УДК 574.52: 577.115.3
КОНЦЕНТРАЦІЯ ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У ПЕЧІНЦІ РІЗНИХ ВИДІВ СТАВОВИХ РИБ
О. М. Блага, Львівська дослідна станція ІРГ НААН, смт. Великий Любінь
Досліджено вміст високомолекулярних жирних кислот загальних ліпідів і неетерифікованих жирних кислот у печінці дволіток ставових риб. Встановлено, що протягом літнього періоду цей рівень у печінці білого товстолобика (Hypophtalmichthys molitrix) та білого амуру (Ctenopharyngodon idella), порівняно з любінським лускатим коропом, був нижчим.
ЛІТЕРАТУРА
1. Андрющенко А.І., Третяк О.М., Коваленко В.О. Досвід товарного вирощування коропових риб у полікультурі за випасної форми рибництва в ставових господарствах степової зони України // Рибне господарство. — К.: Аграр. наука, 2001. — Вип. 59–60. — С. 12–17.
2. Шерман І.М., Гринжевський М.В., Желтов Ю.О., Пилипенко Ю.В., Воліченко М.І., Грициняк І.І. Годівля риб. — К.: Вища освіта, 2001. — 268 с.
3. Кражан С.А., Лупачева Л.И. Естественная кормовая база водоемов и методы ее определения при интенсивном ведении рыбного хозяйства. — Львов, 1991. — 101 с.
4. Савина А.А. Питание белого товстолобика в условиях прудовых хозяйств РСФСР / Новые исследования по экологии и разведению растительноядных рыб. — М.: Наука, 1968. — С. 116–123.
5. Вишнякова Р.И., Брудастова М.А. Кормление рыбы и удобрение прудов. — М.: Россельхозиз- дат, 1986. — 71 с.
6. Остроумова И.Н. Биологические основы кормления рыб. — СПб: ГОСНИОРХ, 2001. — 372 с.
7. Сорвачев К.Ф. Основы биохимии питания рыб. — М.: Пищевая пром-сть, 1982. — 400 с.
8. Ривис И.Ф., Скороход И.В. Количественный метод определения отдельных высокомолекулярных жирных кислот в растениях, тканях и биологических жидкостях организма сельскохозяй- ственных животных // Докл. ВАСХНИЛ. — 1981. — № 8. — С. 32–35.
9. Рівіс Й.Ф., Данилик Б.Б. Газохроматографічне визначення високомолекулярних неетерифі- кованих жирних кислот в біологічному матеріалі // Укр. біохім. журнал. — 1997. — Т. 69,
№ 1. — С. 79–83.
10. Ленинджер Л. Биохимия. — М.: Мир, 1976. — 958 с.
11. Аминева В.А., Яржомбек А.А. Физиология рыб. — М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. — С. 72–95.