Ribogospod. nauka Ukr., 2012; 3(21): 51-55
УДК 639.3.043.13:636.087.72

pdf35

ВПЛИВ СЕЛЕНІТУ НАТРІЮ І ВІТАМІНУ Е НА РІСТ ТА ЯКІСТЬ М’ЯСА КОРОПА (CYPRINUS CARPIO)

Н. Й. Тушницька,  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Висвітлюються результати досліджень ефективності введення до складу основного раціону коропа (Cyprinus carpio) селеніту натрію та вітаміну Е. Встановлено, що комплексу даних добавок позитивно впливає на рибопродуктивність та вихід риби, а також на деякі біохімічні показники. Економічна ефективність вирощування коропа при цьому зросла на 17,4%.

ЛІТЕРАТУРА
1. Мерва А.В. Активність антиоксидантної системи в тканинах коропа за різного вмісту селену у воді [Текст] / А.В. Мерва, В.Г. Янович // Наук.-техн. бюл. Інст. біол. твар. і ДНДКІ ветпреп. і корм. доб. — 2006. — Вип. 7, № 1–2. — С. 79–82.
2. Radi A. Matkovics B. Effect of metal ions on the antioxidant enzime activities, protein contents and lipid peroxidation of carp tissues / A. Radi, B. Matkovics //Comp. Biochem. Phys — 1988. — V. 90, № 1. — P. 23–39
3. Arthur J.B. Selenium biochemistry and function. Procedinqs of the Ninth International Symposium in Trace Elements in Man and Animals / J.B. Arthur // Am. J. Clin. Nutr. — 1993. — № 57. — P. 236–239.
4. Дума Л.Н. Эффективность включения микроэлементов селена и йода в корма для сеголеток карпа / Л.Н. Дума // Сборник научных трудов. Вопросы физиологии и биохимии питания рыб. — М., 1985. — С. 75–79.
5. Мерва А.В. Активність антиоксидантної системи в тканинах коропа за різного вмісту селену у воді [Текст] / А.В. Мерва, В.Г. Янович // Наук.-техн. бюл. Інст. біол. твар. і ДНДКІ ветпреп. і корм. доб. / 2006. — Вип. 7. — № 1–2. — С. 79–82.
6. Mezes M. Investigations of vitamin E content and lipid peroxidation in blod and tissues of common carp (Ciprinus carpio L.) / M. Mezes // Aquatic Hung. — 1986. — V. 5. — P. 71–78.
7. Куртяк Б.М. Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві [Текст] / Б.М. Куртяк, В. Г. Янович. — Л.: Тріада плюс, 2004. — 426 с.
8. Кизинов Ф.И. Экологическое обоснование действия селенсодержащих препаратов на перекисное окисление липидов в организме сельскохозяйственной птицы / Ф.И. Кизинов, Р.Б. Темираев, Ф.Н. Цогоева, [и др.] // Матер. Междунар. научной конференции “Актуальные вопросы экологии и природопользования”. — Ставрополь. — 2005. — С. 390–394.
9. Касумов С.Н. Основы применения селена в кормлении сельскохозяйственной птицы / С.Н. Касумов. — М.: ВНИИТЭИСХ, 1981.— 61 с.
10. Цалс И.И. Определение селена в тканях и органах кур / И.И. Цалс, Э.Э Пеликс // Ветеринария, 1973.— № 8. — С. 109–111.
11. Дунин И.М. Экологические аспекты использования селена в молочном скотоводстве / И.М. Дунин, Я.З. Лебенгарц // Сельскохозяйственная биология: Реферативный журнал. — 1997. — № 6. — С. 71–81.
12. Грициняк І.І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб / І.І. Грициняк. — К., 2007. — 237 с
13. Щербина М.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре. / М.А. Щербина, Е.А. Гамыгин. — М.: ВНИРО, 2006 — 360 с.
14. Алёкин О.А. Основы гидрохимии / О.А. Алёкин — Л.: Гидрометеоиздат, 1970. — 440 с.
15. Иванова Н.Т. Атлас клеток крови рыб (сравнительная морфология и классификация форменных злементов крови рыб) / Н.Т. Иванова. — М.: Легк. и пищ. пром-ть, 1983. — 184 с.
16. Дервиз Г.В. Определение гемоглобина фотоелектроколориметром ФЕК / Г.В. Дервиз, А.И. Воробьев // Лабораторное дело — 1959. — № 3. — С. 56–59.
17. Lowry O.H. Protein measurement with the Folin phenol reagent [Text] / O.H. Lowry, N.J. Rosebragh, A.L. Farr [et al.] // J. Biol. Chem. — 1951. — V. 193, № 1. — P. 265–275.
18. Инструкция по физиолого-биохимическим анализам рыб / [В.В. Лиманский, А.А. Ямброжек, Е.Н. Бекина [и др.]. — М., 1984. — 150 с.