Ribogospod. nauka Ukr., 2025; 3(73): 205-235
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2025.03.205
UDC [639.3.043.13:636.087.73]:[639.371.52:639.311](477)
Перспективи використання голозерного вівса у годівлі коропа в умовах ставових господарств України (огляд)
Н. Ю. Сироватка, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , ORCID ID 0000-0003-3795-0598, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ
Мета. Визначення перспектив використання голозерного вівса як компоненту штучних кормів для коропа за вирощування в ставових господарствах сучасної України, оскільки саме цей вид риб і технологія аквакультури є найбільш традиційними та поширеними у рибному господарстві нашої країни.
Результати. Окреслено основні засади повоєнної відбудови України, що визначають головні принципи ведення вітчизняної аквакультури. З’ясовано непересічну роль культивування коропа в останній. Висвітлено багаторічний науковий доробок у галузі годівлі цього виду риб дослідниками Інституту рибного господарства НААН — провідної установи України з ведення рибництва на внутрішніх водоймах упродовж десятиліть. Обґрунтовано перспективи введення голозерного вівса до раціону коропа різних вікових груп, за умов вирощування в ставах. Порівняно голозерний овес із плівчастим, а також житом і пшеницею та іншими традиційними для України злаками. Проаналізовано біохімічний склад його зерна, насамперед — співвідношення фракцій та власне вміст протеїну, вуглеводів, жирів, а також баланс жирних кислот, наявність мікро- та макроелементів, вітамінів та інших біологічно активних речовин, характеристики амінокислотного складу. Вищезгадані показники систематизовано та проаналізовано у контексті фізіологічних потреб коропа, що культивується в ставах України. Доведено, що, завдяки фізіологічним особливостям коропа, основу його раціону в умовах вирощування у ставах становлять злаки, та саме для них може стати альтернативою голозерний овес, особливо в зонах Полісся та Лісостепу.
Практична значимість. Представлений огляд може стати у пригоді усім дотичним до системи наукового забезпечення, прийняття рішень і організації управління, а також власне виробництва у рибному господарстві, насамперед — продукції коропівництва, першочергово — саме за умов ведення ставової аквакультури в Україні. Разом з тим, наведені дані можуть бути корисними для учасників навчального процесу фахової вищої освіти та сучасних українських аграріїв і виробників кормів.
Ключові слова: аквакультура, кормовиробництво, зернові, злаки, Полісся, Лісостеп, біохімічний склад, рибне господарство.
ЛІТЕРАТУРА
- Цілі сталого розвитку та Україна. Національна доповідь (2017 рік). URL : https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/cili-stalogo-rozvitku-ta-ukrayina (дата звернення : 12.05.2025).
- Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року : указ Президента України №722/2019. URL : https://www.president.gov.ua/documents /7222019-29825 (дата звернення : 16.04.2025).
- Sustainable Development. THE 17 GOALS. URL : https://sdgs.un.org/goals (дата звернення : 13.04.2025).
- Sustainable aquaculture / eds. Hai F. I., Visvanathan C., Boopathy R.. Cham, Switzerland : Springer, 2018. 332 p.
- Bunting S. W. Principles of Sustainable Aquaculture. Promoting Social, Economic and Environmental Resilience. Abingdon, Oxon : Routledge, 2024. 364 p.
- Грициняк І. І., Гурбик В. В. Історичні аспекти рибогосподарського використання галицького коропа (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2016. № 3(37). С. 76—87. https://doi.org/10.15407/fsu2016.03.076.
- Грициняк І. І., Третяк О. М., Колос О. М. Історичні аспекти, стан та перспективи розвитку рибогосподарської діяльності на внутрішніх водоймах України // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2014. Вип. 2/1 (24). С. 80—109.
- Державне агентства України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм. URL : https://darg.gov.ua/ (дата звернення : 08.04.2025).
- Державна служба статистики України. URL : https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення : 17.05.2025).
- Грициняк І. І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб. Київ : Рибка моя, 2007. 306 с.
- Марценюк В. П. Біохімічна оцінка якості мʼяса коропів, вирощених у фермерському господарстві «Короп» Львівської області // Безпека продуктів харчування. 2011. № 8 (48). С. 1—4.
- Лебська Т., Голембовська Н. Харчова цінність коропа Cyprinus carpio і товстолобика Hypophtalmichthys spp. осіннього вилову // Техніка і технології АПК. 2014. № 5. С. 26—29.
- Грициняк І. І., Желтов Ю. О., Дерень О. В. З історії вивчення проблем годівлі риб ученими Інституту рибного господарства НААН // Рибогосподарська наука України. 2012. № 2(20). С. 123—126.
- Мовчан В. Основи годівлі ставових риб. Київ : Видавництво Наркомпостачання УСРР, 1934. 152 с.
- Желтов Ю. О., Гринжевський М. В., Демченко І. Т. Рекомендації з використання місцевих та нетрадиційних кормів для годівлі коропа у ставах. Київ : ІРГ УААН, 1999. 41 с.
- Грициняк І. І. Використання пророщеного зерна пшениці в годівлі дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2008. № 1(3). С. 34—41.
- Гарайда В. М., Пірус Р. І. Вплив Фенарону на фізіолого-біохімічні показники крові коропа // Рибогосподарська наука України. 2008. № 1(3). С. 56—59.
- Вплив мікродобавок з вмістом кобальту і цинку на стан системи антиоксидантного захисту та процеси перекисного окиснення ліпідів у тканинах коропів / Крась С. І. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2009. № 1(7). С. 88—93.
- Шандрук О. М. Вплив співвідношення у кормах вітаміну В12, сирого протеїну та кальцію на рибопродуктивність нагульних ставів // Рибогосподарська наука України. 2009. № 2(8). С. 82—90.
- Храбко М. І., Рівіс Й. Ф., Грициняк І. І. Вплив згодовуваного цинку на рівень ліпідів у тканинах організму та ріст коропів // Рибогосподарська наука України. 2011. № 1(15). С. 85—88.
- Дерень О. В., Пірус Р. І., Качай Г. В. Вплив ехінацеї пурпурової на продуктивні характеристики, зимостійкість та якість м’яса коропа // Рибогосподарська наука України. 2012. № 3(21). С. 47—50.
- Тушницька Н. Й. Вплив селеніту натрію і вітаміну Е на ріст та якість м’яса коропа // Рибогосподарська наука України, 2012. № 3(21). С. 51—55.
- Тарасюк С. І., Круковський Ю. В., Шустерук З. С. Наукове обґрунтування застосування зерна тритикале озимого в годівлі дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2014. № 3(29). С. 74—79. https://doi.org/10.15407/fsu2014.03.074.
- Дерень О. В. Вплив згодовування преміксу ВМА і кормових дріжджів на продуктивні характеристики та гематохімічні показники крові дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2014. № 4(30). С. 78—85. https://doi.org/10.15407/fsu2014.04.078.
- Вплив ліпосомального препарату з вітамінів A, E та мікроелементів Zn, Se, I на фізіологічний стан плідників коропа (Cyprinus carpio) у переднерестовий період / Забитівський Ю. М. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2014. № 4(30). С. 86—94. https://doi.org/10.15407/fsu2014.04.086.
- Грициняк І. І., Рівіс Й. Ф., Малетич М. Б. Вміст та жирнокислотний склад етерифікованого холестеролу печінки та відтворна здатність плідників коропа (Cyprinus carpio carpio) за різного рівня вітаміну А в комбікормі // Рибогосподарська наука України, 2015. № 3(33). С. 107—115. https://doi.org/10.15407/fsu2015.03.107.
- Желтов Ю. О., Олексієнко О. О., Грех В. І., Рекомендації із застосування вітамінних та ферментних препаратів в годівлі коропа // Рибогосподарська наука України. 2016. № 1(35). С. 82—87.
- Паламарчук Р. А., Дерень О. В., Качай Г. В. Вплив згодовування амаранту (Amaranthus) на рибницькі та деякі фізіолого‐біохімічні показники дволіток коропа // Рибогосподарська наука України. 2016. № 2. С. 73—81. https://doi.org/10.15407/fsu2016.02.073
- Ващенко А. В., Матвієнко Н. М., Тучапський Я. В. Гематологічні показники дволіток коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) за введення до їхнього раціону кормових добавок «БІО-МОС» та «НУПРО» // Рибогосподарська наука України. 2018. № 1(43). С. 65—75. https://doi.org/10.15407/fsu2018.01.065
- Добрянська О. П., Дерень О. В., Григоренко Т. В. Продуктивні показники дволіток коропа при застосуванні в годівлі пребіотика в умовах вирощувальних ставів // Рибогосподарська наука України. 2019. № 4(50). С. 95—108. https://doi.org/10.15407/fsu2019.04.095.
- Бех В. В., Марценюк В. П., Тушницька Н. Й. Перспективи використання білкових компонентів нетрадиційного походження в комбікормах для аквакультури (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2020. № 2(52). С. 53—64. https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.053.
- Батуревич О. О., Дерень О. В., Качай Г. В. Ефективність введення сапоніту та анальциму до складу раціону дволіток коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) // Рибогосподарська наука України. 2020. № 2(52). С. 57—67. https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.08.
- Активність системи антиоксидантного захисту в організмі молоді коропа за згодовування олії розторопші плямистої / Кориляк М. З. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2023. № 4(66). С. 100—113. https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.100.
- Результати заміни рибного борошна на білок комах у кормах для коропа / Дерень О. В. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2023. № 4(66). С. 145—164. https://doi.org/10.61976/fsu2024.04.145.
- Романов Г. В., Дерень О. В. Особливості та перспективи використання рослинного білка в годівлі коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) (огляд) // Рибогосподарська наука України. 2024. № 1(67). С. 108—140. https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.108.
- Дерень О. В., Добрянська О. П., Кориляк М. З. Продуктивні показники, активність травних та антиоксидантних ферментів коропа (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) у результаті використання інуліну в складі низькопоживних кормів // Рибогосподарська наука України, 2025. № 2(72). С. 154—172. https://doi.org/10.61976/fsu2025.02.154.
- Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. URL : https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin (дата звернення : 07.11.2021).
- Животков Л., Запинайло М., Степаненко В. Голозерний овес — на поля України // Пропозиція. 2009. № 3. С. 64—65.
- Мушик Б. В. Особливості формування продуктивності вівса голозерного і плівчастого в північній частині Правобережного Лісостепу : дис. … канд. с.-г. наук : 06.01.09 — «Рослинництво». Чабани, 2017. 195 с.
- Желтов Ю. О., Гринжевський М. В., Василець С. В. Використання зерна злаків при вирощуванні товарного коропа у ставах // Рибне господарство України. 2002. № 6. С. 30—31.
- Сироватка Н. Ю., Грициняк І. І., Сироватка Д. А. Застосування голозерного вівса в годівлі племінних дволіток коропа як ефективного методу забезпечення фізіологічних потреб організму риб // Рибогосподарська наука України. 2021. № 4(58). С. 87—100. https://doi.org/10.15407/fsu2021.04.087.
- Oats: Chemistry and technology / eds. Webster F. H., Wood P. J. St. Paul, MN, USA : American Association Cereal Chemistry, 2011.
- Холодченко Р. М. Овес голозерний — цінна зернова культура. URL : https://www.sworld.com.ua/konfer26/851.pdf (дата звернення : 22.03.2025).
- Peltonen-Sainio P., Kirkkary A.-M., Jauhianen L. Characterising strengths, weakness, opportunities and threats in producing naked oat as a novel crop for northern growing conditions // Agricultural and Food Science. 2004. Vol. 13. P. 212—228.
- Cave N. A., Hamilton R. M. G., Burrows V. D. Evaluation of naked oats (Avena nuda) as a feedingstuff for laying hens // Canadian Journal of Animal Sciences. 1989. Vol. 69. P. 789—799.
- Fant P. Oats in the diet of dairy cows. Umea : Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, 2022. 132 p.
- Kaminska B. Z., Gqsior R., Skraba B. Modification of polyunsaturated fatty acid contents in yolk lipids using various cereals and blended animal fat in hens’ diets // Journal of Animal and Feed Sciences. 2001. No. 10(2). P. 255—260.
- Milczarek A. Carcass Composition and Quality of Meat of Pulawska and Pulawska x PLW Crossbred Pigs Fed Rations with Naked Oats // Animals, 2021. Vol. 11. P. 33—42. https://doi.org/10.3390/ani11123342.
- Szymczyk B., Hanczakowski P., Szczurek W. Performance and intestinal viscosity in broilers fed diets containing dehulled or naked oats and enzymes // Journal of Animal and Feed Sciences. 2005. Vol. 14(1). Р. 491—494.
- Crops that feed the world 9. Oats — a cereal crop for human and livestock feed with industrial applications / Marshall A. et al. // Food Security. 2013. Vol. 5(1). P. 13—33.
- Arendt E. K., Zannini E. Cereal grains for the food and beverage industries. [S. l.] : Woodhead Publishing, 2013. 512 р.
- Баган А. В., Колісний В. Г. Особливості вирощування сортів плівчастого і голозерного вівса. URL : http://www.tsatu.edu.ua/rosl/wp-content/uploads/sites/20/bahan-kolisnyj.pdf (дата звернення : 16.06.2025).
- Буняк О. І. Характеристика голозерних сортів вівса (A. sativa subsp. nudisativa) в умовах Носівської СДС // Селекція і насінництво. 2012. Вип. 102. С. 169—177.
- Солодушко В. П. Селекція вівса в умовах північного Степу України // Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2011. № 1. С. 42—45.
- Троценко В. І., Ільченко В. О., Жатова Г. О. Сортові особливості вирощування вівса в умовах північно-східного Лісостепу України // Вісник Сумського національного аграрного університету. 2014. Вип. 3(27). С. 115—119.
- Коберніцька А. О., Мукоїд Р. М., Василів В. П. Плівчастий та голозерний овес // Innovative views of young scientists. 2016. № 19(26). С. 1—4.
- Кошова В. М., Мукоїд P. M., Гуріна О. О., Усач А. В. Характеристика різних сортів вівса // Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2016. № 2(22). С. 1—5.
- Лісова Ю. А. Мінливість і кореляція компонентних ознак продуктивності та якості зерна у голозерних генотипів вівса // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2015. Вип. 58(2). С. 70—78.
- Успадкування та мінливість кількісних ознак волоті гібридних популяцій вівса / Марухняк А. Я. та ін. // Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2013. Вип. 55(2). С. 65—75.
- Гаврилюк М. М. Сучасні завдання аграрної науки в розвитку генетики, селекції та насінництва // Вісник аграрної науки. 2009. № 1. С. 5—10.
- Biel W., Bobko K., Maciorowski R. Chemical composition and nutritive value of husked and naked oats grain // Journal of cereal science. 2009. Vol. 49(3). P. 413—418. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2009.01.009.
- Hackett R. A comparison of husked and naked oats under Irish conditions // Irish Journal of Agricultural and Food Research. 2018. Vol. 57. Р. 1—8. https://doi.org/10.1515/ijafr-2018-0001.
- Hermak B., Moudry J. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats // Agricultural. 1998. Vol. 66. Р. 90—98.
- Peterson D. M., Wesenberg D. M., Burrup D. E. β-Glucan content and its relationship to agronomic characteristics in elite oat germplasm // Crop Sciences. 1995. Vol. 35(6). P. 965—970. https://doi.org/10.2135/cropsci1995.0011183 X003500040005x.
- Камінська В. В., Дудка О. Ф., Мушик Б. В. Формування продуктивності вівса голозерного за різних технологій вирощування // Збірник наукових праць ННЦ «Інститут землеробства НААН». 2014. Вип. 4. С. 60—66.
- Лісова Ю. А., Царик З. О., Дацько А. О. Характеристика голозерних зразків вівса за врожайністю та адаптивністю // Селекція і насінництво. 2014. Вип. 105. С. 141—145.
- Матрос О. П., Кекух В. Ф., Кобижча О. І. Голозерний овес. Перспективний напрямок селекції культури // Насінництво. 2009. № 1. С. 7—8.
- Zarkadas C. G., Ziran Yu., Burrows V. D. Protein Quality of Three New Canadian-Developed Naked Oat Cultivars Using Amino Acid Compositional Data // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1995. Vol. 43(2). Р. 415—421. https://doi.org/10.1021/jf00050a030.
- Амінокислотний склад білків зерна різних сортотипів вівса / Мукоїд Р. М. та ін. // Харчова промисловість. 2009. № 8. С. 14—16.
- Martinez M. F., Arelovich H. M., Wehrhahne L. N. Grain yield, nutrient content and lipid profile of oat genotypes grown in a semiarid environment // Field Crops Research. 2010. Vol. 116(1-2). P. 92—100.
- The composition and nutritive value of naked oat grain (Avena sativa var. nuda) / Petkov K. et al. // Journal Of Animal And Feed Sciences. 2001. Vol. 10(2). Р. 303—307. https://doi.org/10.22358/ jafs/70113/2001.
- Янович Н. Є., Янович Д. О. Роль мікроелементів у життєдіяльності ставкових риб // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Т. 16, № 2 (59), ч. 2. С. 345—372.
- Буранова С. В. Технологічні властивості голозерного вівса та методи його зберігання : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.01 «Технологія хлібопекарських продуктів та харчоконцентратів». Одеса : 2010. 20 с.
- Kirkkari A.-M., Peltonen-Sainio P., Lehtinen P. Dehulling capacity and storability of naked oat // Agricultural and Food Science. 2004. Vol.13(1). Р. 198—211. https://doi.org/10.2137/1239099041837969.
- Liu K. Comparison of Lipid Content and Fatty Acid Composition and Their Distribution within Seeds of 5 Small Grain Species // Journal of Food Science. 2011. Vol. 76(2). P. 334—342.
- Юла В., Камінська В., Мушик В. Продуктивність вівса голозерного // Пропозиція. 2014. № 2. С. 78—79.