pdf35

Ribogospod. nauka Ukr., 2018; 2(44): 137-143
DOI: 10.15407/fsu2018.02.137
УДК 016:[597.442:639.371.2]

Впив пекарських дріжджів на ліпідний обмін молоді російського осетра Acipenser gueldenstaedtii (Brandt)

М. Ю. Симон, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
Ю. М. Забитівський, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Львівська дослідна станція ІРГ НААН, смт Великий Любінь

Мета. Охарактеризувати окремі фізіолого-біохімічні особливості впливу згодовування різних концентрацій інактивованих пекарських дріжджів на ліпідний обмін молоді російського осетра.

Методика. Для проведення досліджень були використані класичні біохімічні методи визначення концентрації загальних ліпідів та співвідношення їх фракцій у печінці.

Результати. Показано особливості ліпідного обміну в організмі молоді російського осетра (на прикладі печінки) за додавання до основного корму пекарських дріжджів. Зокрема, наведено дані про вміст загальних ліпідів, диацилгліцеролів (ДАГ), неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК), фосфоліпідів, ефірів холестеролу у тканинах печінки піддослідних риб.

Наукова новизна. Вперше здійснено аналіз ліпідного обміну в печінці молоді російського осетра при згодовуванні їй інактивованих пекарських дріжджів у якості додаткового корму.

Практична значимість. Ліпідний обмін значною мірою визначає фізіолого-біохімічний статус організму риб. Тому концентрація загальних ліпідів у тканинах печінки, а також співвідношення їх окремих фракцій мають велике значення у наданні оцінки впливу згодовування пекарських дріжджів молоді російського осетра та опосередковано відображають загальний фізіолого-біохімічний стан його організму.

Ключові слова: молодь російського осетра, пекарські дріжджі, ліпідний обмін, печінка, триацилгліцероли (ТАГ), диацилгліцероли (ДАГ), неетерифіковані жирні кислоти (НЕЖК), фосфоліпіди, ефіри холестеролу, фізіолого-біохімічна оцінка.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Симон М. Ю. Використання кормових дріжджів у годівлі осетрових видів риб (Acipenseridae) (Огляд) // Рибогосподарська наука України. 2015. № 4(34). С. 100—126.
  2. Симон М. Ю. Особливості окисних процесів у осетрових видів риб (Acipenseridae) (Огляд) // Рибогосподарська наука України. 2016. № 1(35). С. 106—126.
  3. Симон М. Ю. Особливості травлення осетрових видів риб (Acipenseridae) (Огляд) // Рибогосподарська наука України. 2016. № 3(37). С. 123—144.
  4. A simple method for the isolation and purification of total lipids from animal tissue / Folch J. et al. // Journal of Biology Chemistry. 1957. № 226. P. 497—509.
  5. Климов А. Н., Никульчева А. Н. Обмен липидов и липопротеидов и его нарушения. Санкт-Петербург : Питер-ком, 1999. 512 с.
  6. Особливості вмісту неполярних ліпідів в тканинах коропа (Cyprinus carpio L.) / Ляврін Б. З. та ін. // Наукові записки Тернопільського нац. пед. ун-ту. 2013. № 2 (55). С. 10—14. (Серія : Біологія).