УДК 639.3.032:597.553.2

РИБНИЦЬКО-БІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙДУЖНОЇ ФОРЕЛІ (ONCORHYNCHUS MYKISS WALBAUM, 1792) СЕЛЕКЦІЙНОГО ПОКОЛІННЯ F2 ВИРОЩУВАНОЇ У ВАТ “ЗАКАРПАТСЬКИЙ РИБОКОМБІНАТ”

Наведено результати досліджень з оцінки селекційного покоління F2 райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) трирічного віку. Визначено, що дочірнє покоління F2 зберігає тенденцію до зростання продуктивних та репродуктивних показників. Репродуктивні показники за значенням робочої плодючості у самиць збільшились на 128,7%, об’єм еякуляту у самців на — 45,8% проти батьківського покоління F1.

1. Мрук А.И. Первый этап формирования племенного стада радужной форели в ОАО “Закарпат- ский рыбокомбинат”// Сб. науч. ст., посвященный 60-летию НИРХС. Eco-TIRAS. — Кишинев, 2005. — С. 53–56.
2. Мрук А.І., Олексик В.І. Селекційно-племінна робота з райдужною фореллю в господарстві “Шипот”// Наук. вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. — 2007. — Т. 9. — № 3 (34). — Ч. 3. — С. 92–96.
3. Канидьев А.Н., Новоженин Н.П., Гамыгин Е.А., Титарев Е.Ф. Инструкция по разведению ра- дужной форели / ВНИИПРХ, 1985. — 60 с.
4. Мрук А.І., Олексик В.І., Булатович М.А. Рекомендації з формування племінного маточного поголів’я райдужної форелі в господарствах Карпатського регіону / ІРГ УААН. Затверджено протоколом № 2 від 14.04.2006 р. на засіданні проблемно-методичної ради.
5 Правдин И.Ф. Руководство по изучению рыб. — М.: Пищевая промышленность, 1966. — 375 с.
6. Новоженин Н.П. Оптимальный возрастной подбор производителей в форелеводстве // Материалы семинара по обмену опытом в форелеводстве 27–29 июня 1972. — М., 1973. — С. 35–46.
7. Новоженин Н.П. Оптимизация возрастного состава маточных стад радужной форели в раз- личных типах рыбоводных хозяйств // Генетика, селекция и воспроизводство рыб// Докл. Первой Всерос. конф. по генетике, селекции и воспроизводству рыб 29–30 октября. — 2002. — Ропша. — С. 55–58.
8. Голод В.М., Никандров В.Я., Терентьева Е.Г., Шиндавина Н.И. Селекционно-племенная работа с радужной форелью // ГосНИОРХ, ФСГЦР. Санкт-Петербург, 1995. — 29 с.