Ribogospod. nauka Ukr., 2013; 2(24): 7-17
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2013.02.007
УДК 639.2.081.1.004.17
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ВІЧКА ЗНАРЯДЬ ЛОВУ ДЛЯ ПРОМИСЛУ РИБ В УКРАЇНІ
А. В. Чуклін,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Державне агентство рибного господарства України, м. Київ
Л. В. Ізергін, Інститут рибного господарства та екології моря, м. Бердянськ
П. В. Кулик, Інститут рибного господарства та екології моря, м. Бердянськ
Представлено аналіз біометричних екстер’єрних показників піленгаса (Liza haematocheilus) Азовського моря і на прикладі їх використання подано розрахунки з оптимізації параметрів вічка знарядь лову для промислу риб в Україні. Розрахунки показують, що мінімальний розмір вічка, який забезпечує селективний вилов піленгаса промислової міри (більше 38 см) слід збільшити з 30 мм до 40 мм. При цьому збережеться ймовірність облову молоді від 26,8 см до 38 см, але її частка буде значно меншою, ніж за прийнятого нині розміру вічка 30 мм. Запропонований метод рекомендується для інженерно-біологічних розрахунків при проектуванні нових знарядь лову та удосконалення правил промислового рибальства з метою оптимізації та підвищення ефективності раціонального використання промислових запасів риб.
Ключові слова: відповідальне рибальство, піленгас (Liza haematocheilus), максимальний обхват, селективність, оптимальний параметр вічка, промисловий розмір.
ЛІТЕРАТУРА
1. Биоэкономические проблемы рыболовства в зонах национальной юрисдикции [Электронный ресурс]: / Титова Галина. Режим доступа: http://www.npacific.ru/np/library/publikacii/titova3/oglav.htm.
2. Бабаян В.К. Предосторожный поход к оценке общего допустимого улова (ОДУ): Анализ и рекомендации по применению / В. К. Бабаян. – М.: Изд-во ВНИРО, 2000.– 192 с.
3. Report of the Expert Consultation on the Regulation of Fishing Effort (Fishing Mortality) [Электронный ресурс]: / Fisheries Technical Report, No 289. – Rome: FAO, 1983. Режим доступа: http://www.fao.org/docrep/005/ac745e/ac745e00.HTM.
4. Code of Conduct for Responsible Fisheries (28th FAO Conference, 31 December 1995). From: [Электронный ресурс]: / FAO (1995). Режим доступа: www.fao.org/fi/agreem/codecond/codecon.Asp.
5. Пряхин Ю.В. Обзор развития и состояния промысла азовской популяции пиленгаса / Ю.В. Пряхин // Известия вузов Сев.-Кавказского региона. Естественные науки. – 2002. – № 4. – С. 56-60.
6. Солод Р.А. Запасы, уловы и экономическая значимость основных промысловых объектов, добываемых Украиной в Азовском море / Р.А. Солод // Рыбное хозяйство Украины. – 2008. – № 5. – С. 23-25.
7. Солод Р.А. К вопросу оптимизации мер регулирования промысла пиленгаса в Азовском море / Р.А. Солод // Рибогосподарська наука України. – 2009. – № 3. – С. 50-53.
8. Шевченко Л.Г. Промысел пиленгаса: определение шага ячеи в орудиях лова /Л.Г. Шевченко // Рыбное хозяйство Украины. – 1998. – С. 51-52.
9. Биологические обоснования изменения в правила промыслового рыболовства в бассейне Азовского моря: Отчет о НИР (Заключительный) / Азовский центр ЮгНИРО. Т. 1; № госрегистрации 0105U007506. Бердянск, 2010. – 27 с.
10.Правдин И.Ф. Руководство по изучению рыб (преимущественно пресноводных) / И.Ф. Правдин. — М.: Пищевая промышленность, 1966 — 376 с.
11. Трещев А. И. Научные основы селективного рыболовства / А. И. Трещев. – М.: Пищевая промышленность, 1974. – 446 с.
12. Правила промыслового рыболовства: Комментарии. / перевод на русский язык и составление комментариев А.Н. Михайлюк. – Симферополь: Таврия, 2006. – 324 с.
13. Мельников В.Н. Биотехнические основы промышленного рыболовства / В.Н. Мельников. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. – 216 с.