pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2021; 1(55): 94-111
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2021.01.094
УДК [639.3.043:636.087]:[639.371.52:664.95]

Вплив годівлі коропа (Cyprinus carpio (Linnaeus, 1758)) азолою папоротеподібною (Azolla filiculoides (Lam.)) на якість його філе

К. Намік, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Політехнічний університет Сулейманії, Департамент броматології та контролю якості продуктів харчування, м. Сулейманія
Ш. С. Махмуд, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Університет Сулейманії, Коледж сільського господарства, Відділення тваринництва, м. Сулейманія
Н. M. Абдулрахман, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Університет Сулейманії, Коледж ветеринарної медицини, м. Сулейманія
B. Р. Ґассан, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Університет Сулейманії, Коледж сільського господарства, Відділення тваринництва, м. Сулейманія
A. A. Садраддін, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Університет Сулейманії, Коледж сільського господарства, Відділення тваринництва, м. Сулейманія
Р. M. Рашид, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Університет Сулейманії, Коледж сільського господарства, Відділення тваринництва, м. Сулейманія

Мета. Дослідити філе коропа (Cyprinus carpio L.), в годівлі якого застосовували порошок з азоли папоротеподібної (Azolla filiculoides) та проаналізувати отримані результати на основі порівняння з попередніми дослідженнями.

Методика. Досліджували склад філе, зокрема визначали вміст білка за методом Кьєльдаля та вміст ліпідів, за офіційною методикою AOAC (Асоціації хіміків-аналітиків, що працюють у державних установах Сполучених Штатів Америки). Сенсорні оцінки визначали панельним методом. Методики визначення водоутримуючої здатності, втрат при варінні та біохімічних аналізів були стандартними, прийнятими у світовій науковій спільноті.

Результати. Виявлено відмінності у складі білків та жирів. Спостерігалась суттєва різниця щодо водоутримуючої здатності, втрат при варінні та результатів біохімічних аналізів. За результатами досліджень порошок з азоли папоротеподібної рекомендовано використовувати в годівлі коропа, з метою підвищення якості його філе.

Наукова новизна. Останніми роками значна кількість досліджень була зосереджена на використанні рослин чи їх екстрактів у харчуванні риб через наявність у них антиоксидантів. Порошок з азоли папоротеподібної це одна з найбільш дешевих біологічно-активних добавок до основного корму, яку доцільно використовувати в аквакультурі для зменшення витрат на вирощування, одночасно покращуючи здоров’я риб. Це пояснюється тим, що ці водні рослини широко поширені у водоймах різних країн та містять багато важливих антиоксидантів, які здатні позитивно вплинути на якість філе риби.

Практична значущість. На основі отриманих даних розроблено методику підвищення якості філе коропа. Так, застосовуючи порошок з азоли папоротеподібної в його годівлі можливо покращити біохімічний склад, підвищити смакові якості, зменшити втрат при готуванні, а також корегувати здатність утримувати воду. Отже, для переробки продукції аквакультури запропонований раціон також вельми корисний.

Ключові слова: азола папоротеподібна (Azolla filiculoides), короп (Cyprinus carpio L.), годівля риб, якість філе риб.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Azolla-Anabaena’s behavior in urban wastewater and artificial media-Influence of combined nitrogen / Costa M. L. et al. // Water Recourses. 2009. № 43. Р. 37433750.
  2. Kannaiyan S., Kumar K. Biodiversity of Azolla and its algal symbiont, Anabaena azollae // National Biodiversity Authority Scientific Bulletin. 2006. № 2. Р. 131.
  3. Mosha S. S. A Review on Significance of Azolla Meal as a Protein Plant Source in Finfish Culture // Journal of Aquaculture Research and Development. 2018. № 9. Р. 544551. doi: 10.4172/2155- 9546.1000544.
  4. Impact of natural azolla filiculoides powders on some physiological, nutritional and biological parameters of common carp (Cyprinus carpio L.) / Shaima S. et al. // Applied ecology and environmental research. 2020. № 18(4). Р. 49594968.
  5. The State of World Fisheries and Aquaculture (SOFIA). Rome : FAO. 2002. 244 р.
  6. Ng W. K., Wee K. L. The nutritive value of cassava leaf meal in pellet feed for Nile tilapia // Aquaculture 1989. № 83. Р. 4558.
  7. Pouomogne V., Takam G., Pouemegne J. B. A preliminary evaluation of cacao husks in practical diets for juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus) // Aquaculture. 1997. № 156. Р. 211219.
  8. Fasakin E. A., Balogun A. M., Fasuru B. E. Use of duckweed, Spirodela polyrrhiza L. Schleiden, as a protein feedstuff in practical diets for tilapia, Oreochromis niloticus L. fingerlings // Aquaculture Research. 1999. № 30. Р. 313318.
  9. Fasakin E. A., Balogun A. M, Fagbenro O. A. Evaluation of sun-dried water fern, Azolla africana, and duckweed, Spirodela polyrrhiza, in practical diets for Nile Tilapia, Oreochromis niloticus, fingerlings // Journal of Applied Aquaculture. 2001. № 11. Р. 8392.
  10. Adebayo O. T., Fagbenro O. A., Jegede T. Evaluation of Cassia postulata meal as replacement for soybean meal in practical diet for Oreochromis niloticus fingerlings // Aquaculture Nutrition. 2004. № 10. Р. 99104.
  11. El-Sayed A. Alternative dietary protein sources for farmed tilapia, Oreochromis niloticus spp. // Aquaculture. 1999. № 179. Р. 149168.
  12. Leonard V., Breyne C., Micha J.C. Digestibility and transit time of Azolla filiculoides Lamarck in Oreochromis aureus (Steindachner) // Aquaculture Research. 1998. № 29. Р. 159165.
  13. Fiogbe E. D., Micha J. C., Van Hove C. Use of a natural aquatic fern, Azolla microphylla, as a main component in food for Omnivorous-phytoplanktonophagous tilapia, Oreochromis niloticus L. // Journal of Applied Ichthyology. 2004. № 20. Р. 517520.
  14. Sithara K., Kamalaveni K. Formulation of lowcost feed using azolla as a protein supplement and its influence on feed utilization in fishes // Current Biotica. 2008. № 2. Р. 212219.
  15. Datta S. N. Culture of azolla and its efficacy in diet of Labeo rohita // Aquaculture. 2011. № 310. Р. 376379.
  16. Tuladhar B. Comparative study of fish yields with plant protein sources and fish meal // Our Nature. 2003. № 1. Р. 2629.
  17. Ebrahim M. S. M., Zeinhom M. M., Abou-Seif R. A. Response of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fingerlinges to diets containing azolla meal as a source of protein // Journal of the Arabian Aquaculture Society. 2007. № 2. Р. 5469.
  18. Sivakumar C., Solaimalai A. Weed management in rice-fish-azolla farming system—A review // Agricultural Reviews. 2003. № 24. Р. 190—196.
  19. Majhi S. K., Das A., Mandal B. K. Growth performance and production of organically cultured grass carp Ctenopharyngodon idella (Val.) under mid-hill conditions of Meghalaya; North Eastern India // Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 2006. № 6. Р. 105108.
  20. The State of World Fisheries and Aquaculture 2016. Contributing to food security and nutrition for all. Rome : FAO, 2016. 204 р.
  21. А Tool for Fishery Statistical Analysis, Release 2.0.0. Global Capture Fisheries Production 1950–2010, Global Aquaculture Production 1950–2010, Global Commodities Production and Trade 1978–2009. Rome : FAO, 2012. 227 р.
  22. Meeting the food and nutrition needs of the poor: the role of fish and the opportunities and challenges emerging from the rise of aquaculture / Beveridge M. C. et al. // Journal of Fish Biology. № 83. Р. 10671084.
  23. Cultivation of duckweeds in septage-loaded earthen ponds / Edwards P. et al. // Bioresource Technology. 1992. № 40. Р. 109117. doi:10.1016/0960-8524(92)90195-4.
  24. Gavina L. D. Pig-duck-fish-azolla integration in La union Philippines // NAGA, The ICLARM Quarterly. 1994. № 17. Р. 1820.
  25. Leonard V. (1995). Are aquatic plants particularly azolla a useful source of food fish. // The management of integrated freshwater agropiscicultural ecosystems in tropical areas. 1995. Р. 511529.
  26. Lumpkin T. A., Plucknett D. L. Azolla as a green manure: Use and management in crop production. Boulder, CO : Westview Press, 1982. 230 р.
  27. Response of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fry to diets containing Azolla meal / Santiago C. B. et al. // Second International Symposium on Tilapia in Aquaculture : ICLARM Conference : proceed. Bangkok : Department of Fisheries, 1988. Р. 377382.
  28. Devi C. H. B., Vishwanath W. Nutritive value and growth responses of formulated aquatic fern azolla based diets on advanced fry of endemic medium carp Osteobrama belangeri (Val.) // Journal of Freshwater Biology. 1993. № 5. Р. 159164.
  29. Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. Washington, DC : The National Academic Press, 2011. 376 pp.
  30. Cyril H. W., Castellini C., Dal Bosco A. Comparison of three cooking methods of rabbit meat // Italian Journal of Food Sciences. 1996. № 4. Р. 337340.
  31. Dolatowski J. Z., Stasiak D. M. The effect of low and intensity ultrasound on pre-rigor meat on structure and functional parameters of freezing and thawed beef semimebranosus muscle // 44-th International Congress Meat Sciences Technologies, Barcelona, Spain, 12-15 May, 1998 : proceed. Barcelona, Spain, 1998. P. 421428.
  32. Naveena B. M., Mendiratta S. K. Tenderization of spent hen meat using ginger extract. // British Pout Sciences. 2001. № 42. Р. 344350.
  33. Distillation method for determination of malonaldehyde in rancidity food / Tarladgis B. et al. // Journal of the American Oil Chemists’ Society. 1960. № 37(1). Р. 4448.
  34. Murphy M. A., Zerby H. N. Prerigor infustion of lamb with sodium chloride, phosphate, and dextrose solutions to improve tenderness // Meat Sciences. 2004. № 66. Р. 343349. 
  35. Cross H. R., Moen R., Stanfield M. S. Training and testing judges for sensory analysis of meat quality // Food Technologies. 1978. № 8. Р. 4854.
  36. Folch J., Lees M., Sloane-Stanley G. H. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissues // Journal of Biology & Chemistry. 1957. № 226. Р. 497507.
  37. AOAC. Official methods of analysis. 17-th ed. Washington, DC : Association of Official Analytical Chemists, 2000. 2200 p.
  38. SAS Users Guide. Cary, NC : SAS Institute Incorporate, 2010. 20 p.
  39. Duncan B. D. Multiple range and Multiple F-test Biometrics // Biometrics. 1955. № 11. Р. 142.
  40. El-Sayed A. F. M. Effects of substituting fish meal with Azolla pinnata in practical diets for fingerling and adult Nile tilapia, Oreochromis niloticus L. // Aquaculture & Fisheries Menegment. 1992. № 23. Р. 167173.
  41. Azolla pinnata as dietary component for Nile tilapia, Oreochromis niloticus / Almazan G. J. et al. // The First Asian Fisheries Forum : proceed. Manila, Philippines : Asian Fisheries Society, 1986. P. 523528.
  42. Shireman J. V., Rottman R. W., Aldridge F. J. Consumption and growth of hybrid grass carp fed four vegetation diets and trout chow in circular tanks // Journal of Fish Biology. 1983. № 22. Р. 685693.
  43. Effect of dietary lipid level on growth, feed utilization and body composition by juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella) / Du Z. Y. et al. // Aquaculture Nutrition. 2005. № 11. Р. 139146.
  44. Filizadeh Y., Ahmadi H., Zolfinejad K. The feeding preferences of grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) for ten aquatic plants // Iran & Russia Conference. 2007. Р. 2355.
  45. Approximate Compositional Values and Tissue Fatty Acid Profiles of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus L.) Fed Azolla-Diets in Earthen Ponds / Abou Y. et al. // Food and Nutrition Sciences. 2011. № 2. Р. 964973.
  46. Nekoubin H., Sudagar M. Effect of Different Types of Plants (Lemna sp., Azolla filiculoides and Alfalfa) and Artificial Diet (With Two Protein Levels) on Growth Performance, Survival Rate, Biochemical Parameters and Body Composition of Grass Carp (Ctenopharyngodon idella) // Journal of Aquatic Research Development. 2013. № 4. Р. 167175. doi:10.4172/2155-9546.1000167.
  47. Technological, Sensorial and Nutritional Meat Quality Traits from Pig Fed with Conventional and Unconventional Diets / Hedji C. C. et al. // Food and Nutrition Sciences. 2015. № 6. Р. 15141521. doi: 10.4236/fns.2015.616156.
  48. Effects of Betaine, Pen Space, and Slaughter Handling Method on Growth Performance, Carcass Traits, and Pork Quality of Finishing Barrows / Matthews J. O. et al. // Journal of Animal Science. 2001. № 79. Р. 967974.
  49. Effect of pH24 and Intramuscular Fat Content on Technological and Sensory Quality of Pork. / Czarniecka-Skubina E. et al. // Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. 2010. № 60. Р. 4349.

REFERENCE