УДК 597-1.05:[597-153:591.524.12]

pdf35

ЗАЛЕЖНІСТЬ ЯКІСНОГО СКЛАДУ ВИЩИХ ЖИРНИХ КИСЛОТ У М’ЯСІ КОРОПА (CYPRINUS CARPIO) ВІД ДЕЯКИХ ЕЛЕМЕНТІВ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЗООПЛАНКТОНУ ТА ПРОДУКТИВНОСТІ СТАВІВ

М. Лигажевський, Національний науково-дослідний інститут тваринництва в Баліце, м. Баліц
К. Венгларжи, Університет Бєльско-Бяли, м. Бєльско-Бяла
Я. Фіма, Інститут фізіології рослин ім. Ф. Горського Академії наук Польщі, м. Краків
А. Лисак, Краківська Академія ім. А. Ф. Моджевського, м. Краків

Досліджувався зв’язок між вмістом глюкозаміну в зоопланктоні та харчовій грудці з рибопродуктивністю ставів. Одним із завдань досліджень було використання індексів, пов’язаних із вмістом глюкозаміну, для оцінки продукції коропа (Cyprinus carpio L.) у близькій перспективі. Також досліджувалися кореляційні зв’язки між вмістом окремих фракцій вищих жирних кислот у зоопланктоні та їх вмістом у м’ясі коропа. Встановлено, що параметри вмісту глюкозаміну у харчовій грудці корелювали із рибо- продуктивністю ставів (P<0,05), особливо порівняно з контролем. Також спостерігалася кореляція (P<0,05) між вмістом PUFA-3, PUFA і PUFA-MUFA в профілі вищих жирних кислот у м’ясі товарного коропа та вмістом цих фракцій у зоопланктоні. На основі якісного складу вищих жирних кислот та співвідношення PUFA-6/3 виявлено, що при дворічному циклі вирощування коропа отримане м’ясо характеризується вищою харчовою цінністю, аніж при трирічному.

ЛІТЕРАТУРА
1. Bieniarz K., Koldras M., Kaminski J., Mejza T. (2000): Fatty acids and cholesterol in some freshwater fish species in Poland. Folia Universitatis Agriculture Stetinensis. Abbrev.: Folia Univ. Agric. Stetin. 214 Piscatoria (27), pp. 21–44.
2. Domaizon I., Desvilettes C., Debroas D., Bourdier G. (2000): Influence of zooplankton and phyto plankton on the acid composition of ingesta and tissue lipids of silver carp: microcosm experiment. Blackwell Synergy- J. Fish Biology, Vol. 57, Issue 2, pp. 417.
3. Donderski W., Trzebiatowski M.(1999): Chitinase activity production. Polish Journal of Environmental Studies, Vol. 8, № 4, pp. 215–220.
4. Donnelly J., Torres J.J., Hopkins T.L., Lancraft T.M. (2004): Chemical composition of Antarctic zooplankton during austral fall and winter. Polar Biology Vol. 14, № 3, pp. 171–183.
5. Fagbenro O. A., Adedire C.O., Aiyegbeni M.L. (2001): Food composition and digestive enzymes in the gut of the electric catfish, Malapterurus electricus (Gmelin 1789) (Malapteruridae). Tropical Zoology 14, pp. 1–6.
6. Fiema J. (1983): Some aspects of nitrogen metabolism in Aspergillus giganteus mut. alba. I. Chitin content in the cell walls. Acta Physiologiae Plantarum 5, pp. 113–121.
7. Hadjinikolova L. (2004): The influence of nutritive lipid sources on the growth and chemical and fatty acid composition of carp (Cyprinus carpio L.). Archives of Polish Fisheries, Vol. 12, Fasc. 2, pp. 99–110.
8. Ligaszewski M., Lysak A., Pilarczyk A. (2003): Health status, blood picture and heavy metal con- centrations in tissues of carp (Cyprinus carpio L.) in their third year of rearing in ponds fertilized with cattle slurry. Annals of Animal Sciences., Vol. 3, № 2, pp. 377–388.
9. Ligaszewski M., Fiema J., Weglarzy K., Pilarczyk A., Lysak A., Bereza M. (2006): Effects of organic fertilization of ponds as well as chemical composition of zooplankton on some chemical components of carp (Cyprinus carpio L.). Animal Sciences, Vol. 1, Supplement, pp. 62–63.
10. Ligaszewski M., Weglarzy K., Pilarczyk A., Lysak A., Bereza M. (2007): Relation between the profile of major fraction of unsaturated fatty acids in common carp meat (Cyprinus carpio L.) in the second year of life and their profile in zooplankton. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2007, Vol. 57, № 3 (A), pp. 77–81.
11. Kuza K., Zapletal K., Pustkowia H., Weglarz A., Skrzynski G. (2006): The fatty acid composition of frozen claps of Atlantic Herling (Clupea harengus). Animal Sciences, Vol. 1, Supplement, pp. 188–189.
12. Kamler E., Rakusa-Suszczewski S. (2000): Aspekty eko-fizjologiczne zmiennosci zawartosci lipidow i skladu kwasow tluszczowych dwoch gatunkow ryb z Zatoki Admiralicji (Antarktyda). Materialy XXVII Miedzynarodowego Sympozjum Polarnego, Torun 2000, s. 22.
13. Rasoarahona J.R.E., Barnathan G., Bianchini J.-P., Gaydou E.M. (2004): Annual evolution of fatty acid profile from muscle lipids of the Common carp (Cyprinus carpio) in Madagaskar Inland waters. J. Agric. Food Chem., 52 (24), pp. 7339–7344.
14. Schroeder G.L. (1974): Use of fluid cowshed manure in fish ponds. Badmidgen. Bulletin of Fish Culture in Israel, 3, vol. 26, pp. 84–95.
15. Yeo Y.K., Park E.J., Lee C.W., Joo H.T., Farkas T. (1997): Ether lipid composition and molecular species alterations in carp brain (Cyprinus carpio L.) during normoxic temperature acclimation. Neurochem. Res.; 22 (10): pp. 1257–1264.