Ribogospod. nauka Ukr., 2013; 1(23): 45-49
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2013.01.045
УДК 597-1.05:577.115:639.3.043.2
ВПЛИВ ЗГОДОВУВАНОГО КОМБІКОРМУ, З РІЗНИМ ВМІСТОМ ГОЛОЗЕРНОГО ВІВСА, НА ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ПЕЧІНКИ КОРОПА (CYPRINUS CARPIO)
Н. Ю. Сироватка,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
О. М. Фріштак,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Львівська дослідна станція Інституту рибного господарства НААН, смт. Великий Любінь
Н. Й. Тушницька,
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Зі збільшенням кількості голозерного вівса у складі зернової кормосуміші в печінці коропів (Cyprinus carpio) за рахунок насичених і ненасичених жирних кислот зростає вміст жирних кислот загальних ліпідів, зокрема зростає вміст насичених жирних кислот з парною кількістю карбонових атомів у ланцюгу та поліненасичених жирних кислот родин ω–3 і ω–6. Одночасно зі збільшенням кількості голозерного вівса у складі зернової кормосуміші у печінці дослідних груп риб зростає інтенсивність перетворень лінолевої та ліноленової кислот загальних ліпідів в їх більш довголанцюгові та більш ненасичені похідні.
Ключові слова: короп (Cyprinus carpio), печінка, жирні кислоти, ліпіди, голозерний овеc.
ЛІТЕРАТУРА
1. Шерман І.М. Наукове обґрунтування раціональної годівлі риб / І.М. Шерман, М.В. Гринжевський, Ю.О. Желтов та ін. – К.: Вища освіта, 2002. – 127 с.
2. Щербина М.А. Методические указания по физиологической оценке питательности кормов для рыб. – М.: ВАСХНИЛ, 1983. – 83 с.
3. Желтов Ю.А. Рецепты комбикормов для выращивания рыб разных видов и возрастов в промышленном рыбоводстве. – Киев: Рыбное хозяйство, 2006. – 154 с.
4. Матрос О.П. Голозерний овес. Перспективний напрям селекції культури /
О.П. Матрос, В.Ф. Кекух, І.О. Кобижа // Насінництво. — 2009. — № 1. — С.7-9.
5. Грициняк І.І. Обмін ліпідів у риб / І.І. Грициняк, К.Б. Смолянінов, В.Г. Янович.
— Львів.: «Тріада плюс». — 2010. — 335 с.
6. Грициняк І.І. Голозерний овес у складі рибних кормів при вирощуванні товарного коропа / І.І. Грициняк, Ю.О. Желтов, А.Я. Тучапська // Рибогосподарська наука України. – 2010. – № 2. – с. 111-115.
7. Сорвачев К.Ф. Основы биохимии питания рыб. – Москва: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 248 с.
8. Остроумова И.Н. Биологические основы кормления рыб. – Санкт-Петербург
ГОСНИОРХ, 2001. – 372 с.
9. Ловерн Д.А. Химия жиров и жировой обмен у рыб. — М.: ИЛ, 1963. — С. 70-88.
10. Рівіс Й.Ф. Кількісні хроматографічні методи визначення окремих ліпідів і жирних кислот у біологічному матеріалі. Методичний посібник / Й.Ф. Рівіс, Р.С. Федорук. — Львів: «СПОЛОМ». — 2010. — 109 с.