УДК 597-1.05:639.371.52
ВПЛИВ МІКРОДОБАВОК З ВМІСТОМ КОБАЛЬТУ І ЦИНКУ НА СТАН СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ТА ПРОЦЕСИ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ У ТКАНИНАХ КОРОПІВ (CYPRINUS CARPIO L.)
С. І. Крась, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
С. І. Тарасюк,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
М. В. Крась, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Встановлено, що при дії іонів кобальту в організмі коропа (Cyprinus carpio L.) зростає активність СОД, КАТ, а вміст ТБК-активних продуктів знижується. Отже, під дією мікродобавок кобальту опосередковано через інші молекулярні системи зростає антиоксидантний статус тканин, а від впливу цинкових мікродобавок — знижується.
ЛІТЕРАТУРА
1. Антонюк Г.Л., Бабич Н.О., Сологуб Л.І. та ін. Утворення активних форм кисню та система антиоксидантного захисту в організмі тварин // Біологія тварин. — 2000. — Т. 2, № 2. — С. 34–43.
2. Барабой В.А., Сутковой Д.А. Окислительно-антиоксидантный гомеостаз в норме и патологии. — К.: Наукова думка. — 1997. — 419 с.
3. Воробьёв В.И. Микроэлементы и их применение в рыбоводстве. — М.: Пищевая пром-ть. — 1979. — 183 с.
4. Гаврилов В.Б., Мажуль Л.М. Анализ методов определения продуктов перекисного окисления липидов в сыворотке крови по тесту с тиобарбитуратовой кислотой // Вопр. мед. химии.
— 1987. — Т. 33, № 1. — С. 118–122.
5. Дубинина Е.Е. Активность и свойства супероксиддисмутазы эритроцитов и плазмы крови человека в онтогенезе // Укр. биохим. журн. — 1988. — Т. 60, № 3. — С. 20–25.
6. Зіньковська Н.Г. Функціонування антиоксидантних систем у крові риб при інтоксикації йонами міді, цинку, марганцю і свинцю: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Чернівці, 2003. — 19 с.
7. Королюк М.А., Иванова Л.И., Майорова И.Г. Метод определения активности каталазы // Лаб. дело. — 1988. — № 1. — С. 16–19.
8. Костюк В.А., Потапович А.И., Ковалева Ж.И. Простой и чувствительный метод определения активности супероксиддисмутазы, основанный на реакции окисления кверцитина // Вопр. мед. химии. — 1990. — № 2. — С. 88–91.
9. Мойн В.В. Простой и специфический метод определения активности глутатионпероксидазы в эритроцитах // Лаб. дело. — 1986. — № 12. — С. 724–726.
10. Осипов А.Н., Азизова О.А., Владимиров Ю.А. Активные формы кислорода и их роль в организме
// Усп. биол. химии. — М.: Наука, 1990. — Т. 31. — С. 180–208.
11. Соколік В.В. Вплив хлоридів кобальту і меркурію на пероксидне окислення ліпідів, систему тіолів та активність глутатіонзалежних антиоксидантних ферментів: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Харків, 2004. — 19 с.
12. Столяр О.Б., Зіньковська Н.Г., Грубінько В.В. та ін. Вплив йонів міді і цинку на перекисне окиснення ліпідів і антиоксидантний статус в організмі коропа // Біологія тварин. — 1999. — Т. 1, № 2. — С. 84–89.
13. Тимочко М.Ф., Єлисєєва О.П., Кобилянська Л.І. та ін. Метаболічні аспекти формування кис- невого гомеостазу в екстремальних станах. — Львів: Місіонер, 998. — 142 с.
14. Rodriguez-Ariza A., Peinado J., Pueyo C., Lopes-Barea J. Biochemical indicators of oxidative stress in fich from polluted littoral areas // Can J. Fish Aquat. Sci. — 1993. — Vol. 50. — P. 2568–2573.
15. Regoli F., Gorbi S., Frenzilli G. et al. Oxidative stress in ecotoxicology: from the nanalysis of in- dividual antioxidants to a more integrated approach // Mar Environ Res. — 2002. — Vol. 54,
№ 3–5. — P. 419–423.
16. Radi A.A.R., Matkovics B. Effects of metal ions on the antioxidant enzyme activities, portents and li- pid peroxidation of carp tissues // Comp. Biochem. Phisiol. — 1988. — 90 C, № 1. — Р. 69–72.