UDC 597–1.0:639.3

pdf35

THE DYNAMICS OF ACTIVITY OF NON ENZYMATIC LINK IN THE SYSTEM OF ANTIOXIDANT PROTECTION IN CARPS’ BLOOD OF NESVICH ZONAL TYPE IN THE PROCESS OF ONTOGENEZIS

I. Osoba, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAS, Kyiv
I. Hrytsyniak, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries of NAAS, Kyiv

The comparative analysis of state of non enzymatic link in the system of antioxidant protec- tion of one and two years old scaled and framed carps’ sera blood of nesvich zonal type have been carried out. In the beginning of vegetation period the contents of retinol in the blood of one year old fish was in track quantity and according to the contents of tocopherol the groups of fish which are under investigation are different between each other have been determined. Have been characterized peculiarities of the activity of non enzymatic link in the system of antioxidant protection in carps’ blood in the processes of ontogenesis.

REFERENCES
1. Особа І.А Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту організму // Рибогосподарська наука України. — 2009. — № 1. — С. 133–139.
2. Данчук В.В. Пероксидне окиснення у сільськогосподарських тварин і птиці / В.В. Данчук. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2006. — 192 с.
3. Куртяк Б.М Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві / Б.М. Куртяк, В.Г. Янович. — Львів: Тріада плюс, 2004. — 426 с.
4. Олексюк Н.П Вміст вітамінів А, Е і каротиноїдів у печінці і скелетних м’язах ставкових риб різних видів / Н.П. Олексюк, В.Г. Янович // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин. — Львів, 2002. — Вип. 4, № 1. — С. 108–111.
5. Martinez-Alvarez Rosa M. Antioxidant defenses in fish: Biotic and abiotic factors / Rosa M. Mar- tinez-Alvarez, Amilia E. Morales, Ana Sanz // Fish Biology and Fisheries. — 2005. — 15. — Р. 75–88.
6. Taveekijakarn Paveena. Study on vitamin E Deficiency in Amago Salmon / Paveena Taveekijakarn, Teruo Miyazaki, Masaki Matsumoto, Shigeru Arai // Bull. Fac. Bioresources, Mie Univ. — 1996. — № 16. — Р. 17–24.
7. Mohsen Meydani. Protective role of dietary vitamin E on oxidative stress in aging / Mohsen Mey- dani // Age. — 1992. — Vol. 15. — P. 89–93.
8. Особа І.А., Грициняк І.І. Активність неферментативної ланки системи антиоксидантного за- хисту у печінці однорічок лускатих та рамчастих коропів несвицького зонального типу // Рибогосподарська наука України. — 2010. — № 3. — С. 62–65.
9. Рыбальченко В.К Физиология и биохимия пищеварения животных и человека / В.К. Рыбаль- ченко, Т.В. Береговая, М.Ю. Клевец, Е.А. Кондратюк, В.О. Мотузный, Г.В. Островская, Т.В. Ры- бальченко, А.Я. Скляров. Под. ред. В.К. Рыбальченко. — К.: Фитоцентр, 2002. — С. 366.
10. Грициняк І.І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб / І.І. Грициняк. — К.: Рибка моя, 2007. — 306 с.
11. Желтов Ю.А Организация кормления разновозрастного карпа в фермерских рыбных хозяй- ствах / Ю.А. Желтов. — К.: ИНКОС, 2006. — 282 с.
12. Калитка В.В Фактори антиоксидантного захисту у крові та печінці фазанів під час онтогене- зу / В.В. Калитка, О.А. Єременко // Укр. біохім. журн. — 2004. — Т. 76, № 6. — С. 70–75.
13. Олексієнко О.О Внутрішньопорідна структура українських коропів / О.О. Олексієнко, І.І. Грициняк // Рибогосподарська наука України. — 2007. — № 1. — С. 21–27.
14. Олексюк Н.П. Визначення вітамінів А та Е у біологічних матеріалах і кормах методом високо- ефективної рідинної хроматографії: Методичні рекомендації / Н.П. Олексюк, Л.Г. Левківська., Г.Г. Денис, Ю.Т. Салига. — Львів, 2007. — 20 с.
15. Скурихин В. Н., Шабаев С.В. Методы анализа витаминов А, Е, Д и каротина в кормах, биоло- гических объектах и продуктах животноводства. — М.: Химия, 1996. — С. 37–41.
16. Kakela Anne. Vitamins A1 and A2 in mink fed fish-based diets and exposed to polychlorinated biphenyls. — University of Joensuu, PhD Dissertations in Biology. — 2002. — 116 p.