УДК 338.45: 639. 2/ 3

pdf35

ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ РИБОЮ ТА РИБНОЮ ПРОДУКЦІЄЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СТАНОВЛЕННЯ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

Н. І. Смирнюк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. В. Буряк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Н. О. Марценюк, Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Зменшення за останні роки обсягів виробництва риби та рибної продукції в Україні істотно вплинуло на рівень споживання населення даною продукцією. Визначено, що забезпеченість вітчизняною рибопродукцією складає лише 6 кг на одну особу. Покриття дефіциту власної продукції відбувається за рахунок імпорту. Враховуючи достатні потенційні можливості забезпечення населення України високоякісною рибною продукцією, державна політика має бути спрямована на сприяння підвищення ефективності функціонування підприємств рибо-промислового комплексу та створення на цій основі необхідних умов для росту.

ЛІТЕРАТУРА
1. Рибне господарство України: Статистичний збірник. — К.: Держ. комітет статистики України, 2006.
2. Закон України “Про Загальнодержавну програму розвитку рибного господарства України на період до 2010 року” № 1516-ІV, від 19 лютого 2004 р.
3. Постанова Кабінету Міністрів України “Програма розвитку інфраструктури ринку риби, інших водних живих ресурсів та харчової продукції, що з них виробляється, на 2005–2010 роки” № 1755 від 25 грудня 2004 р.
4. Саблук П.Т. Аграрна економіка і політика в Україні: підсумки минулого та погляд у майбутнє. — К., 2001. — Т. ІІІ. — С. 374–388.