pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2022; 2(60): 54-69
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2022.02.054
УДК: [597-12:619]:639.3.043.1

Перспективи застосування пребіотиків на основі мананоолігосахаридів у годівлі риб (огляд)

О. П. Добрянська, olya_dо Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Львівська дослідна станція Інституту рибного господарства НААН, смт Великий Любінь
М. Ю. Симон, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Р. Р. Колесник, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Мета. Проаналізувати масив спеціальної літератури та узагальнити отриману інформацію щодо особливостей пребіотиків, які створені на основі МОС. Розглянути основні принципи та перспективи їх застосування у аквакультурі України.

Результати. Представлено огляд сучасних наукових публікацій, присвячених особливостям пребіотиків на основі МОС, передумовам їх широкого застосування та перспективам використання у аквакультурі. Описано основні шляхи, за допомогою яких застосування пребіотиків дозволяє підвищити засвоюваність кормів для риб. Розглянуто доцільність застосування пребіотиків на водоймах різного типу, зважаючи на екологічну безпечність цих препаратів. Показано перспективність створення нових поколінь препаратів пребіотиків на основі МОС та їх використання на різних типах рибницьких господарств України.

Практична значимість. Огляд може бути корисним для науковців, здобувачів, студентів, державних службовців та приватних підприємців, які задіяні у процесах виробництва товарної продукції аквакультури, годівлі риб та підтриманні екологічної безпеки водойм.

Ключові слова: пребіотики, МОС, годівля риб, конверсія корму, неспецифічий імунітет, резистентність, мікробіота.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Грициняк І. І., Третяк О. М. Пріоритетні напрями наукового забезпечення рибного господарства України // Рибогосподарська наука України. 2007. № 1. С. 5—20.
  2. Шерман І. М., Гринжевський М. В., Грициняк І. І. Розведення і селекція риб. Київ : БТМ, 1999.  238 с.
  3. Гринжевський М. В., Пекраський А. В. Оптимізація виробництва  продукції  аквакультури. Київ : Поліграфконсалтинг, 2004. 328 с.
  4. Фермерське рибництво / Грициняк І. І. та ін. Київ : Герб, 2008. 560 с.
  5. Артамонова Т. И., Овинникова В. В., Федорченко Ф. Г. Особенности питания двух- и трехлеток белого амура и карпа, выращиваемых в условиях нетрадиционной поликультуры // Сборник научных трудов ВНИИПРХ. 2002. Вып. 78. С. 6—11.
  6. Шерман І. М, Гринжевський М. В., Желтов Ю. О. Годівля риб. Київ : Вища освіта, 2001. 269 с.
  7. Сабодаш В. М. Рыбоводство. Днепропетровск : Стакер, 2004. 304 с.
  8. Улитько В. Е., Ульянова М. В. Морфологический состав тушек карпа при использовании в рационе сорбирующей пребиотической добавки // Вестник Ульяновской ГСХА. 2016. №1 (33). С. 136—138.
  9. Ульянова М. В. «Биокоретрон форте» — повышает продуктивность, улучшает химический состав и экологическую чистоту мяса карпа // Сельскохозяйственный журнал. 2016. № 9. С. 220—223.
  10. Dawood M. A. O., Koshio S. Recent advances in the role of probiotics and prebiotics in carp aquaculture: a review // Aquaculture. 2016. Vol. 454. P. 243—251. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2015.12.033 
  11. Prebiotics in aquaculture: a review /  Ringo E. et al. // Aquaculture Nutrition. 2010. Vol. 16. P. 117—136. https://doi.org/10.1111/j.1365-2095.2009.00731.x 
  12. Schrezenmeir J., Vrese M. Probiotics, prebiotics and synbiotics—approaching a definition // American Journal of Clinical Nutrition. 2001. Vol. 73. P. 361—364. https://doi.org/10.1093/ajcn/73.2.361s 
  13. Тарасенко Н. А., Филиппова Е. В. Кратко о пребиотиках: история, классификация, получение, применение // Фундаментальные исследования. 2014. № 6. C. 45—48.
  14. Коломиец Э. Вклад микробиологической науки в развитие агротехнологий // Наука и инновации. 2016. № 160. С. 23—25.
  15. Малкоч А. А., Бельмер С. В. Пребиотики и их роль в формировании кишечной микрофлоры // Педиатрия. 2009. № 87. С. 111—115.
  16. Капрельянц Л. В. Пребиотические пищевые ингредиенты — современное состояние и перспективы // Продукты и ингредиенты. 2005. № 6. С. 60—62.
  17. Regulation (EC) No 1831/2003 of the European Parliament and of the Council of 22 September 2003 on additives for use in animal nutrition. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A32003R1831 (дата звернення: 23.07.2018).
  18. Directive 2002/32/EC of the European Parliament and of the Council of 7 May 2002 on undesirable substances in animal feed. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32002L0032&qid=1637145798 295 (дата звернення: 23.07.2018).
  19. Roberfroid M. Prebiotics: The Concept Revisited // Journal of Nutrition. 2007. Vol. 137. P. 830—837. https://doi.org/10.1093/jn/137.3.830S 
  20. Поліщук А. А., Булавкіна Т. П. Сучасні кормові добавки в годівлі тварин та птиці // Науковий вiсник Полтавської державної аграрної академії. 2010. № 2. С. 63—66.
  21. Єгоров Б. В., Макаринська А. В. Сучасні альтернативи кормовим антибіотикам // Зернові продукти і комбікорми. 2010. № 3. С. 27—34.
  22. Gibson G. R., McCartney A. L., Rastall R. A. Prebiotics and resistance to gastrointestinal infections // British Journal of Nutrition. 2005. Vol. 93. 31—34. https://doi.org/10.1079/BJN20041343 
  23. Cummings J. H., Macfarlane G. T. Gastrointestinal effects of prebiotics // British Journal of Nutrition. 2002. Vol. 87. Р. 145—151. https://doi.org/10.1079/BJN/2002530 
  24. Zimmermann B., Bauer E., Mosenthin R. Pro- and prebiotics in pig nutrition — potential modulators of gut health // Journal of Animal and Feed Sciences. 2001. Vol. 10(1). Р. 47—56. https://doi.org/10.22358/jafs/67940/2001 
  25. Мирошников С. А., Кван О. В., Нуржанов Б. С. Роль нормальной микрофлоры в минеральном обмене животных // Вестник Оренбургского государственного университета. 2010. № 6(112). С. 1—8.
  26. Hoseinifar S. H., Dadar M., Ringо E. Modulation of nutrient digestibility and digestive enzyme activities in aquatic animals: the functional feed additives scenario // Aquac. Res. 2017. Vol. 48. P. 3987—4000. https://doi.org/10.1111/are.13368  
  27. Effects of a Trans-Galac­tooli­gosaccharide on Biochemical Blood Parameters and Intestine Morphometric Parameters of Common Carp (Cyprinus carpio L.) / Ziółkowska E. et al. // Animals.  2020. Vol. 10(4). P. 723—740. https://doi.org/10.3390/ani10040723 
  28. Scientific concepts of functional foods in Europe / Diplock A. et al. // British Journal of Nutrition. 1999. Vol. 81. P. 11—27. https://doi.org/10.1017/S0007114599000471 
  29. Prebiotic effects: metabolic and health benefits / Roberfroid M. et al. // British Journal of Nutrition. 2010. Vol. 104. P. 51—63. https://doi.org/10.1017/S0007114510003363 
  30. Adhesion mechanisms mediated by probiotics and prebiotics and their potential impact on human health / Monteagudo-Mera A. et al. // Journal of Applied Microbiology Biotechnology. 2019. Vol. 103(16). P. 6463—6472. https://doi.org/10.1007/s00253-019-09978-7 
  31. Свеженцов А. И., Горлач С. А., Мартиняк С. В. Комбикорма, премиксы, БВМД для животных и птицы. Днепропетровск : АРТ-ПРЕСС. 2008. 412 с.
  32. Scott K. P., Duncan S. H., Flint H. J. Dietary fiber and the gut microbiota // Nutrition Bulletin. 2008. № 33. P. 201—211. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2008.00706.x 
  33. Нуржанов Б. С., Левахин Ю. И., Агеев И. М. Использование симбиотиков в животноводстве // Животноводство и кормопроизводство. 2013. № 82. С. 106—110.
  34. Околелова Т. М., Королев А. В. Альтернатива кормовым антибиотикам // Птицеводство. 2016. № 8. С. 24—26.
  35. Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту «Виробництво повнораціонних комбікормів та білково-вітамінних добавок». URL : htth//www.minagro.gov.ua/page/?2448/ (дата звернення: 12.05.2018).
  36. Бойко Н. В., Карганян А. К., Петенко А. И. Безопасность кормов // Сучасне птахівництво. 2007. № 1(50). С. 9—13.
  37. Деталь М., Балле Н. Способи покращення якості продукції та здоров’я тварин без традиційних стимуляторів // Ефективне птахівництво. 2006. №8(20). С. 26—28.
  38. Overview of the latest developments in the role of probiotics, prebiotics and synbiotics in shrimp aquaculture / Butt U. D. et al. // Fish Shellfish Immunol. 2021. Vol. 114. P. 263—281. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2021.05.003 
  39. Markowiak P., Śliżewska K. The role of probiotics, prebiotics and synbiotics in animal nutrition // Gut Pathogens. 2018. Vol. 10. P. 18—25. https://doi.org/10.1186/s13099-018-0250-0  
  40. Шейдеров Б. А. Пробиотики, цребиотики и синбиотики // Пищевые ингредиенты, сырье и добавки. 2005. № 2. С. 23—26.
  41. Шейко И. П. Корма и биологически активные вещества. Минск : Беларус навука, 2005. 882 с.
  42. Meyer D. Health benefits of prebiotic fibers // Advanced Food Nutrition Research. 2015. № 74. P. 47—91. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2014.11.002 
  43. Пентилюк С. БАРи // Агробізнес сьогодні. 2010. № 4. С. 36—39
  44. Чернікова Г. Ю., Пономаренко Н. П. Використання пребіотиків на основі мананових олігосахаридів у годівлі курчат-бройлерів // Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2016. Вип. 2, ч. 2. С. 155—159.
  45. Позняковский В. М., Австриевских А. Н., Вековцев А. А. Пищевые и биологически активные добавки. Кемерово : Кузбассвузиздат, 2005. 275 с.
  46. Корнеева О. С., Глущенко А. С., Черемушкина И. В. Пребиотические свойства маннозы и ее влияние на специфическую резистентность // Журнал микробиологии, эпидемиологии и иммунобиологии. 2012. № 5. С. 51—57.
  47. Полумбрик М. О. Вуглеводи в харчових продуктах і здоров’я людини. Київ : Академперіодика, 2011. 487 с.
  48. Direct utilization of mannose for mammalian glycoprotein biosynthesis /Alton G. et al. // Mycobiology. 1998. Vol. 8. P. 285—295. https://doi.org/10.1093/glycob/8.3.285 
  49. Effect of a Bacillus-based direct-fed microbial feed supplement on growth performance and pen cleaning characteristics of growing-finishing pigs / Davis M. E. et al. // Journal of Animal Sciences. 2008. Vol. 86. P. 1459—1467. https://doi.org/10.2527/jas.2007-0603 
  50. Исследование пребиотической активности гидролизатов маннана в условиях in vitro / Черемушкина И. В. и др. // Вестник ВГУИТ. 2013. № 4. С. 219—222.
  51. Holman R. T. Control of polyunsaturated acids in tissue lipids // Journal of American College Nutrition. 1986. № 5(2). Р. 183—211. https://doi.org/10.1080/07315724.1986.10720125 
  52. The effect of lactose and inulin on intestinal morphology, selected microbial populations and volatile fatty acid concentrations in the gastro-intestinal tract of the weanling pig / Pierce K. M. et al. // Animal Science. 2006. Vol. 82. P. 311—318. https://doi.org/10.1079/ASC200634 
  53. Incorporation of galactomannans in the diet of newly weaned piglets: effect on bacteriological and some morphological characteristics of the small intestine / Van Nevel C. J. et al. // Archive for Animal Nutrition. 2005. Vol. 59. P. 123—138. https://doi.org/10.1080/17450390512331387936 
  54. Mikkelsen L. L., Jensen B. B. Effect of fructooligosaccharides and transgalactooligosaccharides on microbial populations and microbial activity in the gastrointestinal tract of piglets post-weaning // Animal Feed Science and Technology. 2004. Vol. 117. P. 107—119. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2004.07.015 
  55. Dietary supplementation of mannan-oligosaccharide enhances neonatal immune responses in chickens during natural exposure to Eimeria spp. / Gómez-Verduzco G.et al. // Acta Veterinaria Scandinavica. 2009. Vol. 51. Р. 1—7. https://doi.org/10.1186/1751-0147-51-11 
  56. Benites V., Gilharry R., Gernanan A. Effect of dietary mannan oligo sacharide from Bio-Mos or SAF – mannan of live performance of broiler // Applied Poultry Research. 2008. Vol. 17. P. 471—475. https://doi.org/10.3382/japr.2008-00023 
  57. Костина В. В., Евдокимов И. А., Шрамко М. И. Функциональные олигосахариды на основе лактозы, сахарозы и растительных полисахаридов: характеристика, способы получения и перспективы // Вестник Северо–Кавказского государственного технического университета. 2011. № 3(28). С. 99—103.
  58. Хотимченко Р. Ю. Фармаконутрициология некрахмальных полисахаридов // ТМЖ. 2015. № 2 (60). С. 5—11.
  59. The effects of dietary mannan oligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks / Spring P. et al. // Poultry Science. 2000. Vol. 79. Р. 205—211. https://doi.org/10.1093/ps/79.2.205 
  60. Roberfroid M., Slavin J. Nondigestible oligosaccharides // Critical Review Food Sciences Nutrition. 2000. № 40(6). Р. 461—480. https://doi.org/10.1080/10408690091189239 
  61. Pandey N. K., Aronson A. J. Properties of the Bacillus subtilis spore coat // Journal of Bacteriology. 2005. Vol. 137. P. 1206—1218. https://doi.org/10.1128/jb.137.3.1208-1218.1979 
  62. Сучасний біостимулятор Біо-Мос — альтернатива антибіотикам / Пентелюк С. та ін.  // Тваринництво України. 2005. № 3. С. 27—29.
  63. Schley P. D., Field C. J. The immune-enhancing effects of dietary fibres and prebiotics // British Journal Nutrition. 2002. № 87(2). Р. 221—230. https://doi.org/10.1079/BJNBJN/2002541 
  64. Miguel J. C., Rodriguez-Zas S. L., Pettigrew J. E. Efficacy of a mannan oligosaccharide (Bio-Mos) for improving nursery pig performance // Journal Swine Health Production. 2004. Vol. 12 (6). Р. 296—307.
  65. Chronic consumption of short-chain fructooligosaccharides by healthy subjects decreased basal hepatic glucose production but had no effect on insulin-stimulated glucose metabolism / Luo J. et al. // American Journal of Clinic Nutrition. 1996. Vol. 63. P. 939—945. https://doi.org/10.1093/ajcn/63.6.939