Ribogospod. nauka Ukr., 2012; 1(19): 66-71
УДК 639.3/.6

БІОЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ АКВАКУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ

В. П. Марценюк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця
Н. О. Марценюк,  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Вінницький національний аграрний університет, м. Вінниця

Розглянуто питання щодо пріоритетних напрямів розвитку аквакультури з точки зору біоенергетичного та екологічного потенціалу. В рибницькій галузі з’являються ефективно діючі підприємства та фермерські господарства. Більшість таких організацій в основу своєї діяльності закладає інноваційні підходи до технологій виробництва рибної продукції. Потенціал біоенергетичної безпеки переважно базується на застосуванні прогресивних біотехнологій, нових методів організації виробництва, активного маркетингу і реалізації конкурентних переваг на внутрішньому ринку.

1. Закон України “Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні” (3715–17) від 08.09.2011.
2. Богерук А.К. Инновационные факторы — важный инструмент разработки стратегии развития аквакультуры в стране (на примере Российской Федерации) // Рибогосподарська наука України. — К., 2008. — 2008 (16). — Вип. 3. — С. 111–117.
3. Грициняк І.І., Гринжевський М.В., Третяк О.М. та ін. Фермерське рибництво. — К.: Герб, 2008. — 560 с.
4. Марценюк Н.О., Гринжевський М.В. Вирощування риби в малих водоймах. — К.: Фірма “ІНКОС”, 2008. — 208 с.
5. http://www.biomin.net/ru/nutriehkonomika/
6. Дерень О.В. Продуктивна характеристика та природна резистентність різнопородних груп коропа під впливом ехінацеї пурпурової (Echinacea purpurea (L.) moench): автореф. дис. ... канд. с.-г. наук. — К., 2011. — 20 с.
7. Цьонь Н.І. Застосування зернової барди в якості органічного добрива для підвищення рибопродуктивності вирощувальних ставів: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук. — К., 2011. — 20 с.
8. Базаєва А.В. Біологічні основи використання фосфор мобілізуючого бактеріального препарату поліміксобактерину в рибництві: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук. — К., 2011. — 20 с.
9. Янінович Й.Є. Полікультура — шлях до інтенсифікації ставового рибництва / Й.Є. Янінович, І.І. Грициняк, М.В. Гринжевський, Т.М. Швець // Рибогосподарська наука України. — 2010. — № 4. — С. 78–83.
10. Шекк П.В. Товарне вирощування морських риб у ставках і садках // Рибогосподарська наука України. — К., 2011. — Вип. 3, 2011 (17). — С. 70–75.
11. Мухачев И.С. Инновации в пастбищном рыбоводстве Зауралья / “Аквакультура центральной и восточной европы: настоящее и будущее” // II съезд NACEE (Сети Центров по аквакультуре в Центральной и Восточной Европе) и семинар о роли аквакультуры в развитии села, Кишинев, 17–19 окт. 2011 г. — Кишинев: Pontos, 2011. — С. 189–192.
12. Мухачёв И.С., Бойко К.Г., Янкова Н.В., Петрачук Е.С. Системы инновационных технологий товарного рыбоводства на юге Тюменской области // Аграрный вестник Урала. — 2010. — № 8 (74). — С. 55–58.
13. Брайнбалле Я. Руководство по аквакультуре в установках замкнутого водоснабжения. — Копенгаген, 2010. — 70 с.
14. Марценюк В.П. Ультрасонографія у аквакультурі // Рибогосподарська наука України. — К., 2011. — Вип. 2, 2011 (16). — С. 88–98.
15. Пономарев С.В., Лагуткина Л.Ю., Киреева И.Ю. Фермерская аквакультура: рекомендации. — М.: ФГНУ “Росинформагротех”, 2007. — 192 с.
16. Соловйов І.О., Сергєєва Ю.А., Дєнєжкіна Є.С. Ринок риби: вивчення проблематики споживання населенням продовольчих товарів // Маркетинг в Україні. — 2005. — № 2. — С. 8–14.
17. Марценюк В.П. Про доцільність діяльності дорадчої служби у рибницькій галузі // Зб. наук. праць Вінницького нац. аграрного ун-ту. — Вінниця, 2011. — Вип. 12 (52). — С. 59–60.