Ribogospod. nauka Ukr., 2025; 3(73): 320-336
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2025.03.320
UDC [639.3.043.13:636.087.8]:639.371.2
Економічна оцінка використання пробіотика «Субалін» у складі раціону цьоголіток бестера, вирощених в умовах підвищеного теплового навантаження
Ю. В. Онищук,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, ORCID ID 0009-0008-3445-0436, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ
О. М. Третяк,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, ORCID ID 0000-0003-2300-9115, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ
Мета. Оцінка економічної ефективності вирощування цьоголіток бестера в умовах підвищеного теплового навантаження за введення до раціону пробіотика «Субалін».
Методика. Економічні розрахунки проведено за загальноприйнятими методиками із використанням показників виробничих витрат, собівартості та ціни продукції, рентабельності виробництва. Для визначення і аналізу економічної ефективності технологічних процесів вирощування молоді бестера вікової групи 0+ використані фактичні результати виробничої діяльності господарства індустріального типу ТОВ «Біосила». Сформовано дослідні та контрольні групи гібрида осетрових, які вирощувались у басейнах із використанням підігрітої скидної води енергетичної установки. Середня маса цьоголіток бестера на початку періоду вирощування становила 22,77 та 70,53 г. Годівлю риб проводили комерційними комбікормами рекомендованих рецептур із додатковим введенням до раціону препарату пробіотичної дії «Субалін» в кількості 0,03–0,04% від маси основного корму.
Результати. Встановлено рибницькі та економічні переваги за результатами введення до раціону цьоголіток бестера пробіотика «Субалін». У результаті вирощування впродовж 50–65 діб за температури води 27,5–33,7°С дослідні групи риб досягли середньої маси 195,44–259,52 г за виживаності 100%. За експериментальної годівлі відмічено збільшення загальної маси вирощеної продукції на 18,12–25,57%. Водночас, на 8,51–16,33% зменшувались витрати основного корму на прирости маси риб. Частка витрат на закупівлю препарату «Субалін» у собівартості продукції осетрової молоді не перевищувала 0,02%. Із застосуванням препарату «Субалін» рентабельність вирощування гібрида осетрових зросла до 42,55–65,47%, що більше ніж удвічі перевищує показники у контролі.
Наукова новизна. Вперше проаналізовано економічну ефективність вирощування бестера вікової групи 0+ із введенням до раціону риб препарату пробіотичної дії «Субалін», що сприяє формуванню наукових основ сучасної аквакультури осетрових риб в Україні.
Практична значимість. Отримані результати являють інтерес для оцінки економічної ефективності вирощування осетрової молоді в господарствах індустріального типу, зокрема в процесі удосконалення методів годівлі осетрових риб в умовах підвищеного теплового навантаження на середовище рибницьких басейнів.
Ключові слова: економічна ефективність, вирощування осетрової молоді, бестер, басейни, годівля, пробіотик «Субалін», температура води.
ЛІТЕРАТУРА
- До питання розвитку осетрівництва в Україні у сучасних умовах / Третяк О. М. та ін. // Основні завдання щодо науково-технічного забезпечення розвитку рибного господарства України : наук.-практ. семінар : матер. доп. Київ, 2019. С. 20—31.
- Peculiarities of cultivation of Siberian sturgeon (Acipenser baerii Brandt, 1869) breeders using floating cages in the climatic conditions of the forest steppe of Ukraine / Pashko S. et al. // Fisheries Science of Ukraine. 2024. № 2(68). P. 40—57. https://doi.org/10.61976/fsu2024.02.040.
- Physiological responses of Siberian sturgeon (Acipenser baerii) juveniles fed on full-fat insect-based diet in an aquaponic system / Zarantoniello M. et al. // Scientific Reports. 2021. Vol. 11(1). P. 1057—1113. https://doi.org/10.1038/s41598-020-80379-x.
- Supplementation of juvenile Siberian sturgeon (Acipenser baerii) diet with different levels of selenium: Growth performance, digestive enzyme activities, and intestinal histomorphology / Sarami Foroshani N. et al. // Aquaculture Reports. 2024. Vol. 38. 102325. https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2024.102325.
- Supplementation of Siberian sturgeon (Acipenser baerii) diet with barberry (Berberis vulgaris) fruit extract: Growth performance, hemato-biochemical parameters, digestive enzyme activity, and growth-related gene expression / Ramezani F. et al. // Aquaculture. 2021. Vol. 540. 736750. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.736750
- Supplementation of Siberian sturgeon (Acipenser baerii) diet with different zinc sources: Effects on growth performance, digestive enzymes activity, hemato-biochemical parameters, antioxidant response and liver histology / Pourmoradkhani F. et al. // Veterinary Research Communications. 2024. Vol. 48(2). P. 797—810. https://doi.org/10.1007/s11259-023-10252-5.
- Growth potential of sterlet (Acipenser ruthenus Linnaeus, 1758) during the juvenile period using the probiotic preparation «Emprobio» / Zabytivskyi Yu. et al. // Fisheries Science of Ukraine. 2024. № 1(67) P. 102—124. https://doi.org/10.61976/fsu2024.01.102.
- Добрянська О. П., Дерень О. В., Григоренко Т. В. Продуктивні показники дволіток коропа при застосуванні в годівлі пробіотика в умовах вирощувальних ставів // Рибогосподарська наука України. 2019. № 4. С. 95—109. https://doi.org/10.15407/fsu2019.04.095.
- Застосування пробіотиків у аквакультурі (Огляд) / Залоїло І. А. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2021. № 2. С. 59—81. https://doi.org/10.15407/fsu2021.02.059.
- Перспективи використання пребіотика «Актіген» у рибництві (Огляд) / Добрянська О. П. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2022. № 3. С. 53—70. https://doi.org/10.15407/fsu2022.03.053.
- Onyshchuk Yu., Tretiak O., Kolos O. The effect of supplementation of feeds with the probiotic “Subalin” on the productivity parameters sturgeon (Acipenseridae) hybrid bester on the first year of cultivation using warm waste water of a power plant // Fisheries Science of Ukraine. 2024. № 1(67) P. 125—141. https://doi.org/10.61976/ fsu2024.01.125.
- Ecological aspects of using heat waste water of energy facilities for sturgeon (Acipenseridae) aquaculture / Tretiak O. et al. // Fisheries Science of Ukraine. 2024. № 3(69). P. 42—62. https://doi.org/10.61976/fsu2024.03.042.
- Onyshchuk Yu., Tretiak O., Kolos O. Effect of probiotic “Subalin” on the productive parameters of age-0+ sturgeon hybrid (Acipenseridae) — bester under conditions of thermal load // Fisheries Science of Ukraine. 2025. № 2(72) P. 136—153. https://doi.org/10.61976/fsu2025.02.136.
- Ковальчук М. І. Економічний аналіз у сільському господарстві : навчально-методичний посібник. Київ : КНЕУ, 2002. 282 с.
- Вдовенко Н. М. Рибне господарство України в умовах глобалізації економіки : монографія. Київ : Компринт, 2016. 476 с.
- Третяк О. М., Ярмола В. М. Екологічний метод вирощування життєстійкої молоді осетроподібних риб // Збереження генофонду та відновлення популяцій цінних видів риб : Міжнар. наук. конф. : матер. допов. Київ : ДІА, 2011. С. 58—61.
- Біологічні особливості організму молоді осетрових (Acipenseridae Bonaparte, 1831) риб за дії синтетичного та органічного імуностимуляторів / Забитівський Ю. М. та ін. // Рибогосподарська наука України. 2023. № 2. С. 109—128. https://doi.org/10.15407/fsu2023.02.109.
- Пашко М. М., Третяк О. М. Економічна ефективність штучного отримання овульованої ікри стерляді Аcipenser ruthenus Linnaeus з комбінованим використанням індустріальних технологій // Рибогосподарська наука України. 2018. № 4. С. 68—78. https://doi.org/10.15407/fsu2018.04.068.
- Третяк О. М., Пашко С. М. Економічна ефективність ікряного виробництва із використанням плідників сибірського осетра (Acipenser baerii Brandt, 1869), вирощених в індустріальних умовах // Рибогосподарська наука України. 2022. № 3. С. 105—120. https://doi.org/10.15407/fsu2022.03.105.
- Simon M., Kurinenko H., Kolesnik N. Ekonomiс efficiency of growing early juveniles of Russian sturgeon (Acipenser gueldenstaedtii Brandt & Ratzeburg, 1833) with the introduction of inactivated baker’s yeast in their diet // Fisheries Science of Ukraine. 2020. № 2(52). P. 78—85. https://doi.org/10.15407/fsu2020.02.078.
- Мошенський С. З., Олійник О. В. Економічний аналіз : підручник. 2-ге вид., допов. i перероб. Житомир : Рута, 2007. 704 с.
- Біологічна характеристика та технологічні прийоми культивування додаткових і нетрадиційних об’єктів рибництва / Третяк О. М. та ін. // Фермерське рибництво. Київ : Герб, 2008. С. 333—361.