UDC 639.371.52:597–1.05

pdf35

A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE ANTIOXIDANT PROTECTION SYSTEM STATE AND POL PRODUCT CONTENT IN TISSUES OF UKRAINIAN SCALED AND FRAMED CARPS

T. Nagornyuk, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAS of Ukraine, Kyiv
S. Tarasjuk,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Institute of Fisheries NAAS of Ukraine, Kyiv

There are presented study results on activity of superoxide mutase, catalase and glutathione peroxidase as well as the content of malone dialdehyde and dien conjugates in liver, blood, myo- cardium, muscles and gills of scaled and framed carps of Antoninsky-Zozulenets intrabreeding type. High activity of antioxidant enzymes of tissues of framed carp is caused by metabolism processes intensity.

REFERENCES
1. Журавлев А.И. Антиокислители / А.И. Журавлев — М.: Наука, 1975. — 3-е изд. — Т. 2. — С. 33–35.
2. Владимиров Ю.А. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах / Ю.А. Влади- миров, Р.М. Арчаков — М.: Наука, 1972. — 257 с.
3. Потрохов А.С. Новый антистрессовый препарат глициланалид и методика его применения в рыбоводстве / А.С. Потрохов, О.Г. Зиньковский // Гидробиол. журн. — 2000. — Т. 36,
№ 2. — С. 41–46.
4. Дубинина Е.Е. Антиоксидантная система плазмы крови / Е.Е. Дубинина // Укр. биохим. журн. — 1992. — T. 64, № 2. — С. 3–15.
5. Данчук В.В. Пероксидне окиснення у сільськогосподарських тварин і птиці / В.В. Данчук. — Кам’янець-Подільський: “АБЕТКА”, 2006. — 190 с.
6. Олексюк Н.П. Вплив сезону на активність антиоксидантних ферментів у тканинах коропа / Н.П. Олексюк, В.Г. Янович // Біологія тварин. — 2006. — Т. 8, № 1–2. — С. 145–148.
7. Олексюк Н.П. Вплив сезону на активність системи антиоксидантного захисту в печінці і скелетних м’язах товстолобика / Н.П. Олексюк, В.Г. Янович // Біологія тварин. — 2007. — Т. 9, № 1–2. — С. 123–126.
8. Крась С.І. Вікові особливості стану системи антиоксидантного захисту у амурського сазана / С.І. Крась // Матеріали VIIІ наук.конф. молодих вчених та аспірантів, Чубинське, 13 травня 2010 р.: тези доп. — К.: Аграрна наука, 2010. — С. 37–38.
9. Олексюк Н.П. Вплив сезону на активність системи антиоксидантного захисту у печінці і скелетних м’язах білого амура / Н.П. Олексюк, Б.М. Куртяк, В.Г. Янович // Наук.-техн. бюл. Інституту біології тварин. — Львів, 2008. — Вып. 9, № 3. — С. 79–84.
10. Костюк В.А. Простой и чувствительный метод определения активности супероксиддис- мутазы, основанный на реакции окисления кверцитина / В.А. Костюк, А.И. Потапович, Ж.И. Ковалева // Вопр. мед. химии. — 1990. — № 2. — С. 88–91.
11. Метод определения активности каталазы / М.А. Королюк, Л.И. Иванова, И.Г. Майорова [и др.] // Лаб. дело. — 1988. — № 1. — С. 16–18.
12. Моин В.М. Простой и специфический метод определения активности глутатионпероксидазы в эритроцитах / В.М. Моин // Лаб. дело. — 1986. — № 12. — С. 724–727.
13. Влізло В.В. Фізіолого-біохімічні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині / В.В. Влізло, Р.С. Федорук, І.А. Макара та ін. — Львів: ВМС, 2004. — 399 c.
14. Гаврилов В.Б. Анализ методов определения продуктов перекисного окисления липидов в сы- воротке крови по тесту с тиобарбитуровой кислотой / В.Б. Гаврилов, Л.М. Мажуль // Вопр. мед. химии. — 1987. — Т. 33, № 1. — С. 118–122.
15. Protein measurement with the Folin phenol reagent / O.H. Lowry, N.I. Rosebroug, A.L. Farr, R.I. Randall // Journal of Biological Chemistry. — 1951. — Vol. 193, N 1. — P. 265–275.
16. Martines-Alvarez R.M. Antioxidant defenses in fish: biotic and abiotic factors / R.M. Martines- Alvarez, A.E. Morales, A. Sanz // Rev. Fish Biol. Fish. — 2005. — V. 15, № 1. — P. 75–88.