pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2020; 4(54): 78-110
DOI: https://doi.org/10.15407/fsu2020.04.078 
УДК: 597-12:551.583

ВПЛИВ ЗМІНИ КЛІМАТУ НА ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ РИБ (ОГЛЯД)

Ю. П. Рудь, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ,Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
О. В. Залоїло, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Л. П. Бучацький, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Мета. Оскількинаслідки змін клімату впливають на прісноводні і морські екосистеми, а підвищення температури води в світовому океані та підкислення водного середовища триває й понині, метою нашої роботи був аналіз літературних даних та узагальнення інформації стосовно розвитку інфекційних захворювань риб в контексті глобального потепління.

Результати. Навіть незначне підвищення температури впливає на життєвий цикл, фізіологію, поведінку, поширення та структуру популяцій водних біоресурсів, зокрема риб. Останні дослідження свідчать, що деякі збудники інфекційних хвороб риб поширюються значно швидше із зростанням температури. Зміна клімату сприяє їх розповсюдженню як у морських, так і у прісноводних ареалах. Зокрема, підвищення температури води може розширити діапазон хвороб. Водні біоресурси мають високу кумулятивну смертність при інфекційних захворюваннях, а патогени швидко прогресують, і ці явища можуть бути посилені зміною клімату, що призведе до географічного розповсюдження вірулентних збудників до ареалів рибальства та аквакультури, загрожуючи значній частині світового виробництва та продовольчій безпеці.В статті наведено дані стосовно наслідків зміни клімату та глобального потепління для аквакультури та рибальства. Представлено перелік основних патогенів риб різної етіології в Україні, включаючи вірусні, бактеріальні та паразитарні захворювання. Описано вплив інфекційних агентів на сучасну аквакультуру та наведено основні уявлення про можливі довгострокові наслідки кліматичних змін для об’єктів вітчизняного рибництва.

Практична значимість. Огляд може бути корисним для фахівців з ветеринарної медицини, епізоотології та іхтіопатології.

Ключові слова: зміна клімату, інфекційні захворювання риб, патогенез.

ЛІТЕРАТУРА

  1. World Bank. Fish to 2030: Prospects for Fisheries and Aquaculture (English). Agriculture and Environmental Services Discussion Paper; No. 3 (World Bank Group, Washington DC, 2013).
  2. FAO. 2018. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 - Meeting the sustainable development goals. Rome. Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
  3. Béné, C., Barange, M., Subasinghe, R. et al. Feeding 9 billion by 2050 – Putting fish back on the menu // Food Sec. 2015. 7. P. 261–274. https://doi.org/10.1007/s12571-015-0427-z
  4. Béné, C. et al. Contribution of fisheries and aquaculture to food security and poverty reduction: assessing the current evidence // World Dev. 2016. V.79. P. 177–196.
  5. Brugère C., De Young C. Assessing climate change vulnerability in fisheries and aquaculture: available methodologies and their relevance for the sector. // FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper No. 597. 2015. Rome, Italy. 86 pp.
  6. Barange, M., Bahri, T., Beveridge, M.C.M., Cochrane, K.L., Funge-Smith, S. & Poulain, F., eds. Impacts of climate change on fisheries and aquaculture: synthesis of current knowledge, adaptation and mitigation options // FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper. 2018. No. 627. Rome, FAO. 628 pp.
  7. Cheung, W., Sarmiento, J., Dunne, J. et al. Shrinking of fishes exacerbates impacts of global ocean changes on marine ecosystems // Nature Clim Change. 2013. V. 3. P. 254–258. https://doi.org/10.1038/nclimate1691
  8. Comte L., Olden J.D. Climatic vulnerability of the world’s freshwater and marine fishes // Nature Climate Change. 2017. 7(10). Advance online publication DOI: 10.1038/nclimate3382
  9. Suweis, S., Carr, J. A., Maritan, A., Rinaldo, A. & D’Odorico, P. Resilience and reactivity of global food security // PNAS 112. 2015. P. 6902–6907. https://doi.org/10.1073/pnas.1507366112 
  10. Fraile, I., Arrizabalaga, H., Groeneveld, J., Kölling, M., Santos, M. N., Macías, D., Rooker, J. R. The imprint of anthropogenic CO 2 emissions on Atlantic bluefin tuna otoliths // Journal of Marine Systems. 2016. V.158. P. 26–33. doi:10.1016/j.jmarsys.2015.12.012
  11. Breitburg D., Levin L., Oschlies A., et al. Declining oxygen in the global ocean and coastal waters // Science. 2018. Vol. 359, Is. 6371, eaam7240 DOI: 10.1126/science.aam7240.
  12. Limburg K., Olson C., Walther Y., et al. Tracking Baltic hypoxia and cod migration over millennia with natural tags // PNAS. 2011. Vol. 108(22). P. 177–182. https://doi.org/10.1073/pnas.1100684108
  13. Falconer, L., Hjøllo, S. S., Telfer, T. C., McAdam, B. J., Hermansen, Ø., & Ytteborg, E. The importance of calibrating climate change projections to local conditions at aquaculture sites // Aquaculture. 2019. 734487. doi:10.1016/j.aquaculture.2019.734487
  14. Cochrane, K., De Young, C., Soto, D. and Bahri, T. Climate change implications for fisheries and aquaculture // FAO 2009 Fisheries and aquaculture technical paper: 530: 212.
  15. Gislason, H., Daan, N., Rice, J. C. & Pope, J. G. Size, growth, temperature and the natural mortality of marine fish // Fish. Fish. 2010. V.11. P. 149–158. https://doi.org/10.1111/j.1467-2979.2009.00350.x 
  16. Winfield, I. J., Baigún, C., Balykin, P. A., Becker, B., Chen, Y., Filipe, A. F. and Kutsyn, D. N. International perspectives on the effects of climate change on inland fisheries // Fisheries. 2016. V.41(7). P. 399-405. DOI:10.1080/03632415.2016.1182513
  17. Adhikari, S., Keshav, C. A., Barlaya, G., Rathod, R., Mandal, R. N., Ikmail, S. and Sarkar, S. Adaptation and Mitigation Strategies of Climate Change Impact in Freshwater Aquaculture in some states of India // Journal of Fisheries Sciences. 2018. V.12(1). P. 16–21. https://doi.org/10.21767/1307-234X.1000142 
  18. Chiaramonte L., Munson D., Trushenski J. Climate Change and Considerations for Fish Health and Fish Health Professionals // Fisheries. 2016. Vol. 41:7. P. 396–399. DOI: 10.1080/03632415.2016.1182508
  19. Zinsstag J., Crump L., Schelling E., et al. Climate change and One Health // FEMS Microbiology Letters. 2018. Vol. 365 (11), fny085. https://doi.org/10.1093/femsle/fny085
  20. Bowden, T. J., Thompson K. D., Morgan A. L., Gratacap R. M. L., and Nikoskelainen S. Seasonal variation and the immune response: a fish perspective // Fish Shellfish Immunol. 2007. V. 22, P. 695–706. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2006.08.016 
  21. FAO. The Future of Food and Agriculture – Trends and Challenges. (Rome, 2017).
  22. Ern, R., Huong, D., Cong, N., Bayley, M. & Wang, T. Effect of salinity on oxygen consumption in fishes: a review // J. Fish. Biol. 2014. V.84, P. 1210–1220. https://doi.org/10.1111/jfb.12330 
  23. Walker P. J & Mohan C.V. Viral disease emergence in shrimp aquaculture: origins, impact and the effectiveness of health management // Reviews in Aquaculture. 2009. V.1. P.125–154. https://doi.org/10.1111/j.1753-5131.2009.01007.x 
  24. Gale, P., Drew T., Phipps L. P., David G., and Wooldridge M. The effect of climate change on the occurrence and prevalence of livestock disease in Great Britain: a review. // J. Appl. Microbiol. 2009. V.106. P. 1409–1423. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2008.04036.x 
  25. Marcos-Lopez M., Gale P., Oidtmann B.C., Peeler E.J. Assessing the Impact of Climate Change on Disease Emergence in Freshwater Fish in the United Kingdom // Transboundary and Emerging Diseases. 2010. V.57. P. 293–304 doi:10.1111/j.1865-1682.2010.01150.x
  26. Rud Yu.P., Maistrenko M.I., Buchatsky L.P. Polymerase chain reaction for identification of Cyprinid Herpesviruses in Ukraine // Biotechnologia acta. 2018. Vol. 11, №1. P. 58–63. https://doi.org/10.15407/biotech11.01.058 
  27. Rud Yu. Isolation of Infectious hematopoietic necrosis virus (IHNV) and Viral hemorrhagic septicemia virus (VHSV) in Ukraine // Current Advances in Pathogen Research, March 25 – 31, 2019, Yerevan, Armenia. Abstract Book. P. 37–38.
  28. Rud Yu., Buchatsky L.P. First detection of Infectious hematopoietic necrosis virus (IHNV) in Ukraine // Bioresources and Viruses, Sep 9-11, 2019, Kyiv, Ukraine. Abstract book.
  29. Rud Yu.P., Matvienko N.M., Buchatski L.P. Characterisation of a newly isolated SVCV strain in Ukraine // Biologija. 2019. Vol. 65. No. 3. P. 165–173. https://doi.org/10.6001/biologija.v65i3.4085 
  30. Rud Yu., Maistrenko M., Buchatsky L. Characterization of an infectious pancreatic necrosis virus from rainbow trout fry (Onhorhynchus mykiss) in West Ukraine // Virologica Sinica. 2015. Vol 30 (3). P. 231–233. https://doi.org/10.1007/s12250-014-3513-z 
  31. Бучацкий Л.П., Рудь Ю.П., Матвиенко Н.Н. Вирусные инфекции осетров и лососей. К.: ДИА. 2020. 240 с. - ISBN 978-617-7785-10-0.
  32. Lewisch E., Gorgoglione B., Way K., El-Matbouli M. Carp Edema Virus/Koi Sleepy Disease: An Emerging Disease in Central-East Europe // Transboundary and Emerging Diseases. 2015. V.62. P. 6–12. https://doi.org/10.1111/tbed.12293 
  33. Rud Yu., Bigarre L., Buchatsky L.P. First detection of a sturgeon mimivirus in Ukraine // 19th International Conference on Diseases of Fish and Shellfish, Porto, Portugal, September 09-13, 2019. Abstract book.
  34. Рудь Ю.П., Залоїло О.В., Бучацький Л.П Експрес-діагностика чотирьох патогенних бактерій у райдужної форелі Oncorhynchus mykiss // Ветеринарна медицина. 2017. Вип. 103. С. 146–148.
  35. Рудь Ю.П. Експрес-діагностика флавобактеріозу риб методом полімеразної ланцюгової реакції // Сільськогосподарська мікробіологія. 2013. Вип. 18. С. 132–145. https://doi.org/10.1111/jns5.12031 
  36. Рудь Ю.П., Циганок І.О. Молекулярна діагностика Yersinia ruckeri // Рибогосподарська наука України. 2014. №2. C. 69–78. https://doi.org/10.15407/fsu2014.02.069 
  37. Mishra A., Nam G.-H., Gim J.-A.1, Lee H.-L., Jo A., Kim H.-S. Current Challenges of Streptococcus Infection and Effective Molecular, Cellular, and Environmental Control Methods in Aquaculture // Mol. Cells. 2018. V. 41(6). P. 495–505.
  38. Matvienko N., Levchenko A., Danchuk O., Kvach Y. Assessment of the occurrence of microorganisms and other fish parasites in the freshwater aquaculture of Ukraine in relation to the ambient temperature // Acta Ichthyol. Piscat. 2020. V. 50 (3). P. 333–348. https://doi.org/10.3750/AIEP/02979 
  39. Karvonen A., Rintamäki P., Jokela J., Tellervo Valtonen E. Increasing water temperature and disease risks in aquatic systems: Climate change increases the risk of some, but not all, diseases // International Journal for Parasitology. 2010. V.40. P. 1483–1488. https://doi.org/10.1016/j.ijpara.2010.04.015
  40. Рудь Ю.П., Драган Л.П., Цапенко П.К., Бучацький Л.П., Грициняк І. Молекулярна діагносика патогенних та умовно-патогенних бактерій в популяціях цінних видів риб України // Вісник аграрної науки. 2017. №10. С. 28–32.
  41. Bear, E. A., T. E. McMahon, and A. V. Zale. Comparative thermal requirements of westslope cutthroat trout and rainbow trout: implications for species interactions and development of thermal protection standards // Trans. Am. Fish. Soc. 2007. V.136. P. 1113–1121. https://doi.org/10.1577/T06-072.1 
  42. Alborali, L. Climatic variations related to fish diseases and production // Vet. Res. 2006. Commun. 30. P. 93–97. https://doi.org/10.1007/s11259-006-0019-7 
  43. Dittmar, J., Janssen, H., Kuske, A., Kurtz, J. & Scharsack, J. P. Heat and immunity: an experimental heat wave alters immune functions in three-spined sticklebacks (Gasterosteus aculeatus) // J. Anim. Ecol. 2014. V.83. P. 744–757. https://doi.org/10.1111/1365-2656.12175 
  44. Rud Yu., Buchatsky L.P. Use of Antimicrobial Agents in Aquaculture and Rising of Antimicrobial Resistance in Ukraine // Fourth Annual BTRP Ukraine Regional One Health Research Symposium, Kyiv, Ukraine, 20-24 May, 2019. Abstract Book.
  45. Van Boeckel, T. P. et al. Global trends in antimicrobial resistance in animals in low- and middle- income countries // Science. 2019. 365(6459):eaaw 1266. https://doi.org/10.1126/science.aaw1944 
  46. Reverter, M., Sarter, S., Caruso, D. et al. Aquaculture at the crossroads of global warming and antimicrobial resistance // Nat Commun. 2020. V.11. P. 1870. https://doi.org/10.1038/s41467-020-15735-6
  47. Jones, D. T., C. M. Moffitt, and K. K. Peters. Temperature-mediated differences in bacterial kidney disease expression and survival in Renibacterium salmoninarum-challenged bull trout and other salmonids // N. Am. J. Fish. Manage. 2007. V.27. P. 695–706. https://doi.org/10.1577/M06-002.1 
  48. Mallick A., Panigrahi A.K. Effect of temperature variation on disease proliferation of common fishes in perspective of climate change // International Journal of Experimental Research and Review. 2018. Vol. 16. P. 40–49.
  49. Mastan, S. A. and Ahmed, O. Bacterial kidney disease (BKD) in Indian Major Carp fishes, Labeo rohita (Ham.) and Cirrhinus mrigala (Ham.)-Natural occurrence and artificial challenge // Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. 2013. V. 6. P 3.
  50. Kumar, V., Roy, S., Barman, D. and Kumar, A. Immunoserological and molecular techniques used in fish disease diagnosis: A mini review // International Journal of Fisheries and Aquatic Studies. 2014. V.1(3). P. 111–117.
  51. Haenen O.L.M., Wa, K., Bergmann S.M., Ariel E. The emergence of koi herpesvirus and its significance to European aquaculture // Bulletin of the European Association of Fish Pathologists. 2004. V. 24. P.6. ISSN 0108-0288 - p. 293–307.
  52. Zrnčić S, Oraić D, Zupičić IG, et al. Koi herpesvirus and carp edema virus threaten common carp aquaculture in Croatia // J Fish Dis. 2020. P. 1–13. https://doi. org/10.1111/jfd.13163
  53. Matras M., Stachnik M., Borzym E., Maj‐Paluch J., Reichert M. Potential vector species of carp edema virus (CEV) // J Fish Dis. 2019. Vol. 42(7). P 959–964. doi:10.1111/jfd.13000
  54. OIE / World Organisation for Animal Health. Manual of Diagnostic Tests for Aquatic Animals. 2019. Available online at: https://www.oie.int/standard-setting/aquatic-manual/access-online/
  55. Nylund, A., M. Devold, H. Plarre, E. Idsal, and M. Aarseth. Emergence and maintenance of infectious salmon anaemia virus (ISAV) in Europe: a new hypothesis // Dis. Aquat. Organ. 2003. V.56. P. 11–24. https://doi.org/10.3354/dao056011 
  56. Parry, L., and P. F. Dixon. Stability of nine viral haemorrhagic septicaemia virus (VHSV) isolates in seawater. Bull. Eur. Assoc // Fish Pathol. 1997. V. 17. P. 31–36.
  57. Graham, D. A., C. Staples, C. J. Wilson, H. Jewhurst, K. Cherry, A. Gordon, and H. M. Rowley. Biophysical properties of salmonid alphaviruses: influence of temperature and pH on virus survival // J. Fish Dis. 2007. V.30. P. 533–543. https://doi.org/10.1111/j.1365-2761.2007.00811.x 
  58. Hakalahti, T., A. Karvonen, and E. T. Valtonen. Climate warming and disease risks in temperate regions – Argulus coregoni and Diplostomum spathaceum as case studies // J. Helminthol. 2006. V.80. P. 93–98. https://doi.org/10.1079/JOH2006351 
  59. Marcogliese D.J. Implications of climate change for parasitism of animals in the aquatic environment // Can. J. Zool. 2001. V. 79 (8). P. 1331–1352. https://doi.org/10.1139/z01-067 
  60. Gorgoglione, B., Wang, T., Secombes, C.J. et al. Immune gene expression profiling of Proliferative Kidney Disease in rainbow trout Oncorhynchus mykiss reveals a dominance of anti-inflammatory, antibody and T helper cell-like activities // Vet Res. 2013. V.44. P.55. https://doi.org/10.1186/1297-9716-44-55.
  61. Jørgensen, L. V. G. The fish parasite Ichthyophthirius multifiliis: Host immunology, vaccines and novel treatments // Fish and Shellfish Immunology. 2017. V. 67. P. 586–595. https://doi.org/10.1016/j.fsi.2017.06.044
  62. Hiner M. & Moffitt C.M. Variation in infections of Myxobolus cerebralis in field-exposed cutthroat and rainbow trout in Idaho // J. aquat. Anim. Hlth. 2001. V. 13. P. 124–132. https://doi.org/10.1577/1548-8667(2001)013<0124:VIIOMC>2.0.CO;2 
  63. Tops, S., W. Lockwood, and B. Okamura. Temperature-driven proliferation of Tetracapsuloides bryosalmonae in bryozoan hosts portends salmonid declines // Dis. Aquat. Organ. 2006. V. 70. P. 227–236. https://doi.org/10.3354/dao070227 
  64. Ashraf U., Lu Y., Lin L., Yuan L., Wang M., Liu X. Spring viraemia of carp virus: recent advances // Journal of General Virology. 2016. V. 97.P. 1037–1051. https://doi.org/10.1099/jgv.0.000436 
  65. Ahmed, N., Bunting, S. W., Rahman, S. & Garforth, C. J. Community-based climate change adaptation strategies for integrated prawn–fish–rice farming in Bangladesh to promote social-ecological resilience // Rev. Aquacult. 2014. V.6. P. 20–35. https://doi.org/10.1111/raq.12022 
  66. Leung, T. L. F. & Bates, A. E. More rapid and severe disease outbreaks for aquaculture at the tropics: implications for food security // J. Appl. Ecol. 2013. V.50. P. 215–222.
  67. Doan Q.K., Vandeputte M., Chatain B., Morin T., Allal F. Viral encephalopathy and retinopathy in aquaculture: a review // Journal of Fish Diseases, Wiley. 2017.V. 40 (5). P.717–742. ff10.1111/jfd.12541ff. ffhal-01533903f
  68. Peeler, E. J., A. Afonso, F. Berthe, E. Brun, C. J. Rodgers, A. Roque, R. Whittington, and M. A. Thrush. Epizootic haematopoietic necrosis virus – An assessment of the likelihood of introduction and establishment in England and Wales // Prev. Vet. Med. 2009. V. 9. P. 241–253. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2009.04.013 
  69. Vendrell, D., J. L. Balcazar, I. Ruiz-Zarzuela, I. de Blas, O. Girones, and J. L. Muzquiz. Lactococcus garvieae in fish: a review // Comp. Immunol. Microbiol. Infect. Dis. 2006. V. 29. P. 177–198. https://doi.org/10.1016/j.cimid.2006.06.003 
  70. Choongo K., Hang'ombe B., Samui K.L., Syachaba M., Phiri H., Maguswi C., Muyangaali K., Bwalya G., Mataa L. Environmental and climatic factors associated with epizootic ulcerative syndrome (EUS) in fish from the Zambezi floodplains, Zambia // Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology. 2009. V. 83(4). P. 474–478. DOI: 10.1007/s00128-009-9799-0
  71. Perry, A. L., P. J. Low, J. R. Ellis, and J. D. Reynolds. Ecology: climate change and distribution shifts in marine fishes // Science. 2005. V.308. P. 1912–1915. https://doi.org/10.1126/science.1111322
  72. O’Gorman, E. J. et al. Temperature effects on fish production across a natural thermal gradient // Glob. Chang. Biol. 2016. V.22. P. 3206–3322. https://doi.org/10.1111/gcb.13233 
  73. Marcogliese, D. J. The impact of climate change on the parasites and infectious diseases of aquatic animals // OIE Revue Scientifique et Technique. 2008. V. 27. P. 467–484. https://doi.org/10.20506/rst.27.2.1820 
  74. Jun, L. J., J. B. Jeong, J. H. Kim, J. H. Nam, K. W. Shin, J. K. Kim, J. C. Kang, and H. D. Jeong. Influence of temperature shifts on the onset and development of red sea bream iridoviral disease in rock bream Opleqnathus fasciatus // Dis. Aquat. Organ. 2009. V. 84, P. 201–208. https://doi.org/10.3354/dao02041 
  75. Brander, K. M. Global fish production and climate change // Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 2007. V.104. P. 19709–19714. https://doi.org/10.1073/pnas.0702059104 
  76. Okamura, B., Hartikainen, H., Schmidt-Posthaus, H. and Wahli, T. Life cycle complexity, environmental change and the emerging status of salmonid proliferative kidney disease // Freshwater Biology. 2011. V.56. P. 735–753. https://doi.org/10.1111/j.1365-2427.2010.02465.x 
  77. Gallana, M., Ryser-Degiorgis, M. P., Wahli, T. Segner, H. Climate change and infectious diseases of wildlife: altered interactions between pathogens, vectors and hosts // Current Zoology. 2013. V.59. P. 427–437. https://doi.org/10.1093/czoolo/59.3.427 
  78. Paull, S. H. and Johnson, P. T. J. Experimental warming drives a seasonal shift in the timing of host-parasite dynamics with consequences for disease risk // Ecology Letters. 2014. V.17. P. 445–453. https://doi.org/10.1111/ele.12244 
  79. Harvell C.D., Mitchell C.E., Ward J.R., Altizer S., Dobson A.P., Ostfeld R.S. & Samuel M.D. Climate warming and disease risks for terrestrial and marine biota // Science. 2002. V. 296 (5576). P. 2158–2162. https://doi.org/10.1126/science.1063699 
  80. Daszak P., Cunningham A.A. & Hyatt A.D. Emerging infectious diseases of wildlife – threats to biodiversity and human health // Science. 2000. V. 287 (5452). P. 443–449. DOI: 10.1126/science.287.5452.443
  81. Ficke A.D., Myrick C.A. & Hansen L.J. Potential impacts of global climate change on freshwater fisheries // Rev. Fish Biol. Fish. 2007. V. 17 (4). P. 581. https://doi.org/10.1007/s11160-007-9059-5 
  82. Roessig J.M., Woodley C.M., Cech J.J. Jr & Hansen L.J. Effects of global climate change on marine and estuarine fishes and fisheries // Rev. Fish Biol. Fish. 2004. V. 14. P. 251–275. https://doi.org/10.1007/s11160-004-6749-0 
  83. Schmidt K.A., Ostfeld R.S. Biodiversity and the dilution effect in disease ecology // Ecology. 2001. V. 82 (3). P. 609–619. https://doi.org/10.1890/0012-9658(2001)082[0609:BATDEI]2.0.CO;2 
  84. Dobson A. Population dynamics of pathogens with multiple host species // Am. Naturalist. 2004. V. 164. S64–S78. https://doi.org/10.1086/424681 
  85. Brandl, S.J., Johansen, J.L., Casey, J.M. et al. Extreme environmental conditions reduce coral reef fish biodiversity and productivity // Nat Commun. 2020. V.11, P.3832. https://doi.org/10.1038/s41467-020-17731-2
  86. Purcell J.E., Uye S., Lo W. Anthropogenic causes of jellyfish blooms and their direct consequences for humans: a review // Marine Ecology Progress Series. 2007. V. 350. P. 153–74. https://doi.org/10.1086/424681 
  87. Smage S.B., Brevik O.J., Frisch K., Watanabe K., Duesund H., Nylund A. Concurrent jellyfish blooms and tenacibaculosis outbreaks in Northern Norwegian Atlantic salmon (Salmo salar) farms // PLoS ONE. 2017. V. 12(11):e0187476. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0187476
  88. Rodger H.D., Henry L., Mitchell S.O. Non-infectious gill disorders of marine salmonid fish // Reviews in Fish Biology and Fisheries. 2011. V.21(3). P. 423–40. https://doi.org/10.1007/s11160-010-9182-6