UDC 597-1.05:597.593.4

pdf35

FEATURES OF LIPID COMPOSITION OF MATURE MULLET (STIPED MULLET MUGIL CEPHALUS, GREY MULLET LIZA AURATA AND PACIFIC MULLET LIZA HAEMATOCHEILUS) EGGS IN THE AZOV-BLACK SEA BASIN

L. Bulli, Southern Research Institute of Marine Fishery and Oceanography (PivdenNIRO), Kerch

Lipid composition of mature eggs of striped mullet (Mugil cephalus), grey mullet (Liza aurata) and Pacific mullet (Liza haematocheilus) in the Azov-Black Sea basin was studied. Their most part was shown to be comprised by waxes — 57–80%. Fatty acid composition is species specific and related to biological features and adaptation pos-sibilities in the early ontogenesis.

REFERENCES
1. Куликова Н.И., Макухина Л.И. О некоторых факторах, определяющих плавучесть икры черноморского лобана Mugil cephalus L. // Культивирование кефалей в Азово-Черноморском басейне. — М.: ВНИРО, 1991. — С. 30–37.
2. Булли Л.И. Изменение некоторых морфологических и биохимических показателей икры кефалей (сем. Mugilidae) при снижении солености среды обитания // Рибне господарство.
— 2004. — Вып. 63. — С. 29–31.
3. Крепс Е.М. Липиды клеточных мембран. — Л.: Наука, 1981. — 341 с.
4. Хочачка П., Сомеро Дж. Стратегия биохимической адаптации. — М.: Мир, 1977. — 398 с.
5. Минюк Г.С., Шульман Г.Е., Щепкин В.Я., Юнева Т.В. Черноморский шпрот. — Севастополь: ИнБЮМ, 1997. — 137 с.
6. Биотехника искусственного воспроизводства кефалей (лобана, сингиля, пиленгаса) с описанием схемы типового рыбопитомника. [Куликова Н.И., Шекк П.В.] — Керчь: Издательский центр ЮгНИРО, 1996. — 27 с.
7. Лапин В.И., Чернова Е.Г. О методике экстракции жира из сырых тканей рыб // Вопр. ихтио- логии. — 1970. — Т. 10, вып. 4. — С. 753–756.
8. Lee R.F., Nevenzel J., Paffenhofer G.A. The presence of wax esters in marine planktonic copepods // Naturwissenschаftеn. — 1972. — 59. N. 9. — P. 406–411.
9. Хочачка П., Сомеро Дж. Биохимическая адаптация. — М.: Мир, 1988. — 588 с.
10. Ackman R.G. Occurrence of odd-numbered fatty acids in the mullet Mugil cephalus. — Nature, 1965. V. 203. — P. 1213–1214.
11. Ржавская Ф.М. Жиры рыб и морских млекопитающих. — М.: Пищ. пром-сть, 1976. — 470 с.
12. Kayama M., Horii I., Ikeda Y. Studies on Fish Roe Lipids, especially on Mullet Roe Wax Esters // J. Jap. Oil Chem. Soc. — Yukagaku, 1974. — V. 23, N 5. — Р. 290–295.
13. Фракционный и жирнокислотный состав липидов личинок кефалей на различных этапах онтогенеза из естественных популяций и выращенных в искусственных условиях. Отчет АзчерНИРО, 1987, № гос. регистрации 01860060083, с 32.
14. Viso А.С., Marty J.С. Fatty acids from 28 marine microalgae// Phytochemistry. — 1993. — Vol. 34, № 6. — Р. 1521–1533.
15. Watanabe T., Kitajima C., Fujita S. Nutritional values of live organisms used in Japan for mass propagation of fish: a review // Aquaculture. — 1983. — V. 34, № 1/2. — P. 115–143.
16. Дехник Т.В., Павловская Р.М. Распределение икры и личинок некоторых рыб Черного моря // Труды АзЧерНИРО. — 1950. — Т. 14. — С. 151–176.
17. Зайцев Ю.П. 1964. О распределении и биологии ранних стадий развития кефалей (Mugilidae) в Черном море // Вопр. ихтиологии. — 1964. — Т. 4. — Вып. 3(32). — С. 512–522.
18. Куликова Н.И., Шекк П.В., Старушенко Л.И., Руденко В.И. Влияние солености на устойчивость к низкой температуре черноморских кефалей в раннем онтогенезе // Ранний онтогенез объектов марикультуры. — М.: ВНИРО, 1989. — С. 81–102.
19. Булли Л.И., Куликова Н.И. Адаптивные возможности личинок пиленгаса Liza haematocheila (Mugilidae, Mugilifopmes) при снижении солености среды // Вопр. ихтиологии. — 2006. — Вып. 46, № 4. — С. 525–535.