УДК 597-1.0:639.3

pdf35

АКТИВНІСТЬ НЕФЕРМЕНТАТИВНОЇ ЛАНКИ СИСТЕМИ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ У ПЕЧІНЦІ ОДНОРІЧОК ЛУСКАТИХ ТА РАМЧАСТИХ КОРОПІВ НЕСВИЦЬКОГО ЗОНАЛЬНОГО ТИПУ

І. А. Особа,   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ
І. І. Грициняк,  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , Інститут рибного господарства НААН, м. Київ

Показано активність неферментативної ланки системи антиоксидантного захисту у печінці однорічок лускатих та рамчастих коропів несвицького зонального типу після зимівлі. Проаналізовано біологічну роль вітамінів А та Е у життєдіяльності риб.

ЛІТЕРАТУРА
1. Куртяк Б.М Жиророзчинні вітаміни у ветеринарній медицині і тваринництві / Б.М. Куртяк, В.Г. Янович. — Львів: Тріада плюс, 2004. — 426 с.
2. Особа І.А Особливості функціонування системи антиоксидантного захисту організму // Рибогосподарська наука України. — 2009. — № 1. — С. 133–139.
3. Харченко В.В Природні біоантиоксиданти та печінка // Сучасна гастроентерологія. — 2007. —
№ 6 (38).
4. Грициняк І.І. Науково-практичні основи раціональної годівлі риб / І.І. Грициняк. — К.: Рибка моя, 2007. — 306 с.
5. Олексюк Н.П., Янович В.Г Вміст вітамінів А, Е і каротиноїдів у печінці і скелетних м’язах ставкових риб різних видів // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин. — Львів, 2002. — Вип. 4, № 1. — С. 108–111.
6. Олексюк Н.П Визначення вітамінів А та Е в біологічних матеріалах і кормах методом високо- ефективної рідинної хроматографії: Методичні рекомендації / Н.П. Олексюк, Л.Г. Левківська, Г.Г. Денис, Ю.Т. Салига. — Львів, 2007. — 20 с.
7. Скурихин В.Н Методы анализа витаминов А, Е, Д и каротина в кормах, биологических объектах и продуктах животноводства / В.Н. Скурихин, С.В. Шабаев. — М.: Химия, 1996. — С. 37–41.
8. Kakela Anne. Vitamins A1 and A2 in mink fed fish-based diets and exposed to polychlorinated biphenyls.– University of Joensuu, PhD Dissertations in Biology, 2002. — 116 p.