UDC [597 — 155:591. 524.11]:639.311:631.8[083.75]

pdf35

FORMING, ORIGIN, LIQUIDATION AND PREVENTION OF MARKET CARP (CYPRINUS CARPIO) STRANGE SMELLS

J. Gryb, Institute of Hydrobiology NAS, Kyiv
M. Grynzhevsky, Institute of Fisheries NAAS, Kyiv
O. Shandruk, National University of water management and nature resources use, Rivne

Among of consumer descriptions of carp (Cyprinus carpio) a smell occupies one of ponderable places. He has the biological, biochemical, physical, domestic and agricultural origin. The sources of fish smells forming in liquid ponds, facilities of their origin, liquidation and prevention are considered.

REFERENCES
1. Владимиров В.И., Сухойван П.Г., Бугай К.С. Размножение рыб в условиях зарегулированного стока реки. — К.: АН УССР, 1963. — 393 с.
2. Гриб И.В. Формирование биообрастаний на искусственных субстратах систем третичной доочистки сточных вод // Гидробиол. журн. — 2005. — Т. 41, № 3. — С. 15–28.
3. Гриб Й.В., Сондак В.В. та інші. Відловна іхтіологія. — Рівне: Волинські обереги, 2008. — 629 с.
4. Гвоздяк П.І. зі співавт. Роль найпростіших та інших гідробіонтів у доочищенні води від ети- ленгліколю // Вода і водоочисні технології. — 2005. — № 4 (16). — С. 24–27.
5. Гринжевський М.В., Пшеничний Д.Р. Вирощування дволіток коропа в полікультурі // Рибо- господарська наука України. — 2007. — № 2 . — С. 41–45.
6. Кульский Л.А., Гороновский И.Т., Мельниченко Л.О. Химия запахов и привкусов природных вод. — К.: Вісник АН УРСР. — 1973, 7. — С. 45–53.
7. Руководство по химическому анализу поверхностных вод суши / под ред. д.х.н. А.Д. Семено- ва. — Л.: Гмизд., 1977. — 541 с.
8. Сакевич О.И., Усенко О.М. Аллелопатия в гидроэкосистемах. — К.: Логос. — 2008. — 360 с.
9. Шандрук О.М. Про вплив співвідношення у кормах вітаміну В12, сирого протеїну та кальцію на рибопродуктивність нагульних ставів // Рибогосподарська наука України. — 2009. —
№ 2. — С. 82–90.
10. Baker R.A. Odor effects of aque ous mixtures of organic chemicall // J. Water pollut / Control federal. — 1963. — Vol. 6. — P. 728–741.
11. Cartweight L.C., Shell T.C., Kelley P.H. Organolepticc panel festing as a research foll // Anal. Chem. — 1952. — Vol. 24/3. — P. 503–506.
12. Middlbrooks E.J. Taste and odor control in water // Public Works. — 1965. — Vol. 4. — P. 127– 130.
13. Caruso S.C., Koslov J.R. The application of gas chromatography to the detection and identification of taste and odor producting compouds in surface waters // Proc. 30th int. Water Conf. Eng. Soc. West Pa, 1969. — Pittsburg, Pa, S.A. — P. 101–107.