UDC 597-11:639.3

pdf35

THE FEATURES OF ANTIOXIDANT PROTECTION SYSTEM’S FUNCTIONING IN THE ORGANISM

I. Osoba,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAN, Kyiv

In this article is considered a general characteristic of the system of antioxidant protection, namely its feature and its role in the vital activity of the organism, the ways of the classification, and also the perspectives of using the indexes of the antioxidant protection system’s condition in the realy modern fish farming development.

REFERENCES
1. Альохіна С.М., Дробінська О.В. Визначення антиоксидантних параметрів крові у обстежених різного віку // Український медичний часопис. — 2003. — № 4 (34). — С. 123–124.
2. Аминева В.А., Яржомбек А.А. Физиология рыб. — М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. — С. 72–95.
3. Антоняк Г.Л., Бабич Н.О., Сологуб Л.І., Снітинський В.В. Утворення активних форм кисню та система антиоксидантного захисту в організмі тварин // Біологія тварин. — 2000. — Т. 2.,
№ 2. — С. 34–42.
4. Арчаков А.И. Микросомальное окисление. — М.: Наука, 1975. — 327 с.
5. Барабой В.А., Шестакова Е.Н. Селен: биологическая роль и антиоксидантная активность // Укр. біохім. журн. — 2004. — Т. 76, № 1.
6. Беленічев І.Ф., Коваленко С.І., Дунаєв В.В. Антиоксиданти: сучасне уявлення, перспективи створення. — Ліки. — 2002. — № 1. — С. 25–29.
7. Биленко М.В. Биоантиокислители в регуляции метаболизма в норме и патологии. — М.: Медицина, 1982. — Т. 6. — С. 195–213.
8. Блага О.М. Концентрація високомолекулярних жирних кислот у печінці різних видів ставкових риб // Рибогосподарська наука України. — 2008. — № 1. — С. 49–56.
9. Бучко О.М. Зміни інтенсивності перекисного окиснення ліпідів і активності антиоксидантних ферментів в окремих органах і тканинах тварин протягом онтогенезу // Біологія тварин.
— 2004. — Т. 6, № 1–2. — С. 11–17.
10. Бучко О.М. Система антиоксидантного захисту в тканинах свиней в ранній постнатальний період: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — К., 1999. — 19 с.
11. Владимиров Ю.А., Арчаков А.И. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах. — М.: Наука. — 1972. — 252 с.
12. Воскресенский О.Н. Биоантиоксиданты и свободнорадикальная патология. — Полтава, 1987. — 154 с.
13. Гложик І.З. Антиоксидантна система та метаболічний профіль крові корів залежно від фізіологіч- ного стану та вмісту цинку в раціоні: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Львів, 2004. — 18 с.
14. Гордій С.К., Шостаківська І.В. Фізіологічні механізми клітинної інтеграції. — Львів: Ред.-вид. гр. Львівського університету, 1983. — 44 с.
15. Грициняк І.І. Використання пророщеного зерна пшениці в годівлі дволіток коропа // Рибо- господарська наука України. — 2008. — № 1. — С. 34–41.
16. Грициняк І.І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб. — К.: Рибка моя, 2007.
— 306 с.
17. Данчук В.В. Пероксидне окиснення у сільськогосподарських тварин і птиці. — Кам’янець-По- дільський: Абетка, 2006. — 192 с.
18. Журавлёв Л.И. Биоантиокислители. — М., 1975. — 158 с.
19. Загайко А.Л. Система транспорту ліпідів при оксидативному стресі у щурів: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Харків, 1999. — 20 с.
20. Зінковська Н.Г. Функціонування антиоксидантних систем у крові риб при інтоксикації йонами міді, цинку, марганцю і свинцю: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Чернівці, 2003. — 21 с.
21. Иванов И.И. Биомембраны. — Рига, 1977. — 471 с.
22. Казимирко В.К., Мальцев В.И. Антиоксидантная система и ее функционирование в организме человека // Здоров’я України, 2004. — № 98.
23. Капралов А.А., Петрова Г.В., Левицкий Е.Л. Локализация альфа-токоферола в составе кле- точного ядра и его возможные функции // Тр. конф. “Теоретические и прикладные аспекты молекулярной биологии”. — Деп. в ВИНИТИ. — № 816-В90. — С. 197–214.
24. Кравців Р.Й., Янович Н.Є. Вміст продуктів перекисного окиснення ліпідів у тканинах коропа за різного вмісту Zn, Cu, Mn i Se у воді // Біологія тварин. — 2007. — Т. 9. — № 1–2. — С. 113–116.
25. Кректун Б.В., Іскра Р.Я., Снітинський В.В. Вплив мікроелементів селену і цинку на систему антиоксидантного захисту організму еритроцитів телят // Біологія тварин. — 2000. — Т. 2, № 2. — С. 94–98.
26. Ленинджер Л. Биохимия. — М.: Мир, 1976. — 958 с.
27. Осипов А.Н., Азизова О.А., Владимиров Ю.А. Активные формы кислорода и их роль в организме // Усп. биол. химии. — М.: Наука, 1990. — Т. 31. — С. 180–208.
28. Р уднева И.И. Применение биохимических маркеров для оценки здоровья рыб // Расшир. материалы Междунар. науч.-практ. конф. “Проблемы иммунологии, патологии и охраны здоровья рыб и других гидробионтов”. — Борок; Москва, 2007. — С. 234–238.
29. Садовникова И.П. Влияние геропротекторов антиоксидантов на иммунные реакции // Итоги науки и техники ВИНИТИ. Общие проблемы биологии. — 1986. — № 5. — С. 69–109.
30. Соколік В.В. Вплив хлоридів кобальту і меркурію на пероксидне окиснення ліпідів, систему тіолів та активність глутатіонзалежних антиоксидантних ферментів: Автореф. дис. ... канд. біол. наук. — Харків, 2004. — 19 с.
31. Тимочко М.Ф., Єлисєєва О.П., Кобилянська Л.І. та ін. Метаболічні аспекти формування кис- невого гомеостазу в екстремальних станах. — Львів: Місіонер, 1998. — 142 с.
32. Харченко В.В. Природні біоантиоксиданти та печінка // Сучасна гастроентерологія. — 2007. — № 6 (38).
33. Цап М.М., Рівіс Й.Ф. Вміст неетерифікованих жирних кислот у печінці коропа за згодовування олій та фузів // Рибогосподарська наука України. — 2008. — № 2. — С. 61–65.
34. Шахматова О.А. Активность антиоксидантной системы личинок рыб как показатель качества морской среды // Экология моря. — 2001. — Вып. 59. — С. 48–50.
35. Янович В.Г., Лагодюк П.З. Обмен липидов у животных в онтогенезе. — М.: Агропромиздат, 1991. — 316 с.
36. Chen S.T., Chung J.I. // Neur. Physiol. — 1999. — V. 124 (2). — P. 237–241.
38. Chi-Tsai Lin, Tung-Liang Lee, Kow-Jen Duan, Jong-Ching Su. Purification and Characterization of Black Porgy Muscle Cu/Zn Superoxide Dismutase // Zoological Studies. — 2001. — V. 40 (2). — P. 84–90.
39. Hermes-Lima M., Storey J.M., Storey K.B. Antioxidant defenses and animal adaptation to oxygen avai- lability during environmental stress. — Amsterdam: Elseiver Press, 2001. — V. 2. — P. 263–287.
40. Lushchak V.I., Lushchak L.P., Mota A.A., Lima M.H. Oxidative stress and antioxidant defenses in goldfish Carassius auratus during anoxia and reoxygenation // Am. J. Physiol. Regulatory Integra- tive Comp. Physiol. — 2001. — V. 280. — P. 100–107.
41. Regoli F., Gorbi S., Frenzilli G. et al. Oxidative stress in ecotoxicology: from the nanalysis of individual antioxidants to a more integrated approach // Mar Environ Res. — 2002. — V. 54, № 3–5. — P. 419–423.
42. Regoli F., Nigro M., Chiantore M., Winston G.W. Seasonal variations of susceptibility to oxidative stress in Adamussium colbecki, a key bioindicator species for the Atlantic marine environment // The Science of the Total Environment. — 2002. — V. 289. — P. 205–211.
43. Rivis I.F., Danylic B.B., Procyk J.M. Simultaneous determinationof common, esterified and unesteri- fied fatty acid // 10th International Symposium: Advances and application of chromatography in industry. — Bratislava, 1996. — P. 152–153.
44. Sies H., Akerboom T., Ishikawa T. et al. / Selenium in biology and medicine. — VN Reinhold. — NY, 1987. — P. 104–114.
45. Storey K.B. Oxidative stress: animal adaptations in nature // Braz. J. Med. Biol. Res. — 1996. — V. 29, № 12. — P. 1715–1733.
46. Trenzado C., Hidalgo M.C., Garsia-Gallego M., Morales A.E. et al. Antioxidant enzymes and lipid peroxidation in sturgeon Acipenser naccarii and trout Oncorhynchus mykiss. A comparative study //
J. Aquaculture. — 2005.
47. Winston G.W. Oxidant and antioxidant in aquatic animals // Comp. Biochem. Phisiol. C. — 1991. — V. 100, № 1–2. — P. 173–176.
48. Zicic R.V., Stajn A.S., Pavlovic S.Z., Ognjanovic B.I., Saicic Z.S. Activities of Superoxide Dismutase and Catalase in Erythrocytes and Plasma Transaminases of Goldfish (Carassius auratus gibelio Bloch.) Exposed to Cadmium // Physiol. Res. — 2001. — V. 50. — Р. 105–111.