UDC 597-1.05 (282.247.326.8)

pdf35

CONTENT OF FREE AMINOACIDS IN MUSCLES OF COMMERCIAL FISHES OF UPPER PART OF THE ZAPORIZHZHJA RESERVOIR

Е. Fedonenko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Dnipropetrovs’k national university O. Honchar, Dnipropetrovs’k
Т. Sharamok, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Dnipropetrovs’k national university O. Honchar, Dnipropetrovs’k
I. Меlnik, Dnipropetrovsk National University of Railway Transport named after academician V. Lazaryan (DIIT), Dnipropetrovsk

It is stated, that a nourishment makes an impact on the content of free amino acid in the organism of the examined fish. Depending on the nourishment of the given species of fish the amino acids that belong to aliphatic and cyclic groups prevailed in their muscles. Absence of free tryptophan in the muscular tissue of all examined fish during the summer period indicates that the feed base was maximum possible for both the predatory fish as well as for bentho- phage.

REFERENCE
1. Курант З.В. Роль вільних амінокислот в адаптаційно-компенсаторних процесах в організмі риб за дії йонів важких металів // Наук. зап. Сер.: Біологія. — Тернопіль: Тернопільський педуніверситет, 2001. — №3 (14). — С. 205–206.
2. Сидоров В.С. Аминокислоты рыб // Биохимия молоди пресноводных рыб. — Петрозаводск, 1985. — С. 103–137.
3. Яковенко Б.В., Мехед О.Б. Концентрація гліцину та інших амінокислот у водоймах // Наук. зап. Сер.: Біологія. — Тернопіль: Терноп. педуніверситет, 2001. — № 3 (14). — С. 242– 243.
4. Практикум по биохимии. — М.: Моск. университет, 1989. — 132 с.
5. Рокицкий П.Ф. Биологическая статистика. — Минск: Выш. школа, 1967. — 326 с.
6. Штеменко Н.І., Сорочан О.О. Амінокислоти: класифікація, властивості, біологічна роль. — Дніпропетровськ: РВВ ДНУ, 2004. — 67 с.