УДК 597–1.0:639.3

pdf35

ДИНАМІКА АКТИВНОСТІ НЕФЕРМЕНТАТИВНОЇ ЛАНКИ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ КРОВІ КОРОПІВ НЕСВИЦЬКОГО ЗОНАЛЬНОГО ТИПУ В ПРОЦЕСІ ОНТОГЕНЕЗУ

І. А. Особа, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк,  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Проведено порівняльний аналіз стану неферментативної ланки системи антиоксидантного захисту в сироватці крові однорічок та дволіток лускатих і рамчастих коропів несвицького зонального типу. Встановлено, що на початку вегетаційного періоду вміст ретинолу в крові однорічок риб був у слідових кількостях, а за вмістом токоферолу досліджувані групи риб відрізняються між собою. Охарактеризовано особливості активності неферментативної ланки системи антиоксидантного захисту крові коропів у процесі онтогенезу.

ЛІТЕРАТУРА
1. Особа І.А Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту організму // Рибогосподарська наука України. — 2009. — № 1. — С. 133–139.
2. Данчук В.В. Пероксидне окиснення у сільськогосподарських тварин і птиці / В.В. Данчук. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2006. — 192 с.
3. Куртяк Б.М Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві / Б.М. Куртяк, В.Г. Янович. — Львів: Тріада плюс, 2004. — 426 с.
4. Олексюк Н.П Вміст вітамінів А, Е і каротиноїдів у печінці і скелетних м’язах ставкових риб різних видів / Н.П. Олексюк, В.Г. Янович // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин. — Львів, 2002. — Вип. 4, № 1. — С. 108–111.
5. Martinez-Alvarez Rosa M. Antioxidant defenses in fish: Biotic and abiotic factors / Rosa M. Mar- tinez-Alvarez, Amilia E. Morales, Ana Sanz // Fish Biology and Fisheries. — 2005. — 15. — Р. 75–88.
6. Taveekijakarn Paveena. Study on vitamin E Deficiency in Amago Salmon / Paveena Taveekijakarn, Teruo Miyazaki, Masaki Matsumoto, Shigeru Arai // Bull. Fac. Bioresources, Mie Univ. — 1996. —
№ 16. — Р. 17–24.
7. Mohsen Meydani. Protective role of dietary vitamin E on oxidative stress in aging / Mohsen Mey- dani // Age. — 1992. — Vol. 15. — P. 89–93.
8. Особа І.А., Грициняк І.І. Активність неферментативної ланки системи антиоксидантного за- хисту у печінці однорічок лускатих та рамчастих коропів несвицького зонального типу // Рибогосподарська наука України. — 2010. — № 3. — С. 62–65.
9. Рыбальченко В.К Физиология и биохимия пищеварения животных и человека / В.К. Рыбаль- ченко, Т.В. Береговая, М.Ю. Клевец, Е.А. Кондратюк, В.О. Мотузный, Г.В. Островская, Т.В. Ры- бальченко, А.Я. Скляров. Под. ред. В.К. Рыбальченко. — К.: Фитоцентр, 2002. — С. 366.
10. Грициняк І.І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб / І.І. Грициняк. — К.: Рибка моя, 2007. — 306 с.
11. Желтов Ю.А Организация кормления разновозрастного карпа в фермерских рыбных хозяй- ствах / Ю.А. Желтов. — К.: ИНКОС, 2006. — 282 с.
12. Калитка В.В Фактори антиоксидантного захисту у крові та печінці фазанів під час онтогене- зу / В.В. Калитка, О.А. Єременко // Укр. біохім. журн. — 2004. — Т. 76, № 6. — С. 70–75.
13. Олексієнко О.О Внутрішньопорідна структура українських коропів / О.О. Олексієнко, І.І. Грициняк // Рибогосподарська наука України. — 2007. — № 1. — С. 21–27.
14. Олексюк Н.П. Визначення вітамінів А та Е у біологічних матеріалах і кормах методом високо- ефективної рідинної хроматографії: Методичні рекомендації / Н.П. Олексюк, Л.Г. Левківська., Г.Г. Денис, Ю.Т. Салига. — Львів, 2007. — 20 с.
15. Скурихин В. Н., Шабаев С.В. Методы анализа витаминов А, Е, Д и каротина в кормах, биоло- гических объектах и продуктах животноводства. — М.: Химия, 1996. — С. 37–41.
16. Kakela Anne. Vitamins A1 and A2 in mink fed fish-based diets and exposed to polychlorinated biphenyls. — University of Joensuu, PhD Dissertations in Biology. — 2002. — 116 p.