 154—172. https://doi.org/10.61976/fsu2025.02.154.
  37. Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. URL :  https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin (дата звернення : 07.11.2021).
  38. Животков Л., Запинайло М., Степаненко В. Голозерний овес — на поля України // Пропозиція. 2009. № 3. С. 64—65.
  39. Мушик Б. В. Особливості формування продуктивності вівса голозерного і плівчастого в північній частині Правобережного Лісостепу : дис. … канд. с.-г. наук : 06.01.09 — «Рослинництво». Чабани, 2017. 195 с.
  40. Желтов Ю. О., Гринжевський М. В., Василець С. В. Використання зерна злаків при вирощуванні товарного коропа у ставах // Рибне господарство України. 2002. № 6. С. 30—31.
  41. Сироватка Н. Ю., Грициняк І. І., Сироватка Д. А. Застосування голозерного вівса в годівлі племінних дволіток коропа як ефективного методу забезпечення фізіологічних потреб організму риб // Рибогосподарська наука України. 2021. № 4(58). С. 87—100. https://doi.org/10.15407/fsu2021.04.087.
  42. Oats: Chemistry and technology / eds. Webster F. H., Wood P. J. St. Paul, MN, USA : American Association Cereal Chemistry, 2011.
  43. Холодченко Р. М. Овес голозерний — цінна зернова культура. URL : https://www.sworld.com.ua/konfer26/851.pdf (дата звернення : 22.03.2025).
  44. Peltonen-Sainio P., Kirkkary A.-M., Jauhianen L. Characterising strengths, weakness, opportunities and threats in producing naked oat as a novel crop for northern growing conditions // Agricultural and Food Science. 2004. Vol. 13. P. 212—228.
  45. Cave N. A., Hamilton R. M. G., Burrows V. D. Evaluation of naked oats (Avena nuda) as a feedingstuff for laying hens // Canadian Journal of Animal Sciences. 1989. Vol. 69. P. 789—799.
  46. Fant P. Oats in the diet of dairy cows. Umea : Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, 2022. 132 p.
  47. Kaminska B. Z., Gqsior R., Skraba B. Modification of polyunsaturated fatty acid contents in yolk lipids using various cereals and blended animal fat in hens’ diets // Journal of Animal and Feed Sciences. 2001. No. 10(2). P. 255—260.
  48. Milczarek A. Carcass Composition and Quality of Meat of Pulawska and Pulawska x PLW Crossbred Pigs Fed Rations with Naked Oats // Animals, 2021. Vol. 11. P. 33—42. https://doi.org/10.3390/ani11123342.
  49. Szymczyk B., Hanczakowski P., Szczurek W. Performance and intestinal viscosity in broilers fed diets containing dehulled or naked oats and enzymes // Journal of Animal and Feed Sciences. 2005. Vol. 14(1). Р. 491—494.
  50. Crops that feed the world 9. Oats — a cereal crop for human and livestock feed with industrial applications / Marshall A. et al. // Food Security. 2013. Vol. 5(1). P. 13—33.
  51. Arendt E. K., Zannini E. Cereal grains for the food and beverage industries. [S. l.] : Woodhead Publishing, 2013. 512 р.
  52. Баган А. В., Колісний В. Г. Особливості вирощування сортів плівчастого і голозерного вівса. URL : http://www.tsatu.edu.ua/rosl/wp-content/uploads/sites/20/bahan-kolisnyj.pdf (дата звернення : 16.06.2025).
  53. Буняк О. І. Характеристика голозерних сортів вівса (A. sativa subsp. nudisativa) в умовах Носівської СДС // Селекція і насінництво. 2012. Вип. 102. С. 169—177.
  54. Солодушко В. П. Селекція вівса в умовах північного Степу України // Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 1. С. 42—45.
  55. Троценко В. І., Ільченко В. О., Жатова Г. О. Сортові особливості вирощування вівса в умовах північно-східного Лісостепу України // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2014. Вип. 3(27). С. 115—119.
  56. Коберніцька А. О., Мукоїд Р. М., Василів В. П. Плівчастий та голозерний овес // Innovative views of young scientists. 2016. № 19(26). С. 1—4.
  57. Кошова В. М., Мукоїд P. M., Гуріна О. О., Усач А. В. Характеристика різних сортів вівса // Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2016. № 2(22). С. 1—5.
  58. Лісова Ю. А. Мінливість і кореляція компонентних ознак продуктивності та якості зерна у голозерних генотипів вівса // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2015. Вип. 58(2). С. 70—78.
  59. Успадкування та мінливість кількісних ознак волоті гібридних популяцій вівса / Марухняк А. Я. та ін. // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2013. Вип. 55(2). С. 65—75.
  60. Гаврилюк М. М. Сучасні завдання аграрної науки в розвитку генетики, селекції та насінництва // Вісник аграрної науки. 2009. № 1. С. 5—10.
  61. Biel W., Bobko K., Maciorowski R. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain // Journal of cereal science. 2009. Vol. 49(3). P. 413—418. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2009.01.009.
  62. Hackett R. A comparison of husked and naked oats under Irish conditions // Irish Journal of Agricultural and Food Research. 2018. Vol. 57. Р. 1—8. https://doi.org/10.1515/ijafr-2018-0001.
  63. Hermak B., Moudry J. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats // Agricultural. 1998. Vol. 66. Р. 90—98.
  64. Peterson D. M., Wesenberg D. M., Burrup D. E. β-Glucan content and its relationship to agronomic characteristics in elite oat germplasm // Crop Sciences. 1995. Vol. 35(6). P. 965—970. https://doi.org/10.2135/cropsci1995.0011183 X003500040005x.
  65. Камінська В. В., Дудка О. Ф., Мушик Б. В. Формування продуктивності вівса голозерного за різних технологій вирощування // Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2014. Вип. 4. С. 60—66.
  66. Лісова Ю. А., Царик З. О., Дацько А. О. Характеристика голозерних зразків вівса за врожайністю та адаптивністю // Селекція і насінництво. 2014. Вип. 105. С. 141—145.
  67. Матрос О. П., Кекух В. Ф., Кобижча О. І. Голозерний овес. Перспективний напрямок селекції культури // Насінництво. 2009. № 1. С. 7—8.
  68. Zarkadas C. G., Ziran Yu., Burrows V. D. Protein Quality of Three New Canadian-Developed Naked Oat Cultivars Using Amino Acid Compositional Data // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1995. Vol. 43(2). Р. 415—421. https://doi.org/10.1021/jf00050a030.
  69. Амінокислотний склад білків зерна різних сортотипів вівса / Мукоїд Р. М. та ін. // Харчова промисловість. 2009. № 8. С. 14—16.
  70. Martinez M. F., Arelovich H. M., Wehrhahne L. N. Grain yield, nutrient content and lipid profile of oat genotypes grown in a semiarid environment // Field Crops Research. 2010. Vol. 116(1-2). P. 92—100.
  71. The composition and nutritive value of naked oat grain (Avena sativa var. nuda) /  Petkov K. et al. // Journal Of Animal And Feed Sciences. 2001. Vol. 10(2). Р. 303—307. https://doi.org/10.22358/ jafs/70113/2001.
  72. Янович Н. Є., Янович Д. О. Роль мікроелементів у життєдіяльності ставкових риб // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Т. 16, № 2 (59), ч. 2. С. 345—372.
  73. Буранова С. В. Технологічні властивості голозерного вівса та методи його зберігання : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.01 «Технологія хлібопекарських продуктів та харчоконцентратів». Одеса : 2010. 20 с.
  74. Kirkkari A.-M., Peltonen-Sainio P., Lehtinen P. Dehulling capacity and storability of naked oat // Agricultural and Food Science. 2004. Vol.13(1). Р. 198—211. https://doi.org/10.2137/1239099041837969.
  75. Liu K. Comparison of Lipid Content and Fatty Acid Composition and Their Distribution within Seeds of 5 Small Grain Species // Journal of Food Science. 2011. Vol. 76(2). P. 334—342.
  76. Юла В., Камінська В., Мушик В. Продуктивність вівса голозерного // Пропозиція. 2014. № 2. С. 78—79.