pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2023; 4(66): 69-83
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2023.04.069
UDC 639.371.2 639.3.03

Результати отримання ікри від вперше дозрілих плідників осетра (Acipenser baerii Brandt, 1869), вирощених в індустріальних умовах

С. М. Пашко, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
О. М. Третяк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
М. М. Пашко, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
О. М. Колос, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Б. О. Ганкевич, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Мета. Визначити та оцінити рибницькі показники у процесі штучного отримання овульованої ікри у різні сезони від вперше дозрілих плідників осетра Аcipenser baerii Brandt, 1869, вирощених в умовах плавучих садкових систем за природної температури води Лісостепу України.

Методика. Матеріалом для досліджень були 65 екз. вперше використаних у рибницьких роботах самок осетра у віці від 8+ до 10+ масою тіла 6,02‒8,64 кг, вирощених за інтенсивної технології у плавучих садках, установлених у водоймі з природним температурним режимом лісостепової зони. Експерименти з отримання зрілих статевих продуктів проводили у нетрадиційні рибницькі строки — взимку (лютий) та наприкінці весни (остання декада травня). Взимку у процесі отримання зрілих статевих продуктів осетра використовували систему рециркуляційного водопостачання із застосуванням спеціальних методів підготовки плідників. Відбір овульованої ікри здійснювали зі збереженням життя плідників після гормональної стимуляції дозрівання гонад із використанням гіпофізарного препарату коропа. Визначення рибницьких показників та дослідження фізико-хімічних чинників середовища здійснювали за загальноприйнятими методиками.

Результати. У різні сезони року за температури води 14–21оС зареєстровано високу ефективність дозрівання гонад в обох групах плідників. Середня маса зрілих статевих продуктів, отриманих в окремих групах самок осетра, становила 1,02–1,15 кг, за середнього показника гонадосоматичного індексу 13,92–15,42%. На гіпофізарну стимуляцію у різних групах плідників відреагувало 94–97% риб. Тривалість дозрівання плідників після другої (вирішальної) ін’єкції із загальною дозою гонадотропної речовини 3,5–4,0 мг/кг маси риб змінювалась у межах 14–25 годин. Рівень виживання плідників після відбору ікри наближався до 94%.

Наукова новизна. Визначено та проаналізовано результати отримання зрілих статевих продуктів від вперше дозрілих самок осетра (Acipenser baerii) із застосуванням малопоширеної для аквакультури України технології індустріального рибництва.

Практична значимість. Результати досліджень являють інтерес для розвитку сучасних технологій аквакультури осетрових риб в умовах господарств індустріального типу, в першу чергу для організації виробництва харчової ікри.

Ключові слова: плідники осетра (Acipenser baerii), індустріальне рибництво, овуляція ооцитів, рибницькі показники, виробництво харчової ікри.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Kolman R. Sztuczny rozrod ryb jesiotrowatych // Problemy produkcji materialu zarybieniowego ginacych populacji ryb jesiotrowatych. Olsztyn : MIR DRUK. 2012. S. 31―44.
  2. Wiszniewski G. Wykorzystanie technik ultrasonograficznych w nieinwazyjnym okreslaniu plci i stopnia dojrzalosci ryb jesiotrowatych // Problemy produkcji materialu zarybieniowego ginacych populacji ryb jesiotrowatych. Olsztyn : MIR DRUK. 2012. S. 21―30.
  3. Стан запасів осетрових риб та розвиток осетрової аквакультури в Україні / Третяк О. М. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2010. № 4. С. 4—22.
  4. Бондарчук М. Є., Хартій М. В. Світові тенденції розвитку ринку ікряних товарів // Ефективна економіка. 2022. № 2. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=10014 (дата звернення : 26.10.2023). DOI : 10.32702/2307-2105-2022.2.77.
  5. Пашко М. М., Третяк О. М., Колос О. М. Результати експериментів зі штучного отримання овульованої ікри від плідників стерляді Acipenser ruthenus Linnaeus у нетрадиційні строки // Рибогосподарська наука України. 2018. № 2. С. 81—88.
  6. Пашко М. М., Третяк О. М., Колос О. М. До питання вирощування плідників стерляді (Acipenser ruthenus Linnaеus) у плавучих садках за природної температури води Лісостепу України // Рибогосподарська наука України. 2019. № 1. С. 48—59.
  7. Біологічна характеристика та технологічні прийоми культивування додаткових і нетрадиційних об’єктів рибництва / Третяк О. М. та ін. // Фермерське рибництво. Київ, 2008. С. 333―361.
  8. Рибогосподарська оцінка плідників сибірського осетра (Аcipenser  baerii Brandt, 1869), вирощених у плавучих садках за природної температури води Лісостепу України / Пашко С. М. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2022. № 4. С. 23—40.
  9. Dabrowski K., Kausik S. J., Fauconean B. Rearing of sturgeon (Acipenser baeri Brandt) larvae // Aquaculture. 1985. Vol. 47. P. 17—29.
  10. Determination of optimal feed rations for Siberian sturgeon (Asipenser baeri) kept in cooling water / Sadowski J. et al. // Folia Univ. Agric. Stetin. 2000. Vol. 214. P. 193—199.
  11. Female Siberian sturgeon (Acipenser baeri): an interesting model for reproductive physiology studies in fish / Le Menn F. et al. // Journal of Applied Ichthyology. 1999. Vol. 15. P. 315—316.
  12. Gisbert E., Williot P., Castello-Orvay F. Influence of egg size of Siberian sturgeon (Acipenser baeri) under small scale hatchery conditions // Aquaculture. 2000. Vol. 183. P. 83—94.
  13. Kurfurst J., Kerber P., Kakous L. Growth of Siberian sturgeon (Acipenser baerii) in the Czech Republics conditions // Czech Journal of Animal Sciences. 2000. Vol. 45. P. 545—552.
  14. Ronya A., Csengeri I., Varadi L. Partial substitution of animal protein with full-fat soybean meal and amino acid supplement in the diet of Siberian sturgeon (Asipenser baeri) // Journal of Applied Ichthyology. 2002. Vol. 19. P. 682—684.
  15. Spirulina as a nutrient source in diets for growing sturgeon (Acipenser baeri) / Palmegiano G. B. et al. // Aquaculture Research. 2005. Vol. 36. P. 188.
  16. Unusual conditions for Siberian sturgeon (Aсipenser baerii Brandt) spawning / Vizziano D. et al. // Journal of Applied Ichthyology. 2016. Vol. 22. P. 325—330.
  17. Гринжевський М. В., Ерко В. М., Пекарський А. В. Словник-довідник науково-виробничих термінів і понять у рибному і водному господарствах, охороні навколишнього природного середовища внутрішніх водних об’єктів України. Київ : Вища освіта, 2002. 303 с.
  18. СОУ – 05.01. 37-385:2006. Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми. Київ : Міністерство аграрної політики України. 2006. 15 с. (Стандарт Мінагрополітики України).