Ribogospod. nauka Ukr., 2025; 3(73): 111-127
DOI: https://doi.org/10.61976/fsu2025.03.111
UDC 639.371.5
Характеристика кількісних та якісних показників товарної продукції різних видів коропових риб
Г. А. Данильчук,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, ORCID ID 0000-0002-5647-4593, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв
Б. О. Грішин,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, ORCID ID 0000-0003-3560-7649, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ
Я. В. Тучапський,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, ORCID ID 0000-0001-7444-119Х, Інститут рибного господарства Національної академії аграрних наук України, м. Київ
Мета. Визначити товарну цінність та вихід свіжої рибопродукції різних способів обробки коропа українського рамчастого, коропа українського лускатого, білого і строкатого товстолобиків.
Методика. Дослідження проводили у весняний період 2024 р. у рибному господарстві ТОВ «Меркурій». Для дослідження були відібрані чотирирічки українського рамчастого та лускатого коропів та чотирирічки білого та строкатого товстолобиків. При відборі проб велику увагу приділяли однорідності відібраних особин за живою масою. З показників досліджували масу та питому частку голови, луски, плавців, кісток, нутрощів і мʼякоті тіла. При дослідженні розраховували також коефіцієнт мʼясності і вихід свіжої рибопродукції.
Результати. Питома частка неїстівних частин живої риби була найбільшою в українського лускатого коропа — 51,5%, а найменшою — у рамчастого — 49,9%. У білого і строкатого товстолобиків у середньому неїстівна частина становила дещо більше половини загальної маси тіла риби. Найкращі показники виходу готової продукції досліджуваних риб з усіх способів обробки було встановлено при патранні риби, різниця між мінімальним та максимальним показником становила 5,6%.
За всіх способів обробки досліджуваних риб, окрім патрання, найвищий коефіцієнт мʼясності був у білого товстолобика, тоді як мінімальний показник, у відповідності до способу обробки, був більш мінливим і різнився в кожного з видів. З усіх способів розробки за мʼясними якостями готової рибної продукції найкращі показники мало філетування — продукція на 100% складалася з мʼякоті риби. Високі показники мʼясності усіх досліджуваних риб також спостерігалися при обробленні на тушку рибну.
Рентабельність виробництва висока за всіма досліджуваними видами риб; вона суттєво зростала при застосуванні обробки риби. Найбільшого рівня рентабельності досягнуто при обробці риби на тушку, де вихід мʼясної продукції становив 82,1‒83,4%, тоді як при патранні дані показники становили 55,7–60,5%.
Наукова новизна. Проведено дослідження кількісних та якісних показників необробленої свіжої риби та свіжої рибопродукції різних способів розробки основних обʼєктів ставової полікультури Півдня України. Визначено показники маси свіжої риби, коефіцієнти мʼясності та вихід свіжої рибопродукції за різних способів обробки.
Практична значимість. Проведені дослідження та отримані результати дозволяють рибним підприємствам забезпечити населення повноцінним харчуванням та подовжити термін реалізації свіжої риби за рахунок впровадження цехів з обробки свіжої риби.
Ключові слова: риба, показники маси, їстівні та неїстівні частини, коефіцієнт мʼясності, вихід свіжої рибопродукції.
ЛІТЕРАТУРА
- Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів : Закон України від 8 липня 2011 року № 3677-VI // База даних «Законодавство України». URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3677-17#Text (дата звернення : 31.08.2025).
- Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання в галузі рибного господарства, збереження та раціонального використання водних біоресурсів та сфері аквакультури : Закон України від 21 березня 2023 року № 2989-IХ // База даних «Законодавство України». URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2989-20#n12 (дата звернення : 31.08.2025).
- Про схвалення Стратегії розвитку галузі рибного господарства України на період до 2030 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2025 роках : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 2 травня 2023 р. № 402-р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/402-2023-%D1%80#Text (дата звернення : 31.08.2025).
- The State of World Fisheries and Aquaculture. Rome : FAO, 2020.
- Miao W., Wang W. Trends of aquaculture production and trade: Carp, tilapia, and shrimp // Asian Fisheries Society. 2020. Vol. 33. P. 1—10.
- Carp land: Economics of fish farms and the impact of region-marketing in the Aischgrund (DEU) and Barycz Valley (POL) / Lasner T. et al. // Aquaculture. 2020. Vol. 519. 734731. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2019.734731.
- Стасишен М. С. Екологозбалансований розвиток рибогосподарського комплексу України. Київ : РВПС України НАН України, 2010. 323 с.
- Accumulation and histopathological effects of copper in gills and liver of Senegales Sole, Solea senegalensis and Toad Fish, Halobatrachus didactylus / Arellano J. M. et al. // Ecotoxicol. Environ. Restor. 2000. Vol. 3. Issue 1. P. 23—28.
- Паламарчук А. С., Кушніренко Н. М., Глушков О. А. Контроль якості, безпека та екологія в галузі (рибопереробна галузь) : навч. посіб. до лаб. занять / Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса : Гельветика, 2020. 90 с.
- Аналіз рибної галузі України / Офіс ефективного регулювання BRDO. URL : https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2024/07/ZK-Analiz-rybnoi-galuzi-Ukrai-ny.pdf (дата звернення : 31.08.2025).
- Andrieieva D. M., Danylchuk G. A. Influence of processing methods on the nutritional indicators of pond fish products // Taurian Scientific Herald. 2020. No. 111. P. 174—181. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.24.
- Перспективи використання технології глибокої переробки ставкової риби / Постнов Г. М. та ін. // Обладнання та технології харчових виробництв. 2018. № 2(37). С. 59—65. URL : http://elibrary.donnuet.edu.ua/1460/1/Postnov_Chervonyi_Maksymenko_Hulyi_Omelchenko_Apanasenko_article_2018.pdf (дата звернення : 31.08.2025).
- Півоваров О. А., Ковальова О. С., Кошулько В. С. Інноваційні технології переробки риби, рибних відходів, нерибних і морських продуктів : навчальний посібник. Дніпро : ДДАЕУ, 2024. 334 с. URL : https://surl.li/jmukgo (дата звернення : 31.08.2025).
- Hrytsynyak І. I., Kurinenko G. A., Gurbik V. V. Native Types of Carp in Aquaculture of Ukraine (a Review) // Hydrobiological Journal. 2022. Vol. 58(1). P. 34—44. https://doi.org/10.1615/HydrobJ.v58.i1.40.
- Проблеми впровадження безвідходної технології переробки ставкової риби та способи їх вирішення / Червоний В. М. та ін. // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 118—126. URL : https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2473 (дата звернення : 04.09.2025).
- Comparative studies on effects of freezing on physicochemical properties of fillets two fish species in Iran / Aberoumand A. et al. // Food Science and Technology. 2018. Vol. 12(1). https://doi.org/10.15673/fst.v12i1.835.
- Kushnyrenko N., Palamarchuk A., Patyukov S. Justification of the innovative method of preliminary processing of fish raw materials // Food Science and Technology. 2021. Vol. 15(2). https://doi.org/10.15673/fst.v15i2.2106.
- Microstructural analysis of frozen and salted fish and seafood meat / N. Dyshliuk et al. // Ukrainian Journal of Veterinary Sciences. 2023. Vol. 14(1). P. 26—38. https://doi.org/10.31548/veterinary1.2023.26.
- State and prospects of fish processing technologies / Bal I. et al. // Animal Science and Food Technology. 2023. Vol. 14(4). P. 9—25. https://doi.org/10.31548/animal.4.2023.09.
- Jezierski A., Leszczyńska С. Historia Gospodarcza Polski. Warszawa : Key Text, 2003. S. 99—101.
- Guziur J., Białowąs H., Milczarzewicz W. Ribactwo stawowe w stavach karpiowych, urządzeniach pezemysłowych oraz małych zbiornikach śródlądowych. Warszawa, 2003. 300 s.
- Leverage points for sustainability transformation / Abson D. J. et al. // Ambio. 2017. Vol. 46. P. 30—39. https://doi.org/10.1007/s13280-016-0800-y.
- Heterosis assessment of intra breed types crossing in one summer old common carps / Shishman G. F. et al. // Animal science and food technology. 2019. Vol. 10(3). P. 74—79. https://doi.org/10.31548/animal2019.03.074.
- Олексієнко О. О., Грициняк І. І. Внутрішньопорідна структура українських коропів // Рибогосподарська наука України. 2007. № 1. С. 21—27.
- Рибницько-біологічне оцінювання помісних коропів української селекції на першому році життя / Олешко М. О. та ін. // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 2020. № 1. С. 132—141.
- Kurinenko G. A., Syrovatka D. A Characteristics of local annuals of Galician and Lyubyn carp as a component of synthetic selection // Forecasts and prospects of scientific discoveries in agricultural sciences and food : International scientific conference, August 30–31, 2022. Riga, the Republic of Latvia : proceed. Riga, Latvia : Baltija Publishing, 2022. Р. 122—126.
- Volkhova, T. V., Holembovska, N. V. State and prospects of fish market development in Ukraine. Scientific World Journal. 2021. Vol. 1(07-01). P. 44—50. https://doi.org/10.30888/2663-5712.2021-07-01-013.
- Куріненко Г. А., Сироватка Д. А., Краснопольська О. В. Застосування методу синтетичної селекції в роботі з новими внутрішньогородними типами українських порід коропа // Аграрна наука – виробництву. 2023. № 2. С. 23.
- Микитюк П. В. Технологія переробки риби. Київ : Київська правда, 1999. 128 с.
- Шуміло Г. І. Технологія приготування їжі. Київ : Кондор, 2008. 506 с.