UDC 664.951.014:639.371

pdf35

MEAT ENERGY VALUE OF FISH GROWN IN POLYCULTURE

J. Yaninovych, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , JSC "Lviv oblrybkombinat", Rudnyky
G. Kachaj, JSC "Lviv oblrybkombinat", Rudnyky
T. Shvets, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAS, Kyiv

The article presents the results of physiological and biochemical analysis of fish of different species grown in polyculture. The data of calculations of the energy value of fish meat and ana- lyzed the factors determining it.

REFERENCES
1. Артамонова Т.И. Химический состав и калорийность мышц двухлетков карпов, выращенных в условиях высокоинтенсивной технологии / Т.И. Артамонова, В.И. Федорченко // Сборник науч. тр. ВНИИПРХ. — 2000. — Вып. 75. — С. 131–139.
2. Артамонова Т.И. Химический состав и калорийность тела рыб, выращенных в поликультуре по технологии, нетрадиционной для І зоны рыбоводства / Т.И. Артамонова, А.Ю. Киселев
// Сборник науч. тр. ВНИИПРХ. — 2005. — Вып. 80. — С. 39–46.
3. Балашова М.Н. Сравнительная характеристика пищевой ценности карпа и растительноядных рыб одной весовой категории / М.Н. Балашова, Л.И. Хорошко // Рыбное хозяйство: респ. межведом. науч. сборник. — 1976. — Вып. 22. — С. 24–28.
4. Борисочкина Л.И. Пищевая и биологическая ценность рыбы / Л.И. Борисочкина // Рыбное хозяйство. — 1987. — № 2. — С. 61–63.
5. Галасун П.Т. К характеристике пищевой ценности карпов различных весовых групп (Сооб- щение 1) / П.Т. Галасун, Н.Н. Харитонова, М.Н. Балашова // Рыбное хозяйство: респ. меж- ведом. науч. сборник. — 1971. — Вып. 13. — С. 9–12.
6. Дикушникова Ф.С. Пищевая ценность карпа в зависимости от условий содержания / Ф.С. Ди- кушникова // Сборник науч. тр. ВНИИПРХ. — 1989. — Вып. 56. — С. 88–92.
7. Казаков Р.В. Сравнительная характеристика пищевой ценности двухлетков карпа, белого амура и пестрого толстолобика / Р.В. Казаков, Ю.Д. Новокшонов // Известия ГосНИОРХ. — 1976. — Т. 113. — С. 113–118.
8. Клейменов И.Я. Пищевая ценность рыбы. — М.: Пищ. пром-ть, 1962. — 151 с.
9. Максимова С.О. Харчова цінність коропів різних вагових категорій любінських внутріш- ньопорідних типів українських порід / С.О. Максимова // Рибне господарство. — 1999. — Вип. 54–55. — С. 57–62.
10. Позняковский В.М. Экспертиза рыбы, рыбопродуктов и нерыбных объектов водного промысла.
Качество и безопасность: 2 изд. / В.М. Позняковский, О.А. Рязанова, Т.К. Каленик [и др.]. — Новосибирск: Новосибирское университетское изд-во, 2007. — 311 с.
11. Чертова Е.Н. Пищевая ценность веслоноса: перспективы его переработки / Е.Н. Чертова, О.А. Хар- ченко, С.А. Сколков [и др.] // Рыбоводство и рыболовство. — 1999. — № 3. — С. 24.
12. Яржомбек А.А. Справочник по физиологии рыб / А.А. Яржомбек, В.В. Лиманский, Т.В. Щер- бина. — М.: Агропромиздат, 1986. — 192 с.