pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2024; 3(69): 110-129
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2024.03.110
UDC [639.371.52:639.3.043]:639.311

Підвищення ефективності вирощування коропа в умовах ставів шляхом удосконалення його раціону

О. В. Дерень, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м.Київ
Т. В. Григоренко, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м.Київ
А. М. Базаєва, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м.Київ
Н. П. Чужма, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м.Київ
Т. О. Берсан, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м.Київ

Мета. Метою роботи було дослідження впливу експериментального складу штучних кормів на продуктивні показники та економічну складову вирощування коропа у ставах.

Методика. Дослідження проведено у 2023 р. в умовах ставів ДП «ДГ „Нивка”» (м. Київ). Сформовано дві групи однорічок нивківського лускатого коропа, яких вирощували в умовах ставів-аналогів площею 0,5 га за густоти посадки 1,5 тис. екз./га. Контрольній групі риб впродовж 112 діб згодовували комерційний корм із вмістом протеїну 25%. До складу корму дослідної групи риб додатково введено комплекс кормових добавок: 0,2% фітогенної добавки Інуліну та 0,04% сірки осадженої (кормової). При аналізі результатів досліджень використовували загальноприйняті у рибництві методи. Впродовж вегетаційного періоду забезпечено аналогічні умови вирощування та систематичний контроль фізико-хімічних параметрів водного середовища і розвитку природної кормової бази в експериментальних ставах. Після вилову вивчали розмірно-вагові показники, аналізували приріст маси та економічну складову вирощування коропа.

Результати. Впродовж періоду вирощування коропа умови водного середовища суттєво не відрізнялися і відповідали рибницьким нормативам. Температура води коливалась у межах 18–28°С. Середньосезонні значення основних гідрохімічних показників були у межах нормативних величин, окрім деякого перевищення вмісту вільного аміаку (0,11–0,20 мг/дм3) та заліза (1,48–1,61 мг/дм3), а також значного зростання вмісту хлоридів (112,9–113,3 мг/дм3), проте це явище є характерним для джерела водопостачання даного господарства. Розвиток природної кормової бази в ставах був задовільним, середньосезонні значення біомаси фітопланктону знаходилися на рівні: у контролі — 23,14 мг/дм3, у досліді — 43,0 мг/дм3; зоопланктону — відповідно 7,26 та 13,05 г/м3; зообентосу — 0,63 та 0,44 г/м2.

За результатами досліджень визначено ефективність експериментальної годівлі коропа в умовах ставів. Встановлено, що середня маса виловленої риби у кінці вегетаційного періоду у дослідній групі була на 4,4%, а, відповідно, рибопродуктивність — на 6,0% вищими, ніж у контрольній групі, коефіцієнт конверсії корму — нижчим на 7,4%. Враховуючи вартість посадкового матеріалу і витрати на корми, отримано 7,3% додаткового прибутку за згодовування експериментального раціону.

Наукова новизна. Вперше визначено ефективність комплексного використання Інуліну та сірки кормової в годівлі коропа відповідно до фармакологічних характеристик даних кормових добавок, продуктивних і економічних показників вирощування.

Практична значимість. У результаті впровадження запропонованого способу очікуваним є покращення перетравності компонентів корму, буде забезпечено можливість отримати збільшення рибопродуктивності ставів та, відповідно, зменшення витрат кормів на вирощування, а також підвищення якості отриманої рибної продукції. Це створює можливість розширення обсягів застосування напівінтенсивних та ресурсоощадних технологій ставової аквакультури.

Ключові слова: короп, кормові добавки, перетравність корму, рибогосподарські показники, ефективність вирощування, гідрохімічні та гідробіологічні показники.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Wrona F. G., Cash K. J. The ecosystem approach to environment assessment: moving from theory to practice // J. Aquat. Ecosyst. Health. 1996. Vol. 5. P. 89—97. https://doi.org/10.1007/BF00662797 
  2. The future of food and agriculture – Trends and challenges. Rome : FAO, 2017. 180 р. URL : https://www.fao.org/3/i6583e/i6583e.pdf (accessed : 10.08.2024).
  3. FISH-e: FAO’s tool for quantifying the greenhouse gas emissions arising from aquaculture. URL : https://www.fao.org/fishery/affris/affris-home/fish-e-faos-tool-for-quantifying-the-greenhouse-gas-emissions-arising-from-aquaculture/en/ (accessed : 10.08.2024).
  4. The State of World Fisheries and Aquaculture – Blue Transformation in action. Rome : FAO, 2024. 264 р.  URL : https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/53a2c5a2-f531-480c-96c0-706a43480571/content (accessed : 10.08.2024).
  5. Грициняк І. І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб. Київ : Рибка моя, 2007. 306 с.
  6. Біологічні основи годівлі риб / Тарасюк С. І. та ін. Дніпро : Адверта, 2015. 180 с.
  7. Dawood M. A. O., Abo-Al-Ela H. G., Hasan M. T. Modulation of transcriptomic profile in aquatic animals: Probiotics, prebiotics and synbiotics scenarios // Fish Shellfish Immunol. 2020. № 97. Р. 268—282. DOI: 10.1016/j.fsi.2019.12.054.
  8. Probiotics, prebiotics and synbiotics improved the functionality of aquafeed: Upgrading growth, reproduction, immunity and disease resistance in fish / Rohani M. F. et al. // Fish Shellfish Immunol. 2022. № 120. Р. 569—589. DOI: 10.1016/j.fsi.2021.12.037.
  9. Updating the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for Tilapia Aquaculture as Leading Candidates for Food Sustainability: A review / Mugwanya M. et al. // Probiotics Antimicrob Proteins. 2022. № 14(1). Р. 130—157. DOI: 10.1007/s12602-021-09852-x.
  10. Role of Inulin in Animal Nutrition: A review / Waseem Muhammad et al. // Journal of Food Technology Research. 2019. № 6. Р. 18—27. DOI: 10.18488/journal.58.2019.61.18.27.
  11. Kandylis K. The role of Sulphur in ruminant nutrition: A review // Livestock production science. 1984. № 11(6). Р. 611—624. https://doi.org/10.1016/0301-6226(84)90075-7 
  12. Qi K., Owens F. N., Lu C. D. Effects of sulfur deficiency on performance of fiber-producing sheep and goats: A review // Small Ruminant Research. 1994. № 14(2). Р. 115—126. https://doi.org/10.1016/0921-4488(94)90101-5 
  13. Ganguly Subha, Dora Sarkar, Chowdhury Supratim. Supplementation of prebiotics in fish feed: A review // Reviews in Fish Biology and Fisheries. 2012. № 23. Р. 195—199. DOI: 10.1007/s11160-012-9291-5.
  14. Секретарюк К. В., Стрижак О. І., Лобойко Ю. В. Вплив основних гідрохімічних показників на організм вирощуваних риб // Сільський господар. 2003. № 9–10. С. 29—30.
  15. Prebiotics and phytogenics functional additives in low fish meal and fish oil based diets for European sea bass (Dicentrarchus labrax): Effects on stress and immune responses / Serradell A. et al. // Fish & Shellfish Immunology. 2020. Vol. 100. P. 219—229. DOI: 10.1016/j.fsi.2020.03.016.
  16. Желтов Ю. О. Методичні вказівки з проведення дослідів по годівлі риб // Рибне господарство. 2003. Вип. 62. С. 23—28.
  17. Алёкин О. А., Семенов А. Д., Скопинцев Б. А. Руководство по химическому анализу вод суши. Ленинград : Гидрометеоиздат, 1973. 262 с.
  18. СОУ – 05.01.-37-385:2006. Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми. Київ : Міністерство аграрної політики України, 2013. 24 с. (Стандарт Мінагрополітики України).
  19. Методи гідроекологічних досліджень поверхневих вод / Ред. Романенко В. Д. Київ : ЛОГОС, 2006. 408 с.
  20. Кражан С. А., Хижняк М. І. Природна кормова база рибогосподарських водойм. Херсон : Олді-Плюс, 2014. 330 с.
  21. Соболєв О. І. Методичні вказівки для практичних занять з навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції аквакультури». Біла Церква : БДАУ, 2020. 38 с .
  22. Камінський В. Ф., Буслаєва Н. Г. Основи прикладного математичного аналізу в сільськогосподарських дослідженнях : методичні рекомендації. Київ, 2011. 28 с.